Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Την Προεδρία της Σουηδίας στην Ε.Ε. περιμένει η Τουρκία...

Αξιολογήσεις των κκ Μπιλντ και Μπαγίς
για τις σχέσεις Τουρκίας με την Ε. Ένωση


Σε αξιολογήσεις που έγιναν σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο Εγκεμέν Μπαγίς.
Ο κος Μπαγίς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Σουηδία επέστρεψε στην Τουρκία μαζί με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ και στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Ιστανμπούλ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου. Οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Μπαγίς είπε πως αρκετές χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά σημείωσε πως η Σουηδία είναι η μοναδική που το εκφράζει ανοιχτά και πως η Άνκαρα το εκτιμά αυτό.

Ενώ ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών είπε: "Υποστηρίζουμε σθεναρά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό θα κάνει την Κοινότητα πιο δυναμική και πιο επιδραστική σε παγκόσμιο επίπεδο".
Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επεσήμανε πως αξιολόγησαν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τις θεματικές ενότητες που σχεδιάζεται να ανοίξουν προσεχώς, τα υπόλοιπα θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία και τις διεθνείς εξελίξεις και σημείωσε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα. Τα λόγια του Μπαγίς ήταν ως εξής:
"Η Σουηδία είναι μια χώρα που υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν διστάζει να εκφράζει ανοιχτά αυτή την σθεναρή υποστήριξη".
Ακόμα διατύπωσε πως περιμένουν την προεδρία της Σουηδίας στην ΕΕ και πως πιστεύουν στην αντικειμενικότητά της και πως η σουηδική προεδρία θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τις σχέσεις της Τουρκίας με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Κοινότητας.
Ενώ ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Μπιλντ ανέφερε τα παρακάτω:
"Υποστηρίζουμε σθεναρά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αυτό θα κάνει την Κοινότητα πιο δυναμική και πιο επιδραστική σε παγκόσμιο επίπεδο".
Ερωτηθείς για το αν θεωρεί πως η ΕΕ φέρεται δίκαια στην ΤΔΒΚ είπε το παρακάτω. "Είμαι της άποψης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται δίκαια στους Τουρκοκύπριους".
Ο Καρλ Μπιλντ λέγοντας ότι έχουν υπόψη τους την επανένωση της Κύπρου διατύπωσε πως πραγματοποιούνται σημαντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών και πως αυτό είναι σημαντικό για την ενοποίηση του νησιού.
Ερωτηθείς αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΤΔΒΚ, είπε πως ο κος Ταλάτ θα συνεχίσει τις συνομιλίες και πως η πλευρά που αναδείχθηκε νικήτρια των εκλογών ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών αξιολόγησε ακόμα τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και την διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών την μονοήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Νότια Κύπρο. Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους υποδεικνύοντας ότι τον Ιούλιο θα αναλάβουν την προεδρία εξέφερε την γνώμη πως η επίλυση του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι προς στρατηγικό συμφέρον της Τουρκίας και υπογράμμισε πως μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει την ενταξιακή της πορεία. Ο Μπιλντ παραδέχθηκε πως δεν είναι καθόλου εύκολη η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό παρά το γεγονός πως η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από ότι προ διετίας. Αναφερόμενος στις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις είπε πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι καλό και για την ίδια και για την περιοχή. Αλλά σημείωσε το εξής: "Κάθε ενταξιακή πορεία εξαρτάται από την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων".
Ο Καρλ Μπιλντ αναφορικά με το άνοιγμα του ενταξιακού κεφαλαίου "Ενέργεια" με την Τουρκία είπε πως κατά την σουηδική προεδρία επιθυμούν να έχουν διαβουλεύσεις με τους υπόλοιπους εταίρους και ειδικότερα με την Νότια Κύπρο που αντιδρά σε αυτό. Ερωτηθείς για το "αν η Σουηδία προτίθεται να προωθήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχετικά με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ τον Ιούλιο" ο Μπιλντ απάντησε πως δεν επιδιώκουν κάτι τέτοιο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται μεταξύ των πλευρών. Σημείωσε επίσης πως τα ΗΕ έχουν αναλάβει βοηθητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και ότι η ΕΕ βοηθάει σε θέματα τεχνικής φύσεως.
Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και πως κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλλει στο θέμα αυτό.
Όταν ρωτήθηκε "Θα ληφθούν μέτρα αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει μέχρι το Δεκέμβριο τα Ευρωπαϊκά κριτήρια;" ο Σουηδός υπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να περιμένουν να δουν ποια θα είναι η κατάσταση εκείνη τη περίοδο και πως φυσικά πρέπει να γίνει η αξιολόγηση. Τέλος εξήγησε πως την αξιολόγηση θα την κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως αυτό θα έρθει στην επικαιρότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει τις πολιτικές αποφάσεις.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]