Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι New York Times "καρφώνουν" τον στρατό της Γεωργίας


Eπικριτικό δημοσίευμα

στους «New York Times»

για τις Γεωργιανές Ένοπλες Δυνάμεις

Έντονα επικριτικό για το αξιόμαχο του Γεωργιανού Στρατού και εμμέσως για το καθεστώς του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ήταν χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times». To άρθρο αντανακλά πρωτίστως την απογοήτευση του αμερικανικού κατεστημένου από τον Σαακασβίλι, στον οποίον είχαν επενδύσει οι ΗΠΑ πάρα πολλά, νομίζοντας ότι η Γεωργία υπό την ηγεσία του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα ισχυρό πιόνι στην αμερικανική στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας. Παράλληλα πληροφορίες από ρωσικές και γερμανικές πηγές αποκαλύπτουν την έκταση της εμπλοκής του Σαακασβίλι και της Γεωργίας στα πιο επικίνδυνα για την παγκόσμια ειρήνη σχέδια των Αμερικανών.
Μόλις άρχισε η αντεπίθεση της Μόσχας, οι Ρώσοι βομβάρδισαν αμέσως τη βάση Βαζιάνι που βρίσκεται νότια της Τιφλίδας και είναι φαινομενικά άσχετη με την Οσετία. Ο λόγος αυτού του βομβαρδισμού είναι πως οι Αμερικανοί είχαν ετοιμάσει αυτή τη βάση για να χρησιμοποιηθεί σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ ή του Ισραήλ εναντίον του Ιράν!
Η Γεωργία απέχει λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Τεχεράνη σε ευθεία γραμμή. Εχοντας Ισραηλινό υπουργό Αμυνας της Γεωργίας, θα μπορούσε ευκολότερα να διασφαλιστεί ο συντονισμός της επιχείρησης και η διαφύλαξη της μυστικότητάς της, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο αιφνιδιασμό του Ιράν που θα μπορούσε να δεχτεί ακόμη και μόνο ισραηλινή επίθεση από τα βόρεια (!) σύνορά του και μάλιστα με ελάχιστο χρόνο αντίδρασης λόγω της εγγύτητας της βάσης επίθεσης.
Η προετοιμασία αυτού του σχεδίου ήταν τόσο σοβαρή, ώστε οι Αμερικανοί είχαν μεταφέρει στη Γεωργία Ουκρανούς χειριστές των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.
Οι Ουκρανοί χειριστές ήταν αυτοί που κατέρριψαν και τα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη (τρία Su-25 και ένα Tu-22)που έχασε στον πόλεμο η Ρωσία, πριν προλάβει να αδρανοποιήσει πλήρως τις γεωργιανές Ένοπλες Δυνάμεις, εξουδετερώνοντας έτσι προσωρινά τη Γεωργία και ως βάση ισραηλινής ή αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράν. Το παιχνίδι που παίχτηκε, λοιπόν, στη Γεωργία ήταν πολύ σοβαρότερο από την τύχη της Οσετίας - γι αυτό και οι έντονες αντιδράσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Ο στρατός της Γεωργίας κατέρρευσε πανικόβλητος μόλις είδε τον ρωσικό στρατό... Η επακολουθήσασα πανωλεθρία των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων εγείρει ερωτήματα περί της αξίας και της σοφίας μιας ευρύτερης (αμερικανικής) επένδυσης πάνω τους», γράφουν περιφρονητικά οι δύο αρθρογράφοι και προσθέτουν: «Τα αεροπλάνα της Γεωργίας δεν πέταξαν μετά τις πρώτες λίγες ώρες επαφής. Το ναυτικό της βυθίστηκε στο λιμάνι και τα περιπολικά σκάφη της τα πήραν οι Ρώσοι ρυμουλκώντας τα με φορτηγά αυτοκίνητα πάνω σε τρέιλερ. Πολλές από τις αποθήκες πυρομαχικών της εγκαταλείφθηκαν, καταλήφθηκαν από τους Ρώσους και ανατινάχθηκαν. (...) Αμέσως επικράτησε χάος και φόβος που πήρε τέτοιες διαστάσεις, ώστε ο στρατός έφυγε κατευθείαν (από την Οσετία) στην πρωτεύουσα... γυρίζοντας την πλάτη και αφήνοντας Γεωργιανούς πολίτες στον δρόμο ενός εχθρού», γράφουν χαρακτηριστικά. Αυτή η στάση «υπονόμευσε τις προσπάθειες της Γεωργίας να εμφανιστεί ως δυνάμει σοβαρός στρατιωτικός εταίρος ή σοβαρή στρατιωτική δύναμη», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.
Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πολέμησαν με υλικό ξεπερασμένης τεχνολογίας, το οποίο αποδείχτηκε προβληματικό. Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις της 58η Στρατιάς αντιμετώπισαν προβλήματα στο συντονισμό των χερσαίων δυνάμεων με τις ρωσικές Στρατιωτικές Αεροπορικές Δυνάμεις (VVS), στην αεροπορική κάλυψη, στην αξιοπιστία και εφοδιαστική υποστήριξη του παλαιού υλικού.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]