Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίσιμη ημέρα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ


Του Κώστα Ράπτη

Η ώρα της αλήθειας σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ πλησιάζει, καθώς συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 12 το μεσημέρι, μετά από 24ωρη διακοπή της διαδικασίας, το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) να έχουν αποποιηθεί του δικαιώματος συμμετοχής στην "άκαρπη συζήτηση" και να παροτρύνουν τους βουλευτές της συμπολίτευσης να πράξουν το ίδιο, ώστε η ψηφοφορία να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα, μολονότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η συνεδρίαση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι για να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος στις επόμενες φάσεις θα πρέπει σε αυτήν την πρώτη ψηφοφορία η πρόταση της κυβέρνησης να στηριχθεί από τα δύο τρίτα των μελών του κοινοβουλίου (80 βουλευτές στους 120, άρα και τουλάχιστον 8 από τις τάξεις της αντιπολίτευσης).

Ενδείξεις επικείμενων διαρροών

Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ, μέχρι σήμερα το VMRO-DPMNE δεν δείχνει να υπαναχωρεί από την άκαμπτη στάση που τηρεί, ενώ κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν έχει διαφοροποιηθεί δημόσια και επί της ουσίας από την κομματική γραμμή. Οι βουλευτές του κόμματος, σε συντονιστική συνάντηση που είχαν χθες, επιβεβαίωσαν ομόφωνα ότι θα ψηφίσουν κατά της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του συντάγματος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Telma”, δήλωσε βέβαιος ότι οι βουλευτές του κόμματος θα μείνουν συνεπείς στην απόφαση για καταψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση.


Ωστόσο, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις περί επικείμενων διαρροών. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό "Alsat-M”, πηγές του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν πιο πιθανό να υπάρξει συμφωνία με βουλευτές της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος παρά να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας προχθές από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος SDSM, Τόμισλαβ Τούντεφ, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων. "Θα φανεί στην ψηφοφορία. Από τις συζητήσεις φαίνεται ότι κανείς βουλευτής δεν είναι κατά της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Περιμένουμε ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο, όμως μπορεί το VMRO-DPMNE να θελήσει πάλι να συμμετάσχει" είπε ο Τούντεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο "Makfax”.

Από την πλευρά του, ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Sloboden Pechat”, Σάσο Ορντάνοφσκι κάνει λόγο για "αλλαγή κλίματος” στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού Ζάεφ για "συμφιλίωση" σε σχέση με τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 και μετά την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE που κατηγορούνται για συμμετοχή σε αυτά.

Σύμφωνα με το "Makfax", υπέρ της κυβερνητικής πρότασης ενδέχεται να ψηφίσει η Βλάντανκα Αβίροβιτς, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που συνεργάζεται εκλογικά με το VMRO-DPMNE - πληροφορία που επιβεβαιώνουν πηγές του περιβάλλοντός της.

"Με ποιoν θα κάνετε συμφωνία μετά την αποχώρηση Κοτζιά;"

Την ίδια ώρα, οι έξωθεν πιέσεις συνεχίζονται. Σε δηλώσεις του προς την φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Nezavisen Vesnik” ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντρέι Κοβάτσεφ έκανε γνωστό ότι στην πρόσφατη ημερίδα για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς κατέστησε σαφές στον αντιπρόεδρο του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικόλοσκι ότι υπάρχει απογοήτευση για την στάση του κόμματος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. "Του είπαμε ξεκάθαρα ότι η άποψη του VMRO-DPMNE πως θα πετύχουν καλύτερη συμφωνία είναι μη ρεαλιστική και ότι αυτό φάνηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Ότι τώρα που παραιτήθηκε και ο Νίκος Κοτζιάς καθίσταται ακόμα πιο σαφές πως δύσκολα θα βρουν στην Ελλάδα κυβέρνηση με την οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Τον ρωτήσαμε: "Με ποιόν θα κάνετε συμφωνία; Με τον Μητσοτάκη; Με τον Καμμένο; Ή με την Χρυσή Αυγή;”… Η άποψη του Νικόλοσκι ότι θα πετύχουν καλύτερη συμφωνία είναι καθαρή φαντασία" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοβάτσεφ.

"Μέσα σε 10 μήνες ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει μαζέψει περισσότερες κόκκινες κάρτες από την διεθνή κοινότητα απ’ όσες μάζεψε ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε 10 χρόνια" σχολιάζει από την πλευρά της η "Nezavisen Vesnik", αντιπαραβάλλοντας τον νυν ηγέτη του VMRO-DPMNE με τον προκάτοχό του. Η εφημερίδα σημειώνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης του 2015-2016 στην πΓΔΜ η τότε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ δεν χρειάστηκε ποτέ να απευθυνθεί δημόσια στον Γκρουέφσκι με τον τρόπο που το έπραξε ο διάδοχός της Γουές Μίτσελ, στην πρόσφατη ανοικτή επιστολή του προς Μίτσκοσκι. Στο ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι με την στάση του ο Μίτσκοσκι "κινείται πλέον στο ίδιο επίπεδο με τον Βίκτορ Όρμπαν", με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα αν είναι πιθανός ο ταυτόχρονος αποκλεισμός του VMRO-DPMNE και του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος Fidesz από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πηγές του VMRO-DPMNE πάντως δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα θα εντασσόταν στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές "που αποτελούν ανερχόμενη δύναμη".

Το ενδεχόμενο πέμπτης τροπολογίας

Εκτός του "μαστιγίου", όμως, υπάρχει πάντοτε και το "καρότο". H "Sloboden Pechat”αναφέρει ότι πέραν της προσφοράς Ζάεφ για "συμφιλίωση" ως προς τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, η κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει έτοιμη να κάνει ένα ακόμα "άνοιγμα” προκειμένου να αποσπάσει την στήριξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, σημειώνει η εφημερίδα, πέρα από τα 4 σημεία που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος (αντικατάσταση συνταγματικού ονόματος, προοίμιο, άρθρα 3 και 49 περί συνόρων και διασποράς), η κυβέρνηση Ζάεφ δηλώνει ανοιχτή να εξεταστεί το ενδεχόμενο μίας "5ης τροπολογίας”, που θα επεξεργαστούν από κοινού οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και η οποία θα παρέχει εγγυήσεις για θέματα ταυτότητας, καθησυχάζοντας τους σχετικούς φόβους που έχουν εκφράσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό είναι και το ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την προχθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συνεργασία με την αντιπολίτευση για την διατύπωση των συνταγματικών τροπολογιών, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτές θα πρέπει να κινούνται στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]