Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΔΕΗ καταπατά πολιτιστική κληρονομιά


Οικισμοί νεολιθικής εποχής

στην Πτολεμαΐδα


Καταγγελία πολίτη για επικείμενη

καταστροφή αρχαιολογικής ανακάλυψης


Τι τραγικό έγκλημα συντελείται αυτήν την στιγμή μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας? Ως σαν μην συμβαίνει τίποτα, οι αρχαιολόγοι αφού πρώτα ανακάλυψαν ένα πολύ μικρό μέρος του μοναδικού σε σημασία νεολιθικού οικισμού στην Μαυροπηγή, αφού ενημέρωσαν επιπόλαια μέσω του τοπικού κομματικού τύπου για τα πολύ σημαντικά επιφανειακά ευρήματα που φαίνονται εκ πρώτης ματιάς (για τα περισσότερα ούτε που φαντάζονται ποια είναι και πόσα είναι), προέβησαν στην απρεπέστατη δουλική διατύπωση ότι δυστυχώς βρίσκονται μέσα στα όρια ανάπτυξης των ορυχείων της δ.ε.η α.ε. και συνεπώς κατά τα λεγόμενά τους τα αφήνουν όπως είναι μέχρις ότου τα κατασπαράξει κάποιος εκσκαφέας της δ.ε.η και «μην τον είδατε τον Παναή».

Θα ήθελα να ρωτήσω με το χέρι στην καρδιά όλους αυτούς τους κρατικοδίαιτους δημόσιους υπαλλήλους τι ακριβώς τίτλους κτήσης έχουν επί των συγκεκριμένων νεολιθικών οικισμών (φωτάω μήπως και εμφανίσουν κάποιο τίτλο ιδιοκτησίας από τον παππού του παππού του θείου τους ότι τους ανήκει). Γιατί εάν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο (που δεν συμβαίνει με τίποτα ), συντελούν σε ένα μέγα έγκλημα απέναντι στην ιστορία της ανθρωπότητας και θα πρέπει να κάτσουν στο εδώλιο με την κατηγορία της προδοσίας προς την Ελλάδα και προς την κληρονομιά των σπουδαίων προγόνων μας. Είμαστε βέβαιοι ότι εάν η χώρα μας ονομαζόταν π.χ Γερμανία ή ακόμη και Μπανανία-Σκόπια, θα είχε κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός (τελευταία είναι απασχολημένος αλλού!!) και θα είχε αποδώσει ευθύνες σε υπουργείο Πολιτισμού, αρχαιολόγους, τοπικούς άρχοντες και λοιπούς νεοέλληνες και θα τους πήγαινε για δίκη.

Παρακαλούμε να σοβαρευτούμε, να φορέσουμε τα ρούχα της υπευθυνότητας και για μια φορά στην ζωή μας και να κάνουμε το εύλογο, το λιγότερο με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων (αρχαιο–μονο-λογια ) να αναδείξουμε το μέρος, να το χαρακτηρίσουμε ως σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο και να το προφυλάξουμε. Το αρχείο ήδη έχει πάει μεταφρασμένο στην Unesco, σε ευρωπαϊκούς νομικούς οργανισμούς με ιδιαίτερες ευαισθησίες σε τέτοιου είδους θέματα και ας πάει εκεί που πρέπει να πάει ο κάθε κατεργάρης (για παράβαση καθήκοντος).

Υ.Γ: Ήδη μαζεύονται υπογραφές για να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες προστασίας τέτοιων μνημειακών χώρων από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και όχι μόνο, προκείμενου να αποτελέσει το έναυσμα για ειρηνική αντεπίθεση προς αυτούς που θεωρούν ότι τα κληρονόμησαν και άρα μπορούν να τα καταστρέφουν και αποφάσισαν τελικά πως δεν τους ενδιαφέρουν οι επόμενες γενιές «των παιδιών μας». Μάλλον λένε συχνά το εμείς να περνάμε καλά και δεν βαριέσαι αδερφέ.

Αυτά τα ολίγα. Ελπίζω να μην προσβλήθηκε κανένας από τους εμπλεκόμενους . Στόχος δεν είναι να στοχοποιηθεί κάποιος ονομαστικά στην κοινή γνώμη αλλά να αντικαταστήσουμε τις κουρασμένες απόψεις που έχουν ορισμένοι με άλλες ποιο υγιείς .Στον τόπο αυτό από τα πολύ παλιά χρόνια έζησαν μεγάλοι άνθρωποι, θαυμαστές προσωπικότητες παγκοσμίου βεληνεκούς. Ας πάρουμε κάτι και από αυτούς γιατί τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν πολύ για την κοινωνία μας .

