Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τράπεζες παίρνουν εγγυήσεις αλλά κλείνουν τις στρόφιγγες προς τις επιχειρήσεις

Σε ταφόπλακα των ελληνικών επιχειρήσεων μετατρέπεται , η αδυναμία πρόσβασης τους στην τραπεζική χρηματοδότηση , που σε συνδυασμό με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος του δανεισμού , καθιστούν πλέον αδύναμη την συνέχιση της λειτουργίας μεγάλου αριθμού κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μετά και την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 1,25% από 1%, το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε ισόποσα αφού στην πλειοψηφία τους οι ελληνικές τράπεζες προέβησαν σε αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους. Αντίστοιχα, ο παρεμβατικός διατραπεζικός δείκτης Euribor τριμήνου κινείται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ξεπερνώντας το 1,5% και επιβαρύνοντας σημαντικά τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα άνω του 6,5%.

Ήδη, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα χρέη του προς τις τράπεζες , λόγω της αύξησης των τοκοχρεολυτικών δόσεων . Μάλιστα εκτιμάται ότι η πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% έχει αυξήσει τα συνολικά χρέη των επιχειρήσεων κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Στην περίπτωση δε, που η ΕΚΤ , όπως αναμένεται προχωρήσει και σε νέες διαδοχικές αυξήσεις με πρώτη τον Ιούνιο κατά 0,50% , τότε η επιβάρυνση των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. Ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα , ήταν και παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.. Μάλιστα τα επιχειρηματικά δάνεια ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ, στην χώρα μας είναι τα δεύτερα υψηλότερα με 6,32%, πριν την τελευταία άνοδο, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα επιτόκια αυτά κυμαίνονται από 2,5% έως 4%. Αλλά και στα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα είχε το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο 4,95%.

Την παρούσα χρονική στιγμή τα προβλήματα που δημιουργεί το ιδιαίτερα υψηλό κόστος του δανεισμού, μετά και την αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο , επιδεινώνονται πλέον και από την αυξανόμενη δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, όλων των επιχειρήσεων .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, που επαληθεύονται και από τα τραπεζικά στελέχη , μόλις μία στις 4 επιχειρήσεις που καταθέτει αίτηση χρηματοδότησης καταφέρνει τελικά να δανειοδοτηθεί και μάλιστα στις πλείστες των περιπτώσεων , με αισθητά χαμηλότερα ποσά από τα αιτούμενα. Και αυτό, παρά τα διαδοχικά πακέτα ρευστότητας και τις εγγυήσεις του Δημοσίου, προς τις τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να κρατά κλειστή τη στρόφιγγα των χορηγήσεων, με αποτέλεσμα, στις επιχειρήσεις ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να υποχωρήσει στα τέλη του 2010 στο 1%, σε σύγκριση με 5,1% την προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα στη βιομηχανία, το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε το -2,9%, ενώ στο εμπόριο το -3,5%. Η μείωση συνεχίστηκε και στο πρώτο δίμηνο του 2011, ενώ εκτιμάται ότι η πιστωτική επέκταση θα είναι αρνητική σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ήδη έχουν κρούσει των κώδωνα του κινδύνου και πέραν της παρέμβασης του κράτους για να μετεξελιχθούν οι εγγυήσεις του δημοσίου προς τις τράπεζες σε ρευστότητα, ζητούν και άμεσα πρακτικά μέτρα όπως την κατάργηση της εισφοράς 0,6% επί των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων και 0,12% επί των στεγαστικών δανείων, καθώς να εφαρμοστεί στην πράξη ο συμψηφισμός οφειλών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]