Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλή ονομασία στα Σκόπια αποδέχθηκε η Ελλάδα!!!

Πρόβλημα δημιουργεί ο ΛΑΟΣ

στις συζητήσεις για σύνθετη ονομασία

Στα Σκόπια, εδώ και μέρες, διεξάγεται έντονη συζήτηση εν όψει εξελίξεων, με κυρίαρχη την εκτίμηση ότι θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις ταυτόχρονα από την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός.
Μάλιστα, μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ έχουν μεταδώσει πληροφορίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας το Σεπτέμβριο προκειμένου να επιμεριστεί στα πολιτικά κόμματα το κόστος ενδεχόμενης αποδοχής σύνθετης ονομασίας.
Ο νέος πρόεδρος των Σκοπίων κ. Γκ. Ιβανόφ σε δημόσιες δηλώσεις του επιμένει στην ανάγκη διαφύλαξης της «μακεδονικής ταυτότητας» αλλά δεν απορρίπτει ευθέως την υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας για διεθνή χρήση.
Στο τραπέζι, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί ξανά το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η διπλωματική μάχη θα δοθεί για την εφαρμογή του (εύρος χρήσης) και για τον προσδιορισμό της εθνότητας και της γλώσσας στη γειτονική χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι θα μετάσχει στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί υπό ελληνική προεδρία στην Κέρκυρα (27-28 Ιουνίου) και εκεί δεν αποκλείεται να έχει κάποιο τετ-α-τετ με την ομόλογό του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι διεργασίες θα κορυφωθούν το Σεπτέμβριο στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και προσβλέπουν σε μια εποικοδομητική παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας, σε διαφορετικό πνεύμα από αυτό που κυριάρχησε επί των ημερών Μπους στο Λευκό Οίκο.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας συνεκτιμούν το γεγονός ότι η ενίσχυση των ποσοστών του ΛΑΟΣ (που απορρίπτει κάθε σύνθετη ονομασία) είναι μια παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης, δεδομένης της ευαισθησίας της πολιτικής συγκυρίας.
Η θέση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, φυσικά, βρίσκεται μακριά από την άποψη των περισσοτέρων (συντριπτικά) Ελλήνων, που δεν επιθυμούν ούτε τη λέξη Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων και που φυσικά δεν αποδέχονται διπλή ονομασία (διπλή χρήση ονόματος, άλλη στο εσωτερικό των Σκοπίων και άλλη στο εξωτερικό ή άλλη διεθνώς και άλλη στις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα!). Το ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει υποχωρήσει σε αφάνταστο βαθμό σε σχέση με τις θέσεις που διατυμπανίζονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, είναι ένα σοβαρό πολιτικό ολίσθημα για το οποίο δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε βέβαια πρόκειται να γίνει αποδεκτό οτιδήποτε θελήσουν (η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Καραμανλής) να περάσουν προς την Ελληνικό λαό. Η θέση της Ελλάδας δεν είναι αδιαπραγμάτευτη πλέον και μάλιστα, ακόμη χειρότερα, η Ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύονται τα αδιαπραγμάτευτα!!!
Η αδιαλλαξία των Σκοπίων και η ταυτόχρονη πίεση του Λευκού Οίκου φαίνεται πως ήταν αρκετά για να κάμψουν τις αντιστάσεις των αρμοδίων (βλ. Μπακογιάννη και Καραμανλής, ο δε τελευταίος λόγω του ότι είναι αδύνατον η υπουργός Εξωτερικών να έχει περάσει σε τέτοια υποχωρητικότητα χωρίς να έχει ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό) οι οποίοι έδειχναν σημεία «κόπωσης» και σοβαρής τάσης υποχωρητικότητας όταν προ ετών κατάφεραν να ακολουθούν τις εξελίξεις και όχι να τις δημιουργούν. Η τελευταία πρόφαση του υπουργείου, πως η άνοδος του ΛΑΟΣ και οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις του που απορρίπτουν οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία, είναι μία δικαιολογία μέσα από την οποία διαφαίνεται πλήρως η αδυναμία των αρμοδίων να ελέγξουν τις συζητήσεις και τις ό,ποιες εξελίξεις υπάρχουν από αυτές.
Από τη στιγμή που στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ευελπιστούν σε μία θετική προς την Ελλάδα παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας, τότε δεν μιλάμε για συζητήσεις, αλλά για άτακτη υποχώρηση, σε διπλωματικό επίπεδο, των Ελληνικών θέσεων… Ίσως οι ιθύνοντες θα έπρεπε να αναγνώσουν καλύτερα τις θέσεις και τις εντολές των Ελλήνων πολιτών. Το σίγουρο είναι πως αν δεν λάβουν σοβαρά υπόψιν τους την γνώμη του Έλληνα πολίτη, πολύ σύντομα θα μαθαίνουν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των Σκοπίων (και όχι μόνο) από τα ΜΜΕ…
Κωνσταντίνος


