Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Ερντογάν φλέγεται


Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

«…Η Τουρκία θα ξεπεράσει την επιδημία του νέου κοροναϊού σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων με τη λήψη των σωστών μέτρων και τις λιγότερες δυνατές ζημίες…»
(24 Μαρτίου 2020, από το διάγγελμα του Ρ. Τ. Ερντογάν προς τον τουρκικό λαό)

***
«Όταν υπάρχει πυρκαγιά η ευθύνη κατάσβεσης ανήκει στην πυροσβεστική υπηρεσία του δήμου. Στην Αττάλεια και τη Μούγλα, κύριοι υπεύθυνοι είναι οι εκεί μητροπολιτικοί δήμοι»
(Δηλώσεις Ρ.Τ. Ερντογάν, 4 Αυγούστου 2021)


Όταν μοιράζεις κούφια λόγια στους πολίτες για το παγκόσμιο και επικίνδυνο πρόβλημα του κορονοϊού ή όταν μοιράζεις … τσάι σε απελπισμένους πυρόπληκτους επειδή θέλεις να απολαμβάνεις παλάτια με εκατοντάδες δωμάτια και 13 προσωπικά αεροπλάνα, αντί να προφυλάξεις την χώρα σου από τις φωτιές με την προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών, τότε είναι λογικό να εισπράττεις και τις οδυνηρές συνέπειες, όσες δυνάμεις «καταστολής» και να διαθέτεις.

Ο κορονοϊός που κατά φαντασία Ερντογάν θα είχε ξεπεραστεί από τον Απρίλιο του 2020, καλπάζει ακόμα και ας έχουν περάσει δέκα έξη μήνες από τότε. Σύμφωνα με επίσημα τουρκικά στοιχεία (6 Αυγούστου 2021) τα οποία όπως είναι γνωστό δεν διακρίνονται και για την μεγάλη τους αξιοπιστία, στην Τουρκία από τις 11/3/2020 έχουν προσβληθεί από κορονοϊό 5.846.784 πολίτες από τους οποίους οι 51.875 απεβίωσαν.

Η Τουρκία βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της καραντίνας για πολλές χώρες του κόσμου και οι φωτιές σε κρίσιμες τουριστικές περιοχές (Μούγλα, Αττάλεια, Αλικαρνασσός κ.α.) έδωσαν την χαριστική βολή στην σημαντική για την τουρκική οικονομία, τουριστική βιομηχανία η οποία απέχει, όπως είναι φυσικό, πάρα πολύ από τις επιδόσεις του 2019.

Ακόμα και ο «ρεαλιστικός» στόχος του Τούρκου υπουργού τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι (25 εκατ. αφίξεις - 20 δις δολάρια έσοδα), αποτελεί πλέον όνειρο θερινής νυκτός. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 5,5 δις Δολάρια, ενώ κορονοϊός και φωτιές εξαφάνισαν κάθε ελπίδα επίτευξης του «στόχου» κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η μεγάλη λαϊκή δυσφορία εκδηλώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται με πολύ προσεκτική διατύπωση των συμπερασμάτων. Είναι πάντως πεντακάθαρο, πως ένας κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, με την απαραίτητη όμως υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, θα κέρδιζε με χαρακτηριστική άνεση τον Ρ. Τ. Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2023 και ανεξάρτητα από την έκταση της αναμενόμενης νοθείας – ιδίως στις κουρδοκρατούμενες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η σταδιακή μετατροπή της σημερινής Τουρκίας σε ένα Κράτος-Μαφία, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που έδωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Spiegel (22/7/2021), αποδεικνύεται καθημερινά με την ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν οι διάφοροι τούρκοι μαφιόζοι (έμποροι ναρκωτικών, έμποροι όπλων, επαγγελματίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος, παράνομου τζόγου κ.α.π).

Είναι χαρακτηριστικές οι τελευταίες αποκαλύψεις (Σάββατο 7 Αυγούστου 2021) του πρώην συνεργάτη της τουρκικής εξουσίας αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, οι οποίες περιγράφουν, μέσα από 50 διαδοχικά μηνύματα στο Twitter, τις σκοτεινές δραστηριότητες του τουρκικού κράτους-μαφία:

«Όσοι συλλαμβάνονται με βόμβες, όπλα και ναρκωτικά στα οχήματά τους απελευθερώνονται αμέσως, παρόλο που απειλούν και από πάνω την αστυνομία. Οι φωτογραφίες όλων των λαθρεμπόρων ναρκωτικών, τόσο με τον Σουλειμάν Σοιλού όσο και με τον γιο του, αποκαλύπτουν την σχέση και την φιλία τους. Αυτά, απλά διαψεύδονται και όλα συνεχίζονται κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα ... »

«Τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν σε όλη τη χώρα και δεν έχει συλληφθεί ούτε καν ένα άτομο, δεν κάνουν ούτε καν μια μήνυση. Μα τον Θεό, αυτή η χώρα δεν βίωσε τέτοιες ατιμίες ακόμη και τη δεκαετία του 1990…»

Στις αποκαλύψεις του Σεντάτ Πεκέρ της 7ης Αυγούστου 2021 ξεχωριστή θέση κατέχει μια κυρία ονόματι Aliye Uzun η οποία διετέλεσε κατά το πρόσφατο παρελθόν αντιπρόεδρος των γυναικείων υποκαταστημάτων του AKP περιοχής Μπεσίκτας (Κωνσταντινούπολης), με δεκάδες φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οικογένεια Γιλντιρίμ (ο πατέρας υπήρξε πρωθυπουργός της Τουρκίας και δεξί χέρι του Ερντογάν, οι δύο γιοί έγιναν ξαφνικά μεγάλοι και τρανοί εφοπλιστές με «ειδίκευση», σύμφωνα με τον Σ. Πεκέρ, στην μεταφορά κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική) καθώς και με το ζεύγος Ρετζέπ και Εμινέ Ερντογάν σε ξεχωριστές φωτογραφίες.