Και κάτι τελευταίο!!! Ξυπνήστε!!! Ξυπνήστε παιδιά, γιατί σε λίγο δεν θα μας έχει μείνει τίποτα δικό μας !!!!Θα μας τα έχουν πάρει όλα μα όλα!!!


Το ιστορικό

Οικισμούς της νεολιθικής εποχής (περί το 6.000 -6.500 π.Χ) εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη στην πεδιάδα της Πτολεμαΐδας - περιοχή με υψόμετρο περίπου 700 μέτρων μεταξύ των βουνών Βέρμιο και Άσκιο, που φέρει την ονομασία Κίτρινη Λίμνη (λόγω του έλους που είχε δημιουργηθεί εκεί και αποξηράνθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα).

Την παρουσίαση των νέων ευρημάτων έκανε απόψε σε ειδική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής Κοζάνης, όπου στεγάζονται και εκτίθενται τα ευρήματα της περιοχής, η Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων και το Λιγνιτικό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας (με χρηματοδότηση του οποίου διεξάγονται οι αρχαιολογικές έρευνες).
Πρόκειται για τον παλαιότερο ίσως οικισμό των Βαλκανίων -μετά απ' αυτόν που αποκαλύφθηκε στη Ν. Νικομήδεια Ημαθίας. Στην περιοχή εντοπίστηκε πυκνό οικιστικό σύμπλεγμα με εντοπισμένες 31 προς το παρόν θέσεις.
Η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή χρονολογείται περί τα είκοσι χρόνια και εκτείνεται σε εκτάσεις δεκάδων στρεμμάτων, αλλά «το δυστύχημα είναι ότι πολλές από τις παραπάνω θέσεις με τον ανεκτίμητο πολιτισμικό πλούτο βρίσκονται εντός των ορίων ανάπτυξης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ», τόνισε στη διάρκεια της εκδήλωσης η προϊσταμένη της Λ΄ εφορείας.

Οι ανασκαφές γίνονται με χρηματοδότηση και της ΔΕΗ (προβλέπεται από τον αρχαιολογικό νόμο ) η ολοένα όμως και αυξανόμενη ανάγκη για εξόρυξη μεγαλυτέρων ποσοτήτων λιγνίτη δημιουργεί προβλήματα στις ανασκαφές καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της τεχνολογίας και των αναγκών σε ενέργεια είναι ταχύτεροι αυτών της αρχαιολογικής έρευνας.

Η ανασκαφή στη θέση Φυλλοτσαΐρι Μαυροπηγής έγινε σε έκταση πέντε στρεμμάτων περίπου, που σύμφωνα με τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων (από τη μελέτη των ευρημάτων) κατοικήθηκε στην Αρχαιότερη Νεολιθική Εποχή (γύρω στο 6.500 π.Χ.).

Τα ανασκαφικά ευρήματα «έδειξαν» υπόγειους και ισόγειους οικισμούς ενισχυμένους περιμετρικά με πασσάλους, ενώ το δάπεδο τους ήταν κατασκευασμένο από ασβεστολιθική πλάκα πάχους 7-10 εκατοστών. Οι οικίες ακανόνιστου ορθογώνιου σχήματος αποτέλεσαν την έκπληξη της έρευνας στην Μαυροπηγή και σύμφωνα με τους μελετητές - αρχαιολόγους μπορούν να συγκριθούν μόνο μ΄ αυτές της Νέας Νικομήδειας Ημαθίας.
Στο συγκεκριμένο χώρο εντοπίστηκαν επίσης 15 ταφές με πλούσια ταφικά ευρήματα (περί τα 2.000 αντικείμενα).

Τα κεραμικά ευρήματα είναι στην πλειονότητα τους άβαφα και χονδροειδή. Τα αντικείμενα είναι κυρίως πελεκητά λίθινα εργαλεία, υφαντικά βάρη, βελόνες και οστά με ίχνη επεξεργασίας, περίαπτα, λίθινες, οστέινες και πήλινες χάντρες και σε έξι σφραγίδες με ποικιλία σχεδίων.
Τα λιγοστά ειδώλια αναπαριστούν κυρίως γυναικείες μορφές αλλά και ζώα (ξεχωρίζουν τρία πήλινα σε μορφή βουβάλου και ένα λίθινο σε μορφή βατράχου).
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]