Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήπως οι μανδαρίνοι των Βρυξελλών είναι μέρος του προβλήματος της Ένωσης;


Το ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής: είμαι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Για να γίνουν όμως πιο πειστικές οι υποδείξεις των Ευρωπαίων εταίρων μας θα πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να μεταρρυθμιστούν. Τί θέλω να πω;

Γράφει ο Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 53 υπηρεσίες. Περίπου 32 χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2011 ο αριθμός των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν περίπου 23.928 χιλιάδες. Από αυτούς, οι 10.240 χιλιάδες εργαζόμενοι (περίπου το 42.7%) κέρδιζαν πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 καταγράφονται έξοδα διοίκησης (μισθοί) περίπου 8,314 δις ευρώ (8 δισεκατομμύρια).

Επειδή ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων της ΕΕ για το 2014 δεν είναι γνωστός, ας γίνει μία παραδοχή-αναγωγή.
Ας θεωρήσουμε ότι ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014 ήταν μεταξύ των 23.928 και 32 χιλιάδες. Δηλαδή περίπου 27.964.

Τότε, σύμφωνα με τα διοικητικά έξοδα της ΕΕ για το 2014 ο κάθε εργαζόμενος της ΕΕ κόστιζε περίπου 297.310 ευρώ (= 8.314 δις / 297.310 = 297 χιλιάδες ευρώ περίπου).

Σε αυτούς τους μισθούς δεν περιλαμβάνονται διάφορα άλλα τυχόν προνόμια που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι των Βρυξελλών.


Στις ΗΠΑ ο μέσος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων της Αμερικανικής Διοίκησης το ίδιος έτος σύγκρισης – 2014 – ήταν 84.153 δολλάρια. Το 2014 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήταν: 1 EUR = 1.3758 USD. Συνεπώς, ο μέσος μισθός των υπαλλήλων της αμερικανικής διοίκησης ήταν 61.166 ευρώ.

Δηλαδή οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κέρδιζαν κατά μέσο όρο 4.86 περισσότερα χρήματα από τους αντίστοιχους αμερικανούς ή σε ποσοστό 386% περισσότερα (Εικόνα 1). Εάν και εφόσον το όνειρο της Ευρώπης είναι η Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, τέτοιου είδους συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες…

Είναι αυτονόητο το γεγονός ότι το μισθολογικό κόστος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υπερβολικά υψηλό. Όσο φιλοευρωπαίος και να είσαι, όσο καλοπροαίρετος και να είσαι βρε αδερφέ, αυτά δεν μπορείς να τα ανεχθείς. Ειδικά, τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο ορισμένοι εκ των Βρυξελλών σου κουνούν το δάκτυλο περί μισθών, μεταρρυθμίσεων, απόδοσης κ.λπ.

Στο κάτω της γραφής, για όσους Ευρωπαίους ξέχασαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργήθηκε με διακύβευμα οικονομικό, αλλά γεωπολιτικό. Η ΕΕ δεν δημιουργήθηκε με διακύβευμα τις τράπεζες.

Η ΕΕ δημιουργήθηκε με διακύβευμα την ειρήνη. Οι μισθοί αυτοί δεν προκύπτουν από κάποια μαύρη τρύπα από το υπερπέραν.
Τους μισθούς αυτούς τους πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι Ευρωπαίοι πολίτες. Η ΕΕ ουσιαστικά είναι ένας μεγάλος κρατικοδίαιτος γραφειοκρατικός οργανισμός. Μία σοβιετία των Βρυξελλών…

Με αφορμή τις ερχόμενες Ευρωεκλογές (2019) ας ξεκινήσει λοιπόν η «μεταρρύθμιση» των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να μπει στην ατζέντα των ερχόμενων Ευρωεκλογών μία τέτοια συζήτηση. Ας δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλό παράδειγμα για τις «μεταρρυθμίσεις». Αυτό θα ήταν δημοκρατικό και πολιτικά ορθό.

Ας αυτορυθμιστεί πρώτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη της που τόσο βάναυσα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Μετά, εδώ είμαστε όλοι μας να στηρίξουμε με νύχια και με δόντια τις πραγματικά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Θα τολμήσουν τα ευρωπαϊκά κόμματα να στηρίξουν μία τέτοια ατζέντα ή άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε; Εάν όχι, πολύ φοβούμαι, ότι οι αλαζονικές συμπεριφορές και η απληστία θα αποτελέσουν:
1. την περαιτέρω άνοδο της ακροδεξιάς, και
2. τη γενεσιουργό αιτία διάλυσης της ΕΕ.

Huffington Post


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Είναι διαφορετικό οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος του κράτους και των πολιτών με προοπτική στο μέλλον και άλλο τελείως οι απορρυθμίσεις προς όφελος των δανειστών Γερμανών κυρίως και των Εταιρειών τους...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]