Το όνομα λοιπόν της κυρίας αυτής, ήρθε στην επιφάνεια από τον πρώην βουλευτή του ΑΚΡ Μπουρχάν Κουζού όταν, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Σεντάτ Πεκέρ, σε έρευνα για την ανάμειξη του στην απελευθέρωση του βαρόνου ναρκωτικών Naci Şerifi Zindaşti σαν αποτέλεσμα πίεσης που ασκούσε σε δικαστές και εισαγγελείς, έδωσε το όνομα της Aliye Uzun, σαν το πρόσωπο που του τον σύστησε.

Ο ίδιος ο βαρόνος ναρκωτικών Naci Şerifi Zindaşti, όταν είχε συλληφθεί το 2016, είχε καταθέσει πως η Aliye Uzun, με υψηλές γνωριμίες μέσα στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, του είχε προτείνει την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας έναντι 500.000 λιρών. Η ίδια τότε είχε παραδεχτεί ότι με τον Naci Şerifi Zindaşti είχαν αναπτύξει «προσωπικές σχέσεις» και ότι μεσολαβούσε για την απόκτηση υπηκοότητας με την ειδικότητα της συμβούλου, αγνοώντας (δήθεν) πως ήταν βαρόνος ναρκωτικών.

Σε μια άλλη αποκάλυψη, ο Σεντάτ Πεκέρ, αναφέρεται στον θάνατο της νεαρής Aleyna Çakır στην Άγκυρα το 2020 και στην ύπουλη «ανάμειξη» του Σουλειμάν Σοιλού στην ιατροδικαστική έκθεση προκειμένου να σωθεί ο βασικός ύποπτος για την δολοφονία της, ο οποίος τυγχάνει να είναι ο νεαρός γιός του «κολλητού» (προσωπικού και πολιτικού) φίλου του Durak Uygun. Ο νεαρός, ύποπτος για βασανισμό και δολοφονία και άλλης κοπέλας κυκλοφορούσε ελεύθερος, αλλά μπροστά στην γενική κατακραυγή, συνελήφθη μόλις πριν από λίγες μέρες - φυσικά καταβάλλονται οι απαραίτητες προσπάθειες για την απελευθέρωση του αφού «αρνείται όλες τις κατηγορίες».

Την σχετική με την δυσοσμία του τουρκικού συστήματος εξουσίας εικόνα συμπληρώνει η πληροφορία εντοπισμού (4 Αυγούστου 2021) 1304 κιλών κοκαΐνης στην Βραζιλία, σε αεροσκάφος που ανήκει στον επιχειρηματία Σεχμούζ Οζκάν (ανήκει στην ομάδα της «αυλής» Ερντογάν) μέσα σε 25 βαλίτσες. Φυσικά ο Τούρκος επιχειρηματίας και το τουρκικό προσωπικό του αεροσκάφους δήλωσαν άγνοια για τα ευρήματα, με την δικαιολογία ότι το αεροσκάφος ήταν ναυλωμένο σε έναν Ισπανό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα δάση της Τουρκίας καίγονταν για δέκα περίπου μέρες, αλλά ο τουρκικός στρατός, ειδικευμένος στην κατάσβεση πυρκαγιών, παρέμεινε κλειδωμένος στους στρατώνες από τον φόβο που προκαλεί, παρά τις συνεχείς εκκαθαρίσεις, στην πολιτική εξουσία ισλαμιστών και φασιστών. Το έργο της κατάσβεσης ανέλαβαν 53 οχήματα και 220 στρατιώτες από το Αζερμπαϊτζάν, ένα αεροσκάφους Canadair από την Κροατία και δύο από την Ισπανία στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, καθώς και μια ομάδα 45 μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Κουβέιτ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Σύμφωνα δε με την Γερμανική Süddeutsche Zeitung (2 Αυγούστου 2021), εδώ και χρόνια η Άγκυρα έχει εναποθέσει την πυροπροστασία της χώρας σε ξένους και αδιαφορεί για πυροσβεστικά αεροσκάφη και πληρώματα.

Ο πύρινος εφιάλτης που χτύπησε την Τουρκία σε συνδυασμό με τον καλπασμό των κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στην χώρα, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την τουρκική οικονομία και τα λαϊκά στρώματα - σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ήδη δέκα από τα 85 εκατομμύρια Τούρκων ζουν μέσα σε απόλυτη φτώχεια.

Μπορεί ο γραφικός πλέον Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί να «κατηγορεί» την Ελλάδα και το κουρδικό ΡΚΚ για τις φωτιές στην Τουρκία, μπορεί οι Τούρκοι να παραμένουν πρωταθλητές των Fake News με τις πιο απίθανες «πληροφορίες» (μόλις στις 27 Ιουλίου 2021 ανακοίνωσαν πως «γλύτωσαν» από πνιγμό στο Αιγαίο 456 «μετανάστες» τους οποίους βέβαια έστειλαν οι ίδιοι από τα Μικρασιατικά παράλια), μπορεί να καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες «αποπροσανατολισμού» από την εκρηκτική κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση σε μια Τουρκία στην οποία η επόμενη μέρα βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά.

Ας ευχηθούμε τουλάχιστον να είναι αναίμακτη, παρ΄ όλο που κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και πολύ πιθανό…


 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]