Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μεντβέντεφ καταγγέλει παραποίηση της ιστορίας

Φιλοναζιστικό παγκόσμιο ρεύμα

Τις ολοένα και πιο επιθετικές απόπειρες παραποίησης της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατήγγειλε χθες, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, λέγοντας ότι «οι καρποί του ρωσικού ηρωισμού δεν πρέπει να αμφισβητούνται ποτέ και από κανέναν».
Οι δηλώσεις του, που συνέπεσαν με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της σοβιετικής νίκης επί των ναζιστικών στρατευμάτων, αντανακλούν τη δυσαρέσκεια της Μόσχας για τις θέσεις γειτονικών κρατών του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ.

Δυτικοί ιστορικοί έχουν προ καιρού προκαλέσει ρωσικές αντιδράσεις, δίνοντας έμφαση στα σφάλματα στρατηγικής του Ιωσήφ Στάλιν. Τα τελευταία χρόνια, η εξύμνηση των αντισοβιετικών, τον καιρό του πολέμου, κινημάτων αντίστασης στην Πολωνία, την Ουκρανία και τα κράτη της Βαλτικής έχει επίσης εξοργίσει το Κρεμλίνο. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιούσενκο, παρασημοφόρησε, το 2007, τον ηγέτη του Ουκρανικού Στρατού Αντίστασης, UPA, που είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με τους ναζί.
Παράλληλα, με βαριά την κληρονομιά του πολέμου, η Ρωσία αναζητεί ακόμη τις σορούς των νεκρών της. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, την ώρα που δεκάδες πολίτες παρακολουθούν την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου, ειδικές ομάδες εθελοντών ψάχνουν στα χώματα της Κοιλάδας της Δόξας, δυτικά της Μόσχας, όπου σκοτώθηκαν 30.000 στρατιώτες. Οι περισσότεροι εθελοντές είναι έφηβοι. Μέσα στα 64 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ομάδες αυτές έχουν ανακαλύψει 250.000 σορούς σε μαζικούς τάφους που στοιχειώνουν ακόμη τα ρωσικά αχανή πεδία μάχης.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]