Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όλι Ρεν: Τα πρόσθετα μέτρα της κυβέρνησης ενίσχυσαν το πρόγραμμα εξυγίανσης

  • "Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα από την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας ακόμη κι αν διαπιστώσουμε αποκλείσεις από τα προβλεπόμενα έσοδα. Και τούτο διότι αυτές οι αποκλίσεις θεωρούμε ότι καλύπτονται από τα πρόσθετα μέτρα που πήρε η Ελλάδα το Μάρτιο και τον Μάιο".
Αυτή την καθησυχαστική διαβεβαίωση ως προς την κοινοτική αντίδραση σε περίπτωση που η Αθήνα δεν «πιάσει» εμπρόθεσμα τους στόχους των εσόδων της έδωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους που τον ρώτησαν σχετικά χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο ο τύπου Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης υιοθέτησαν χθες το μηχανισμό για την δημοσιονομική διάσωση-σταθεροποίηση εκείνων των χωρών της Ευρωζώνης που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα δανεισμού τους εξαιτίας των υψηλών ελλειμμάτων και του χρέους τους.
Ο μηχανισμός αυτός που θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως μέσα στον Ιούνιο αλλά ήδη μπορούν να διατεθούν σε χώρες που κινδυνεύουν 60 δισ. ευρώ από το περίσσευμα του κοινοτικού προϋπολογισμού ενώ θα υπάρξουν και 440 δισ. ευρώ για εγγυήσεις διμερών δανείων από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διακυβερνητικό ταμείο που θα δανείζεται από τις αγορές με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια θα δανείζει τη χώρα που έχει ανάγκη και έχει υποβάλει σχετικό αίτημα.
Προβλέπεται ακόμη ότι κάθε χώρα θα είναι μέτοχος στο ταμείο αυτό και δεν θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση των υπόλοιπων χωρών. Το ΔΝΤ θα πάρει μέρος με άλλα 250 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια και οι εγγυήσεις θα δίνονται χονδρικά με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί και το πρότυπο για αυτόν τον δεύτερο μηχανισμό εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, Ο ίδιος τόνισε ότι θα ισχύει και γι αυτές τις χώρες όπως και για την Ελλάδα, μια ισχυρή και αυστηρή αιρεσιμότητα (αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για να επωφεληθούν από τους πόρους του νέου ταμείου).
Ειδικά για την Ισπανία και τη Πορτογαλία το Γιουρογκρούπ έμεινε ικανοποιημένο από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αλλά η Κομισιόν στην εκτίμηση της κατάστασης τους που θα δημοσιεύσει σε δύο εβδομάδες δεν αποκλείεται να προτείνει και τη λήψη πρόσθετων μέτρων τον Ιούλιο. Οι ΥΠΟΙΚ δεν ανησυχούν τόσο για την υποτίμηση του ευρώ αλλά όπως ελέχθη για την ταχύτητα με την οποία αυτό υποτιμάται έναντι του δολαρίου.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι επισημοποιήθηκε η τακτική παρουσία του διευθυντή του ΔΝΤ στις συνόδους του Γιουρογκρούπ κάτι που άρχισε από προχθές και έδωσε σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα όπως είπε ο κ. Γιούνκερ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης συζήτησαν με τον Ντομινίκ Στρος Καν όλα τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και το ευρώ όπως την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους στις περισσότερες χώρες την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος Οι αναλύσεις του ΔΝΤ είναι σύμφωνες με τις αναλύσεις του Γιουρογκρούπ είπε ο κ. Γιούνκερ. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική οικονομία είναι χειρότερη και από αυτήν της Ουγγαρίας. «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ουγγαρία» είπε. «Η περίπτωση της Ουγγαρία δε μπορεί να συγκριθεί με κανένα τρόπο με την περίπτωση της Ελλάδας»...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]