Η μάχη των Πατριαρχείων κινδυνεύει να γίνει μέρος των ρωσο-τουρκικών σχέσεων
Η εκκλησιαστική διαμάχη για την αναγνώριση και αποδοχή στους κόλπους της Ορθόδοξης μητέρας Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου της Ουκρανίας, με την Μόσχα να αντιδρά σθεναρά, τόσο σε εκκλησιαστικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό, φαίνεται να μετατρέπεται σε μοχλό πίεσης του Tayip Erdogan προς τη Δύση.
Το προηγούμενο διάστημα, το Πατριαρχείο Μόσχας,, που παρότι εμφανίζεται λειτουργικά ανεξάρτητο είναι σαφές ότι αποτελεί έναν από τους βραχίονες της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, επιτέθηκε με σφοδρότητα σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου φθάνοντας σε επίπεδο αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας του.
Την πολιτική αυτή, ακολούθησε μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα η Ρωσική κυβέρνηση, αμφισβητώντας επίσης την Οικουμενικότητα του Πατριάρχη και ερχόμενο με τον τρόπο αυτό στο ίδιο μήκος κύματος με την πάγια τουρκική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών.
Αν και η Άγκυρα δεν έχει αμφισβητήσει εμπράκτως την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ως σήμερα, στα νέα διεθνή πλαίσια που η Τουρκία υπό την ηγεσία του Erdogan καλλιεργεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα να εμφανιστούν δηλώσεις ή αποφάσεις που να συνιστούν αμφισβήτηση των πρωτόθρονων δικαιωμάτων του Φαναρίου. Αυτό, γίνεται ολοένα και πιθανότερο καθώς το ζήτημα φέρεται να έθεσε στην τουρκική ηγεσία ο Vladimir Putin, στις τελευταίες συνομιλίες που είχε με τον Erdogan σχετικά με το μέλλον της Idlib, στη Συρία.
Στην κατεύθυνση αυτή, υποβοηθητικό ρόλο παίζουν δηλώσεις και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, στο ρωσικό τύπο, για το γεγονός δήθεν της πολιτικής κατεύθυνσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη βάση … οδηγιών της Ουάσιγκτον! Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να παρουσιάσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη σαν «αμερικανικό πιόνι» και να δημιουργήσουν σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Φαναρίου.
Η κατάσταση, όπως είναι φυσικό δημιουργεί επιπλέον προσκόμματα στις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις σε μια περίοδο που ήδη δοκιμάζονται εξαιτίας της πολιτικής της Μόσχας στη Βαλκανική και στην Ελλάδα, ενώ στενά παρακολουθεί την κατάσταση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν αποκλείεται να προβεί και σε σχετική δήλωση αν τα πράγματα από τουρκικής πλευράς οδηγηθούν σε ένταση.
Είναι άλλωστε γνωστή η ευαισθησία σχετικά με την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ.
Σημειώσεις
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...