Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο δεξιός εξτρεμισμός θέτει σε κίνδυνο το γερμανικό οικονομικό μοντέλο


Προειδοποίηση γερμανών οικονομολόγων
Έμμεση παραδοχή πως η γερμανική οικονομία είναι η πηγή προβλημάτων ευρωπαϊκών χωρών

Τα πρόσφατα επεισόδια με τους ακροδεξιούς στην πόλη Kέμνιτς βλάπτουν την εικόνα και την οικονομία της Γερμανίας, σύμφωνα με κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας.

«Οι εικόνες έχουν πάντα έναν ισχυρό αντίκτυπο. Μπορούν να αποθαρρύνουν εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι πιθανόν να έρχονταν σε διαφορετική περίπτωση να εργασθούν σε μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αχιμ Ντερκς, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γερμανίας (DIHK) στην εφημερίδα «Heilbronner Stimme». "Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι ο δεξιός εξτρεμισμός όχι μόνο καταστρέφει τη φήμη της Γερμανίας σε όλο τον κόσμο, αλλά και ότι εξαιτίας του διακυβεύεται επίσης το οικονομικό μας μοντέλο, το οποίο επιβιώνει τόσο από την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων «made in Germany» παγκοσμίως, όσο και από την εμπιστοσύνη στην πολιτική σταθερότητα και στις αξίες της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».

Με παρόμοιες προτροπές απευθύνθηκαν επίσης στη γερμανική κοινή γνώμη αρκετές επιχειρηματικές ενώσεις και κορυφαίοι μάνατζερ μεγάλων γερμανικών εταιρειών. Ο επικεφαλής της BMW Χάραλντ Κρούγκερ δήλωσε στον κυριακάτικη «Welt»: «Είμαστε σαφώς υπέρ μιας ανοιχτής κουλτούρας, υπέρ της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της συμβίωσης του ενός με τον άλλον. Στη BMW συνεργάζονται καθημερινά άνθρωποι από 120 διαφορετικές εθνότητες, ενώ θέσεις εργασίας και μαθητείας προσφέρονται και σε πρόσφυγες».

Ο Κρούγκερ, ο οποίος έδωσε από κοινού τη συνέντευξη με τον Κάρστεν Σπορ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Λουφτχάνζα/Lufthansa, είπε επίσης: «Ταξιδεύουμε και οι δύο πολύ στο εξωτερικό, και αν κανείς παρακολουθήσει από εκεί τις εικόνες από το Κέμνιτς, τότε σκέφτεται πως είναι εκείνες ακριβώς οι εικόνες που δεν θα ήθελε ποτέ να δει από τη Γερμανία», ενώ ο Σπορ πρόσθεσε: «Αυτή η χώρα πρέπει να παραμείνει ένα κράτος το οποίο συνδέει κανείς με θετικές εντυπώσεις».


Ήδη την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο, τα εργατικά συμβούλια και 500 υπάλληλοι του εργοστασίου της Volkswagen στη Σαξονία είχαν καλέσει τους πολίτες να επιδεικνύουν ανοχή στο διαφορετικό. «Στη Volkswagen, δεν ανεχόμαστε διακρίσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής προσωπικού Γκιούναρ Κίλιαν.

Ο Μάρτιν Ντούλιγκ, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του εν λόγω κρατιδίου, βλέπει ότι οι ταραχές είχαν επίπτωση στην οικονομία της Σαξονίας. «Δεν χρειάζεται να μιλάμε με περιστροφές για το θέμα αυτό, πρόκειται για μια ζημιά που έχει προκύψει. Σε επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια αισθάνεται κανείς αβεβαιότητα», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Γερμανίας Γιόζεφ Ζάνκτγιοχανζερ προειδοποίησε με ανοικτή επιστολή προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι: «Όλοι όσοι αμαυρώνουν την εικόνα μιας ανεκτικής Γερμανίας θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο τη συμβίωσή μας, καθώς και την οικονομική μας θέση». Ο 'Οτο Μπίρκεν, ο επικεφαλής του ομίλου Otto, κάλεσε επίσης τους μάνατζερ της Γερμανίας να δραστηριοποιηθούν περισσότερο κατά της ξενοφοβίας.

Die Zeit


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]