Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατιωτική άσκηση "κόντρα" στις έρευνες για πετρέλαιο στην Κύπρο

Η Τουρκία «απαντά» στις έρευνες της Κύπρου

Με μεγάλη αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης «απαντά» η Άγκυρα στην ανακοίνωση ότι αμερικανική εταιρεία θα αρχίσει σύντομα έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Πρόκειται για την άσκηση «Αετός Ανατολίας», με την οποία η Τουρκία θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας την ευθύνη για έρευνα και διάσωση στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου.
Από τουρκικής πλευράς αναφέρεται ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις «θα υψώσουν τη σημαία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ». Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου.
Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της επικείμενης έναρξης ερευνών για πετρέλαιο από αμερικανική εταιρεία, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς για μη νομιμοποίηση της Κύπρου να προχωρήσει σε αξιοποίηση των κοιτασμάτων και, εμμέσως, απειλώντας με κινητοποίηση του στόλου για παρεμπόδιση των ερευνών.
Από κυπριακής πλευράς, ενόψει της άσκησης «Αετός Ανατολίας», οι κινήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούνται με προσοχή και εφόσον εκδηλωθεί οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων θα υπάρξει άμεση αντίδραση στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.
Επαναλαμβάνεται δε ότι τη στιγμή που η Άγκυρα διεκδικεί το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ανάλογες κινήσεις δεν διευκολύνουν αυτή την προοπτική.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]