Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Χάλκη εσείς; Θράκη εμείς!!!

Αποθρασύνθηκε ο "κουμπάρος" Ταγίπ

Θέμα προβλημάτων της μειονότητας στη Θράκη θέτει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV δήλωσε σήμερα ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής «μπορεί να συζητηθεί».
Παράλληλα, υπογράμμισε: «Αλλά τι κάνει η άλλη πλευρά; Λένε ακόμη επισήμως "δεν σε αναγνωρίζω" σε ένα μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν που έχουν διορίσει οι ίδιοι».
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και για το αν θα θέσει τα θέματα αυτά προς την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι τα έχει αναφέρει πολλές φορές τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και στην υπουργό Εξωτερικών, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας, με βάση το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα Κυπριακά πλοία και αεροδρόμια, σημείωσε ότι «το θέμα των λιμανιών δεν είναι καινούργιο».
«Στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών, λέμε ναι, αλλά με αμοιβαιότητα από πλευράς Νότιας Κύπρου, Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας. Αλλά η Νότια Κύπρος θα πρέπει να ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν. Λέμε ναι σε ό,τι ορίζει η αμοιβαιότητα», πρόσθεσε.
«Εάν αμφότερες οι πλευρές ξεκινήσουν κάτι κοινό, εμείς θα το στηρίξουμε» τόνισε ο κ. Ερντογάν.
Και όπως συνηθίζει να λέει ο σοφός λαός "έσπασε το σπυρί και βγήκε η βρώμα έξω"... Ο "κουμπάρος" του πρωθυπουργού μας, λοιπόν, χωρίς υπεκφυγές θέτει όρους για τη λειτουργία της Χάλκης. Χωρίς ίχνος πολιτικής ευαισθησίας και φυσικά ακολουθώντας τους κανόνες της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής (οι οποίοι είναι σταθεροί επί δεκαετίες) παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας και αμφισβητεί ευθέως, παίρνοντας τον ρόλο του προστάτη (κοινώς προαγωγού), την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης την οποία εμφανίζει ως πολίτες της Τουρκίας (αναφερόμενος στο θέμα εκλογής του Μουφτή είπε χαρακτηριστικά "εξέλεξαν οι πολίτες μου")!!!
Αν αυτό δεν είναι πρόκληση απέναντι στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τότε τι θα μπορούσε να λεχθεί ως προκλητική και εχθρική συμπεριφορά; Η παρέμβαση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κοκκινίζοντας έτσι την μεθοριακή γραμμή και θέτοντας σε κατάσταση ετοιμότητας όλα τα όργανα και τις υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους.
Απάντησε το ΥΠΕΞ στην πρόκληση Ερντογάν
«Στη Θράκη εφαρμόζουμε και εμβαθύνουμε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, με πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λαμβάνουμε θετικά μέτρα ενίσχυσης του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τη μειονότητα της Θράκης και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
«Οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι’ αυτό», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.
«Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της», επεσήμανε η ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεσμευθεί ρητά να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα. Έχει δεσμευθεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα».
Καταλήγοντας η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα».
Οι έμμεσες απειλές της κυρίας Μπακογιάννη, φυσικά μόνο χαμόγελα θα μπορούσαν να φέρουν στον κύριο Ερντογάν, ο οποίος σκοπεύει να συνδυάσει την επίσκεψή του στη χώρα μας (για τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου) με σειρά συζητήσεων προκειμένου να αποκομίσει και τα ελάχιστα (που είναι η δημιουργία ενός ανύπαρκτου μέχρι τώρα θέματος, αλλά και η συζήτηση επάνω σε αυτό, ανοίγοντας ουσιαστικά ένα νέο κεφάλαιο επίσημων απαιτήσεων της Τουρκίας προς την Ελλάδα).
Εδώ και καιρό, μέσα από το ιστολόγιο αυτό, προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα πως η Θράκη βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι δημιουργούνται αργά αλλά σταθερά όλα τα προαπαιτούμενα για τη δημιουργία ενός θέματος όπως αυτό του Κοσόβου. Η Τουρκία δεν κοιτάζει μόνο στο Αιγαίο και στα νησιά του, είτε αυτά είναι κατοικημένα είτε είναι ακατοίκητα. Η Τουρκία, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως βασικό μοχλό πίεσης προς την Ελληνική πλευρά, την Ελληνική μουσουλμανική μειονότητα που κατοικεί στη Θράκη, για να κερδίσει αυτά που πράγματι θέλει.
Το θέμα και το ζητούμενο για εμάς (αφού μας είναι γνωστή η δράση, η στόχοι αλλά και οι σκοποί της "φίλης" Τουρκίας) είναι πως θα ανταπεξέλθουμε στη νέα αυτή και χωρίς ηθικούς, πολιτικούς ή άλλους φραγμούς πρόκληση της Άγκυρας. Κατά πόσο έχουμε προετοιμάσει την δική μας επίθεση και όχι άμυνα. Είναι άραγε σε θέση η ελληνική κυβέρνηση να προκαλέσει ανοιχτά στην διεθνή κοινότητα και να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας που απερίφραστα παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας και που δεν αναγνωρίζει καμία διεθνή συνθήκη ή απόφαση εάν αυτή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της;
Τι σκοπεύει να κάνει ο υπουργός Εσωτερικών για τη θωράκιση της ακριτικής περιοχής, της Θράκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει καλά και να μην μαθαίνει εκ των υστέρων τις ό,ποιες κινήσεις γίνονται από τους πράκτορες της Άγκυρας, οι οποίοι έχουν αποθρασυνθεί το τελευταίο διάστημα και δρουν χωρίς να παίρνουν ούτε τις στοιχειώδεις (τυπικές έστω) προφυλάξεις;
Πώς σκοπεύει να ενισχύσει την άμυνα των Ελληνικών θέσεων η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τι προτίθεται να κάνει έτσι ώστε να "κόψει τον αέρα" της Άγκυρας που γίνεται πλέον επίσημα ο "νταβατζής" μίας πληθυσμιακής ομάδας Ελλήνων πολιτών;
Αρκούν τα απλά διαβήματα προς τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς ή ήρθε επιτέλους η στιγμή να περάσει η Ελληνική κυβέρνηση σε περισσότερο δραστικές απαντήσεις απέναντι στην Τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα;
Βλέποντας τις εξελίξεις στη Θράκη, ελπίζουμε έστω και τώρα, οι αρμόδιοι πολιτικοί υπεύθυνοι (και όχι μόνο) να έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και το "δοκάρι που βρίσκεται μέσα στα μάτια τους"...
Κωνσταντίνος


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]