Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί δεν κάνουμε ότι κάνει η Ιρλανδία;

  • ΔΝΤ:Η Ιρλανδία μετέτρεψε το δάνειό της και ίσως εξετάστει το ίδιο και για την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζει να μελετά την πιθανότητα μετατροπής του ελληνικού δανείου με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, ωστόσο δεν πρόκειται να αποφασίσει επί του θέματος όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιθεώρηση της τρόικας στην Ελλάδα, είπε εκπρόσωπος του Ταμείου την Πέμπτη.

«Το θέμα των εφεδρικών διευκολύνσεων (standby arrangements) και μιας διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (extended fund facility) — μια πιθανή μετατροπή — βρίσκεται εδώ και κάποιο διάστημα στο τραπέζι. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι εξελίξεις υπάρχουν πάνω σε αυτό»,
είπε σε εβδομαδιαία ενημέρωση τύπου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Caroline Atkinson.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι εικασίες ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέα βοήθεια, πιθανόν κάποιου είδους αναδιάρθρωση, για να αντέξει το βάρος των δανειακών της υποχρεώσεων.

Μετά από πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Atkinson δήλωσε ότι η Ιρλανδία μετέτρεψε το δάνειό της στη λεγόμενη διευρυμένη χρηματοδοτική διευκόλυνση και είπε ότι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να εξεταστεί το ίδιο και για την Ελλάδα.

Η Atkinson ερωτήθηκε ποια θα ήταν η διαφορά όσον αφορά το κόστος δανεισμού και τον χρόνο αποπληρωμής.

«Τα επιτόκιά μας είναι τα ίδια σε αυτές τις δύο διαφορετικές διευκολύνσεις», είπε. «Η αποπληρωμή, πιστεύω ότι αντί να είναι 3-5 χρόνια είναι 6-10 χρόνια ή κάτι τέτοιο, αλλά και πάλι θέλω να επισημάνω ότι δεν ανακοινώνω τίποτε καινούργιο σχετικά με πιθανή μετατροπή».

Σε ερώτηση τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από μια τέτοια αλλαγή, η Atkinson είπε:

«Το νόημα της μετατροπής είναι απλά να δοθεί περισσότερος χρόνος, επειδή δεν χρειάζεται να αρχίσει η αποπληρωμή του κεφαλαίου τόσο σύντομα. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην εφεδρική διευκόλυνση και τη διευρυμένη χρηματοδοτική διευκόλυνση».



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]