Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάτι παράξενο συμβαίνει στην Τουρκία

  • Άλλη «ρότα» κράτησε από τον Ερντογάν ο Γκιουλέν...
Εξακολουθεί να κρατά ψηλά τους τόνους στο θέμα με το Ισραήλ η Αγκυρα και προσωπικά ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Ωστόσο η όλη υπόθεση περιλαμβάνει και εξελίξεις που προκαλούν έντονη συζήτηση γύρω από την προοπτική να αντιμετωπίσει προβλήματα ο Ερντογάν στις σχέσεις του με τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη του ισχυρότερου θρησκευτικού τάγματος που είναι ένα από τα κύρια στηρίγματα της κυβέρνησης.
Ο Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται τα τελευταία δέκα χρόνια, επέκρινε προχθές τους χειρισμούς στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να ζητηθεί η άδεια του Ισραήλ. Ετσι όπως εξελίχθηκε, είχε τη μορφή στάσης εναντίον της εξουσίας». Από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης ήλθαν δύο απαντήσεις. Ο υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι είπε ότι «έτσι φαίνεται όταν βλέπεις τα πράγματα από μακριά», δήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε επικριτική προς τον Γκιουλέν. Ακολούθησε η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ο οποίος σημείωσε ότι «έχει δίκιο ο χότζας Γκιουλέν». Χθες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ταράφ» έκανε λόγο για ενδοκυβερνητική διαφωνία στο ζήτημα Γκιουλέν.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία είναι ότι η τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση η οποία οργάνωσε την αποστολή κινήθηκε παράλληλα με την κυβέρνηση. Εχει διατυπωθεί ακόμη και η άποψη ότι η οργάνωση πήρε οδηγίες ή χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους του Ερντογάν. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν για πρώτη φορά «συνεργάστηκε» με έναν φορέα που ανήκει μεν στον χώρο του Ισλάμ, αλλά όχι και σε αυτόν του Γκιουλέν. Το κατά πόσο η δήλωση του Γκιουλέν εκφράζει ουσιαστικά δυσαρέσκεια μεταξύ άλλων και για ενδεχόμενη τάση ανεξάρτητης από τον χώρο του Γκιουλέν πορείας από πλευράς Ερντογάν, θα το δούμε στο άμεσο μέλλον.
Κατά τα άλλα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσίευσε χθες φωτογραφίες από την επιδρομή των Ισραηλινών στα πλοία. Εμφανίζονται δύο Ισραηλινοί κομάντος που έχουν εξουδετερωθεί από τους Τούρκους ακτιβιστές. Ο τίτλος είναι «Οι επιδρομείς που κλαίνε».
Το θέμα είναι στην επικαιρότητα με όλες του τις διαστάσεις. Ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε πως οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν ένα είδος σφαίρας «που δεν έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα».
Η Αγκυρα αναμένεται να θέσει το θέμα και στη σύνοδο της Οργάνωσης για την Ασφάλεια στην Ασία που ξεκινά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο θα πάρουν μέρος μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίγεφ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]