Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απαισιόδοξος ο Χριστόφιας για λύση του Κυπριακού μέσα στο 2008


Άρχισε να καταλαβαίνει που έμπλεξε;


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού πριν το τέλος του 2008, όπως επιμένει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Αυτό», είπε, «θα μπορούσε να γίνει αν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ακολουθούσε τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, που μαζί συμφωνήσαμε».

Ο κ. Χριστόφιας, που παρουσίαζε τις θέσεις του σε Σουηδούς δημοσιογράφους, στο τέλος της επίσημης επίσκεψής του στη Στοκχόλμη, είπε ότι, κρίνοντας από τις θέσεις που ανέπτυξε μετά την προχθεσινή συνάντησή μας ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, θεωρεί ότι μιλά πολύ και αυτό είναι λυπηρό.

«Πρέπει να προσέχουμε, να μιλούμε λιγότερο και να πράττουμε περισσότερο. Να είμαστε λογικοί και σοφοί, εάν θέλουμε λύση το συντομότερο», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Δυστυχώς, συνέχισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν το κάνει αυτό και δεν νομίζω να είναι πιθανόν, κρίνοντας από τα δεδομένα, να έχουμε λύση πριν από το τέλος αυτού του χρόνου.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι μια από τις πολύ κρίσιμες και δύσκολες πτυχές του Κυπριακού είναι το περιουσιακό, τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει με τη λύση να έχει πρόσβαση στην περιουσία του.

«Ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί την περιουσία του στα κατεχόμενα και θα πρέπει να ξέρει αν θα τη χρησιμοποιήσει αν θα την ανταλλάξει ή εάν θα αποζημιωθεί», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ακόμη ότι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν μαζί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με λογική, σοφία, καλή θέληση και πατριωτισμό, ώστε να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, την οποία να δεχθούν οι πολίτες.

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της ασφάλειας ως ένα από κρίσιμα θέματα που έχουν να χειριστούν οι δύο πλευρές και στο οποίο έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιμένει στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συμμαχίας χωρίς αλλαγές και με διατήρηση του δικαιώματος επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας της Κύπρου.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά λόγω της πικρής εμπειρίας του παρελθόντος και της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι δεν χρειάζονται εγγυητές και εγγυήτριες δυνάμεις», είπε ο κ. Χριστοφιας.

Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι αν οι δύο ηγέτες επιδείξουν την ίδια καλή θέληση, βασισμένοι σε θέσεις αρχών, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979,αν σεβαστούν τη φιλία τους και εργαστούν για λύση που θα οδηγήσει σε αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε ένα διζωνικό δικοινοτικό κράτος με μία κυριαρχία, μία προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, τότε θα γίνει πράξη το κοινό τους όραμα για λύση του Κυπριακού.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις χθεσινές θέσεις και διαμαρτυρίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τις θέσεις του κ. Χριστόφια, δήλωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έπρεπε να είναι ενοχλημένη από τις τουρκοκυπριακές θέσεις και όχι το αντίθετο.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι τέθηκαν από τον κ. Ταλάτ αιτήματα τα οποία δεν υπάρχουν ούτε στα συμφωνηθέντα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ούτε περιέχονται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, ούτε στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ούτε στο διεθνές δίκαιο. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ήταν και είναι γνωστό πως θα υπάρξουν δυσκολίες, εμπόδια και προβλήματα στη διαδικασία και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της επανένωσης και θα επιδιώξει να πετύχει συγκλίσεις μέσα από τις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, σε σημερινές δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού η υποβολή αιτήματος για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους θα αποτελούσε αυτοκτονία.

«Το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο αν αποτελεί ρεαλιστικό και δυνατό στόχο και προς το παρόν η ηγεσία της κοινότητας θεωρεί κάτι τέτοιο, στο παρόν στάδιο, αυτοκτονία»,ανέφερε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του προς ιδιωτικό τουρκοκυπριακό κανάλι.

Εξάλλου, σχολιάζοντας απόψεις ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περιττές οι εγγυήσεις, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι παράλογες. Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί σωστό να γίνουν διαφοροποιήσεις στη Συμφωνία Εγγυήσεως, το οποίο θεωρεί πολύ σημαντικό.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι θεωρεί ως δυσκολότερο θέμα στις συνομιλίες το εδαφικό, το οποίο θα συζητηθεί τρίτο στη σειρά.

Επίσης, υποστήριξε ότι στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών μπορούν να συμμετέχουν οι «μητέρες πατρίδες», αλλά και ένα τρίτο άτομο στο οποίο θα συμφωνήσουν οι πλευρές, όπως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ή κάποιο άλλο πρόσωπο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]