Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς η αποτυχία της Ευρώπης ενίσχυσε τα εθνικιστικά κόμματα!


Μπορεί οι Βρυξέλλες να «τιμώρησαν» τον Ορμπαν, όμως οι ιδέες του για το έθνος-κράτος κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς

Από τη Θεανώ Καρούτα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε την περασμένη εβδομάδα, το διήμερο της Τρίτης - Τετάρτης, τα γρανάζια της σε πλήρη λειτουργία. Οι μηχανισμοί του συστήματος ενεργοποιήθηκαν άμεσα και απομόνωσαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν με την κατηγορία πως θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις αξίες της Ε.Ε. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν και αποφάσισαν (με 448 ψήφους υπέρ και 197 κατά) ότι πρέπει να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει η παράγραφος 1 του Αρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. κατά της Ουγγαρίας.

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει το δέον γενέσθαι στην περίπτωση που ένα κράτος αποτελεί «απειλή κατά των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε., οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ουγγαρία χάνει το δικαίωμα ψήφου στις διαδικασίες της Ενωσης (σ.σ.: Συμβούλια Κορυφής κ.α.). Ο Ορμπαν φυσικά αντεπιτέθηκε, καταλογίζοντας στην Ε.Ε. τιμωρητική διάθεση απέναντι στη χώρα του, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης που η κυβέρνησή του έχει σε συγκεκριμένα φλέγοντα ζητήματα, όπως το Mεταναστευτικό (πλήρης άρνηση να δεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα από την Ιταλία και την Ελλάδα). Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για ωμό εκβιασμό της Βουδαπέστης από τις φιλικές προς τη μετανάστευση δυνάμεις της Ε.Ε.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πρακτική σημασία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας της Τετάρτης έχει ασφαλώς η πολιτική προέκτασή της. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας βρέθηκε εν μία νυκτί στην απομόνωση της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας ή, πιο σωστά, μπήκε σε καραντίνα ακόμα και από τους ομοτράπεζούς του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου μέλος είναι το κόμμα του Fidesz. Ο Ούγγρος ταξίδεψε στο Στρασβούργο ελπίζοντας πως θα πείσει μερίδα ευρωβουλευτών να καταψηφίσουν την ενεργοποίηση του Αρθρου 7 εις βάρος της χώρας του, καταδεικνύοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο το ρήγμα στην ενότητα της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Ωστόσο απέτυχε παταγωδώς, αφού πολλά μέλη του ΕΛΚ φρόντισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τις ακραίες για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη τοποθετήσεις του.


Κι αν αυτό είναι το γεγονός, η μεγάλη εικόνα που το περιβάλλει έχει μακράν περισσότερο ενδιαφέρον. Η Ενωση μπορεί να έδειξε... τα δόντια της στον Ορμπαν, ωστόσο αυτός -και οι ιδέες που κομίζει- δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα της αποτυχίας της ίδιας της Ευρώπης ως όλον. Κι αυτό είναι πασίδηλο σε όποιον ρίξει μια ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα ουκ ολίγων ευρωπαϊκών χωρών. Η σημασία του έθνους φαίνεται να βαραίνει στη ζυγαριά έναντι της ιδέας της ομοσπονδοποίησης για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες. Συντηρητικά, ακροδεξιά, εθνικιστικά, αντιμεταναστευτικά κόμματα έχουν κερδίσει αξιοπρόσεκτα ποσοστά σε Σουηδία (Σουηδοί Δημοκράτες 17,6%), Φινλανδία (The Finns 18%), Γερμανία (Εναλλακτική για τη Γερμανία 12,6%), Τσεχία (Ελευθερία και Αμεση Δημοκρατία 11%), Δανία (Λαϊκό Κόμμα 21%), Ολλανδία (Κόμμα για την Ελευθερία 21%), Βουλγαρία (Ενωμένοι Πατριώτες 9%), Αυστρία (Κόμμα Ελευθερίας 26%), Ιταλία (Λέγκα 17,4%), Γαλλία (Εθνικό Μέτωπο 13%), Ελβετία (Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα 29%), Σλοβακία (Η Σλοβακία μας 8%) και φυσικά στην Ελλάδα (Χρυσή Αυγή 7%) και την Κύπρο (ΕΛΑΜ 3,7%). Ακόμα και στην Ουγγαρία, δεξιότερα του Ορμπαν βρίσκεται το κόμμα Jobbik με ποσοστό 19%.

Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι η στροφή προς την άκρα Δεξιά εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της δίχως τέλος φτωχοποίησής τους, της αναποτελεσματικής -σε λογική τσιρότου- διαχείρισης της τεράστιων διαστάσεων μεταναστευτικής κρίσης, της καλπάζουσας ανεργίας και των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Με δεδομένο λοιπόν πως οι απόψεις του Ορμπαν δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους Ευρωπαίους και σίγουρα όχι κάτι μοναδικό στην Ε.Ε., πώς θα μπορούσε να δράσει η Ευρώπη στην περίπτωση που τα δείγματα αυτά πολλαπλασιαστούν, χωρίς να πάψει να είναι «Ενωση»;

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]