Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Φανατισμός κατά της κοσμικότητας

Η έρευνα για την Εργκένεκον
προκαλεί πόλωση
στην κοινωνία

Έπειτα από ανθρωποκυνηγητό δυο ετών, ανακριτές στην υπόθεση Εργκένεκον εξακολουθούν να συλλαμβάνουν υπόπτους -περίπου 200 κατά την τελευταία καταμέτρηση- και να ανακαλύπτουν κρύπτες πυρομαχικών. Ως αποτέλεσμα, οι Τούρκοι βρίσκονται ταυτόχρονα να αναρωτιούνται για τα κίνητρα της κυβέρνησης και να θαυμάζουν την ποσότητα πυρομαχικών που ανακαλύπτει η αστυνομία.
Η έρευνα έφτασε σε κρίσιμο σημείο τον Απρίλιο με εφόδους στα γραφεία και στις οικίες διακεκριμένων κοσμικών ακτιβιστών, καθώς επίσης με την ανακάλυψη άλλης μια κρύπτης όπλων σε γειτονιά της Ιστανμπούλ.
Η πρωτοφανής μακρά έρευνα φερόμενου σχεδίου της δεξιάς για ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ισλαμικών καταβολών, έχει αυξήσει την πόλωση μεταξύ θρησκευτικών και κοσμικών στοιχείων στην κοινωνία.
Τώρα, με περίπου 200 υπόπτους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες -- πολλοί από τους οποίους διακεκριμένοι, όπως πρώην και νυν πρυτάνεις πανεπιστημίων -- κοσμικοί επικριτές της έρευνας γίνονται όλο και πιο αβέβαιοι σε ό,τι αφορά στα κίνητρα. Ένα έναυσμα γι' αυτούς ήταν η αστυνομική έφοδος του Απριλίου σε αρκετά γραφεία της Ένωσης για τη Στήριξη της Μοντέρνας Ζωής (CYDD), κοσμική ΜΚΟ η οποία τάσσεται υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών.
Επικριτές του ΑΚΡ εναντιώθηκαν σε ανάκριση της προέδρου της CYDD Τουρκάν Σαϊλάν από την αστυνομία, καθώς είναι ηλικιωμένη και πάσχει από καρκίνο. Τους άφησε να εννοηθεί, όπως έκαναν και πλήθος προηγούμενες υποκλοπές και συλλήψεις, ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έρευνα για να εξαλείψει την κοσμική αντιπολίτευση.
Από την άλλη, φαινομενικά προσδίδοντας αξιοπιστία στις ανησυχίες της κυβέρνησης, η αστυνομία ανακάλυψε στις 21 Απριλίου δεύτερη κρύπτη όπλων στην περιοχή Ποϊραζκόι της Ιστανμπούλ. Ανακάλυψαν 3.000 σφαίρες, 14 χειροβομβίδες και 15 αντιαρματικά όπλα. Εισαγγελείς πραγματοποίησαν επίσης οκτάωρη κατάθεση στον απόστρατο Στρατηγό Χιλμί Οζκόκ του ΓΕΣ, ο οποίος ενδέχεται να έχει αποτρέψει κάποιους στρατηγούς από το να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ο νυν επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, επέκρινε τη διενέργεια έρευνας και τη δημοσίευση παραποιημένων σχετικών πληροφοριών, ωστόσο συνεχάρη την αφοσίωση του στρατού στο κράτος δικαίου. "Δεν μπορεί να έχει κανείς θέση στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και να πραγματοποιεί ενέργειες εναντίον της δημοκρατικής κυβέρνησης", δήλωσε τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για τα συμπτώματα που είναι ορατά, καθώς η έρευνα αυξάνει τον αριθμό υπόπτων: μεγαλύτερη πόλωση των θρησκευτικών και κοσμικών στοιχείων της κοινωνίας, έλλειψη δικαστικής ανεξαρτησίας και επίσης Ισλαμική δίψα για εκδίκηση εναντίον των κοσμικών.
Η Αρζουχάν Γιαλτσιντάγκ -επικεφαλής της ισχυρής Τουρκικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών- εξέφρασε κάποιες από αυτές τις ανησυχίες σε εμφάνισή της τον Απρίλιο στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.
"Η δίκη, με τον τρόπο που διενεργείται, είναι απερίσκεπτη. Ενδέχεται να έχουν υπάρξει παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα για ιδιωτικότητα", δήλωσε.
Του Αϊχάν Σιμσέκ
για τους Southeast European Times

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]