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ειναι αποριας αξιον το πως θα κινηθει η ελληνικη διπλωματια.Η συνθετη ονομασια κρυβει πολλους κινδυνους.Ανεξαρτητως λυσεως οι Σκοπιανοι παντα θα μιλουν για την απελευθερωση της " Μακεδονιας του Αιγαιου", πιθανον οχι στο προσεχες αλλα στο αμεσο μελλον.Και αυτο διοτι εχω πλεον συνειδητοποιησει οτι υπαρχει μια σκοπιμη προπαγανδα που εφαρμοζεται απο αλλους "εταιρους" και "φιλους" μας οπως Αμερικη Αγγλια Γερμανια, Ολλανδια κ.α, η οποια δεν μεταβαλλεται και αυτο διοτι υπαρχει εντονος Ανθελληνισμος. Υπαρχει και θα υπαρχει ζηλεια και φθονος εναντι του ελληνικου πολιτισμου και γενικως της ελληνικης Ιστοριας.Και αυτο δεν αλλαζει.Αρκει νας σας πληροφορησω οτι αν μπειτε σε γερμανικα sites και θελησετε να μαθετε ιστορικες πληροφοριες για την Μακεδονια, η ιστορια της Μακεδονιας ξεκινα απο το 700 μ.Χ!!!!
    Η συνθετη ονομασια δημιουργει επιπλεον το εναυσμα για αποδοχη μειονοτητας που θα περιεχει τον ορο, συνθετο η μη, «μακεδονικη».Ηδη υπαρχουν οι αναλογες υποστηριξεις απο” συμμαχους “ στους Σκοπιανους.
    Υπαρχει μια σκοπιμη δοκιμασια των ανακλαστικων του ελληνικου εθνους. Χρησιμοποιωντας οι Ευρωπαιοι " εταιροι" τον ορο " Μακεδονια", " μακεδονικο" κ.α προσπαθουν να δουν τις αντιδρασεις μας.Ειμαστε λαος αντιδραστικος απο τα γονιδια μας και αυτο δεν αρεσει σε κανεναν.
    Τα ερωτηματα μου ειναι τα εξης:
    I. Η ονομασια θα πρεπει να περιεχει γεωγραφικο προσδιορισμο, φυλετικο προσδιορισμο η
    και τα δυο?
    II. Απο την στιγμη που οι Σκοπιανοι εχουν το δικαιωμα χρησεως του ορου «Μακεδονια», για τι ειδους εθνοτητα, τι ειδους γλωσσα και τι ειδους κρατος μιλαμε?
    Η ερωτηση αυτη προκυπτει απο το γεγονος οτι υπαρχει μια τρομακτικη ιστορικη αντιφαση που δυστυχως θα πρεπει εμεις οι Ελληνες να αποδεχθουμε,οτι δηλαδη το μιγμα Αλβανων, Σλαβων και Βουλγαρων αποτελει «εθνος».Απο ποτε και με ποια ιστορικη υποσταση?
    III. Ειναι πρακτικα δυνατον να επιβαλλουμε στους Σκοπιανους αλλαγη συνταγματικης ονομασιας και αλλαγη στα διαβατηρια τους?
    IV. Ακομα και αν οι Σκοπιανοι δεχθουν λυση υπο τη σφραγιδα του ΟΗΕ, πως ξερουμε οτι μετα απο 40 η 50 χρονια θα συνεχισουν να σεβονται συμφωνιες και ψηφισματα απο την στιγμη που εχουν ηδη αποδειξει οτι δεν σεβονται τιποτα?
    (ειδικα με την ενθαρρρυνση Αμερικανων και Ευρωπαιων)
    V. Πως θα ημασταν διατεθειμενοι να πραξουμε, για να σταματησει η εστω να φρεναρεται τη ανιστορητη και επικινδυνη προπαγανδα των Σκοπιανων εως οτου βρεθει λυση?
    VI. Μηπως ειναι προτιμοτερο να τους διεξαγουμε οικονομικο πολεμο, με αμεση συνεπεια την αυτοματη διαλυση του κρατιδιου αυτου σε ενα αλβανοφωνο(Τετοβο), σε ενα σλαβοφωνο και σε ενα βουλγαροφωνο(ενσωματωμενο στην Βουλγαρια)?
    Θα υπηρχαν δυσμενεις συνεπειες για την Ελλαδα απο αυτην την κινηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]