Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ισραήλ

  • "...το Ισραήλ από το 1948, που ιδρύθηκε, συνεχώς παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και δεν υφίσταται ποτέ οποιαδήποτε τιμωρία..."
Του Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου
Η πολεμική επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος κατά αόπλων ακτιβιστών προκάλεσε αγανάκτηση σε όλη την ανθρωπότητα.
Οι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων βουλευτές και άλλες προσωπικότητες, είχαν επιβιβαστεί σε οκτώ επιβατηγά πλοία και μετέβαιναν στη Γάζα για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους εδώ και χρόνια υπό στενή πολιορκία ευρισκόμενους Παλαιστίνιους.
Έως τώρα τα φονικά χτυπήματα των Ισραηλινών είχαν στόχο μόνο Παλαιστίνιους. Τώρα, για πρώτη φορά, κατευθύνθηκαν και προς αυτούς που ήθελαν να τους βοηθήσουν με φάρμακα και τρόφιμα.
Και ενώ ξεσηκώθηκε όλη αυτή η παγκόσμια κατακραυγή, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ κάλυψε πλήρως την «ηρωική» στάση των πάνοπλων στρατιωτών που φόνευσαν και τραυμάτισαν άοπλους πολίτες σε διεθνή ύδατα...

Σενάρια
Ειδικοί αναλυτές της γεωπολιτικής του Ισραήλ επιχειρούν από χρόνια να ερμηνεύσουν τη σκληρή στάση του έναντι των Παλαιστινίων.
Ορισμένοι την ερμηνεύουν ψυχολογικά, υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι με αυτά που έχουν περάσει στην προ και τη μετά Χριστόν εποχή, και από τους διωγμούς του Φερδινάνδου έως το Ολοκαύτωμα επί Χίτλερ, έχουν πάθει μια ψύχωση ότι παντού και από όλους διώκονται, και ότι όλοι είναι εχθροί τους και θέλουν να τους εξοντώσουν. Γι’ αυτό και πριν εξοντωθούν, εξοντώνουν...
Άλλοι το ερμηνεύουν θρησκευτικά: αφού είναι ο «περιούσιος λαός» οφείλουν να επιβάλλουν τις αρχές τους...
Υπάρχει και η «αμερικανική» πεζή άποψη. Ότι όπως οι Ευρωπαίοι άποικοι κατάκτησαν την Αμερική εξοντώνοντας τους αυτόχθονες Ινδιάνους, που τους παρουσίαζαν ως «κακούς», επειδή αμύνονταν για το βιός τους, έτσι και οι Εβραίοι επιδιώκουν να κατακτήσουν την Παλαιστίνη, στην οποία αισθάνονται ότι έχουν και ορισμένα δικαιώματα, λόγω της θρησκείας τους. Έτσι δικαιολογούν τον εποικισμό στα Κατεχόμενα, τη στρατηγική εβραιοποίησης των Ιεροσολύμων και όλης της Παλαιστίνης και τη μετατροπή των αυτοχθόνων Παλαιστινίων σε πρόσφυγες.
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πάντως ότι οι θρησκευτικές, ψυχολογικές και εθνικιστικές - σιωνιστικές ιδιαιτερότητες των Εβραίων αποτελούν πυξίδα της γεωπολιτικής τους, την οποία στηρίζουν και στην μοναδική μεταξύ τους αλληλεγγύη.
Επίσης διαθέτουν πανίσχυρο λόμπι στις ΗΠΑ και δεν φοβούνται ότι η όποια έκνομη ενέργειά τους θα τους κοστίσει. Αυτό φαίνεται και από το ότι το Ισραήλ από το 1948, που ιδρύθηκε, συνεχώς παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και δεν υφίσταται ποτέ οποιαδήποτε τιμωρία, όπως λ.χ. η Σερβία.
Ως προς την πολεμική ενέργεια στο τουρκικό πλοίο και τους φόνους ακτιβιστών που επέβαιναν σ’ αυτό πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν. Έως τώρα το Ισραήλ, με την βοήθεια των ΗΠΑ, έχει πάει σε ήρεμα νερά τις σχέσεις του με τους γείτονές του, Αίγυπτο και Ιορδανία, κάνει μια προσπάθεια συνεννόησης με τη Συρία, έχει εξασφαλίσει τα νώτα του στο Ιράκ και την ουσιαστική ανοχή της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων αραβικών χωρών, το Πακιστάν έχει τα δικά του προβλήματα· μένουν η Τουρκία και το Ιράν, που διεκδικούν την ηγεσία στο μουσουλμανικό κόσμο.
Το Ιράν στην παρούσα ιστορική συγκυρία είναι ο δεδομένος θανάσιμος εχθρός. Μένει η Τουρκία, που θέλει να δείχνει ένα μετριοπαθές μουσουλμανικό πρόσωπο και επιδιώκει ισορροπίες μεταξύ του ισλαμικού κόσμου και των ΗΠΑ. Το Ισραήλ φαίνεται ότι θέλει να την «πείσει» πως δεν την ωφελεί η προσέγγιση με το Ιράν και ότι καλό είναι να μην ανακατεύεται στο Παλαιστινιακό...

Διεθνής Αμνηστία: Τα εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων
ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ πολέμου από τους Ισραηλινούς κατά των Παλαιστινίων της Γάζας αναφέρεται η Έκθεση για το 2010 της Διεθνούς Αμνηστίας, που κυκλοφόρησε προ ημερών. Όπως σημειώνει, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης πέρυσι τον Ιανουάριο οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και παρέβησαν ωμά το διεθνές δίκαιο στη Λωρίδα της Γάζας.
Μεταξύ άλλων διενήργησαν τυφλές επιθέσεις κατά αμάχου πληθυσμού, φόνευσαν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χρησιμοποίησαν Παλαιστινίους ως ανθρώπινες ασπίδες και έριξαν πλήθος οβίδες λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Από την επίθεση περισσότεροι από 1.380 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους· τουλάχιστον οι 330 ήσαν παιδιά.
Το 45% περιοχής της Γάζας δεν κατοικείται πλέον, η οικονομία της έχει σχεδόν πλήρως καταστραφεί, πολλοί Παλαιστίνιοι μένουν σε καταυλισμούς υπό άθλιες συνθήκες, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Από χρόνια ο ισραηλινός στρατός διατηρεί σε στενό αποκλεισμό τη Γάζα και στερεί από τους Παλαιστινίους την ελευθερία οποιασδήποτε κίνησης. Ουσιαστικά, όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, οι Ισραηλινοί έχουν φυλακισμένους 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και όχι μόνο δεν τους επιτρέπουν να έρθουν σε επαφή με τον έξω κόσμο, αλλά εμποδίζουν, όπως συνέβη τόσο τραγικά και πριν από πέντε ημέρες, οποιαδήποτε προς αυτούς διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Από τους Παλαιστίνιους της Γάζας λείπουν βασικά φάρμακα, όπως ασπιρίνες, αλλά ακόμη και το νερό!
Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο εκτεταμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γάζας οδηγούν πολλούς Παλαιστινίους στον θάνατο. Οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να επιτρέψουν σε εκατοντάδες ασθενείς να βγουν από τη Γάζα για να νοσηλευθούν σε νοσοκομεία και δεκάδες κάθε μήνα πεθαίνουν από έλλειψη ιατρικής φροντίδας.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]