Επανέρχεται ο Νίμιτς με τις ίδιες θέσεις
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τα Σκόπια φαίνεται ότι κινούνται στην κατεύθυνση να μεταφερθεί η πίεση για λύση στην Αθήνα.
Ο ειδικός μεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί στις 22 Ιουνίου στη Γενεύη με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει επικαιροποίηση των θέσεων των δύο πλευρών και, ακολούθως, στις 6 και 8 Ιουλίου, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί Σκόπια και Αθήνα, προκειμένου να έχει απευθείας διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Αναμένεται ότι ο ειδικός μεσολαβητής θα επιχειρήσει να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση επί της τελευταίας πρότασης που είχε καταθέσει για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Πάντως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται να υπάρχει πεδίο σύγκλισης, καθώς δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια από πλευράς Σκοπίων, που να επιτρέπει αισιοδοξία.
Ενόψει της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης, την προσεχή Δευτέρα, το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή των Σκοπίων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προωθείται ψήφισμα, που περιλαμβάνει δύο βασικές αρχές: ότι το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να αλλάξει και ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μόνο για το όνομα και τίποτε άλλο.
Ως προς την πρώτη παράμετρο, ουσιαστικά η μη αλλαγή του Συντάγματος σημαίνει ότι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ότι δεν αυτοδεσμεύεται η ΠΓΔΜ για το πώς θα υλοποιήσει ενδεχόμενη συμφωνία σε διμερές επίπεδο με τρίτες χώρες.
Ως προς τη δεύτερη παράμετρο, δηλαδή τη «διαπραγμάτευση μόνο για το όνομα», διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι γίνεται στην κατεύθυνση να μεταφερθεί η διεθνής πίεση προς την ελληνική πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, έμπειρος διπλωμάτης αναφέρει ότι οι παράμετροι γλώσσας και εθνικής ταυτότητας μπήκαν στη διαπραγμάτευση από τα Σκόπια.
Τώρα τα Σκόπια, εναρμονιζόμενα και με τις υπερατλαντικές παραινέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, φαίνεται ότι επανέρχονται στη θέση για διαπραγμάτευση μόνο για το όνομα. Εφόσον όντως προωθηθεί το εν λόγο ψήφισμα, ενδεχομένως πρόκειται για κίνηση τακτικής, ώστε να μπορεί να ισχυρισθεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι κάνει κινήσεις υποχώρησης και καλής θέλησης.
Ο ίδιος διπλωμάτης τονίζει ότι υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να μείνουν εκτός πλαισίου λύσης, όπως για παράδειγμα το θέμα των διαβατηρίων και η χρήση του προσδιορισμού «μακεδονικός» ως εμπορικό σήμα προέλευσης.
Να ψωφισουν οιβρωμοσκοπιανοι,δεν υποχωρουμε δεν παραδιδουμε την ιστορια μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυση στο θεμα της ονομασιας δεν προκειται να υπαρξει ποτε, γιατι απλουστατα η ολη προπαγανδα των Σκοπιανων δεν το επιτρεπει.Θα πρεπει οι ελληνικες επιχειρησεις να δειξουν καποια πυγμη και να ασκησουν τετοια οικονομικη πιεση που να μην μπορουν να αναπνεουν οι Σκοπιανοι και επιπλεον να επιθυμουν και οι ιδιοι την διασπαση της χωρας τους
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μοναδικη Λυση για την αντιμετωπιση των Σκοπιανων ειναι ο οικονομικος πολεμος. Θα πρεπει να εξαθλιωθουν σε τετοιο βαθμο που να θελουν οι ιδιοι να τριτοχομηθουν σε εναν καθαρα αλβανοφωνο πληθυσμο (Τετοβο), σε εναν σλαβοφωνο και σε εναν Βουλγαροφωνο(ενσωματωμενο στην Βουλγαρια)