Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάδα: Μετά την οικονομική χρεοκοπία έρχεται και η δημογραφική...

Tου Αναστάσιου Λαυρέντζου

Την τελευταία πενταετία η ελληνική κοινή γνώμη ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το ζήτημα της οικονομίας, ξεχνώντας τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό έως έναν βαθμό είναι δικαιολογημένο. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το οικονομικό ζήτημα είναι μεν το αμεσότερο, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο ελληνικό πρόβλημα. Το κύριο και μέγα ελληνικό ζήτημα για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι το δημογραφικό. Ας δούμε γιατί.

Ελλάδα: σε τροχιά δημογραφικής παρακμής
Η Ελλάδα και προ της κρίσης που ξέσπασε το 2010 ήταν μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, αφού ήδη από τη δεκαετία του 1980 ο αριθμός των γεννήσεων σημείωσε ραγδαία πτώση, φτάνοντας για πρώτη φορά το 1996 να εξισωθεί με τους θανάτους. Έκτοτε και για μια περίπου δεκαετία οι γεννήσεις ήταν περίπου ίσες με τους θανάτους. Έτσι ο ελληνικός πληθυσμός παρέμεινε στάσιμος, αλλά παράλληλα γερνούσε. Μετά από μια σύντομη αλλά προσωρινή ανάκαμψη των γεννήσεων στην πενταετία 2005-2009 – η οποία εν πολλοίς οφειλόταν και στη γονιμότητα των αλλοδαπών – με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης οι γεννήσεις σημείωσαν απότομη πτώση. Το αποτέλεσμα ήταν για πρώτη φορά το 2011 οι θάνατοι να ξεπεράσουν τις γεννήσεις και η κατάσταση να χειροτερεύει σε κάθε επόμενη χρονιά. Άρχισε δηλαδή να συμβαίνει αυτό που ήδη προδίκαζαν οι δημογραφικοί δείκτες, αλλά συμβαίνει με μια επιπρόσθετη σφοδρότητα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από την ΕΛΣΤΑΤ, το 2013 οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν 111.794, ενώ οι γεννήσεις ήταν 94.134. Από αυτές οι 13.194 ήταν γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες. Το 2013 λοιπόν, μόνο από τη διαφορά γεννήσεων – θανάτων ο ελλαδικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 17.660 άτομα. Αν αφαιρέσουμε τις γεννήσεις αλλοδαπών, η μείωση για τον ελληνογενή πληθυσμό φτάνει τα 30.854 άτομα μόνο σε μια χρονιά! (σ.σ. η συνεισφορά των αλλοδαπών στους θανάτους είναι αμελητέα, λόγω της πολύ μικρότερης μέσης ηλικίας τους.) Όσο και αν τα στοιχεία αυτά φαίνονται ανησυχητικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή...

Η παγίδα της χαμηλής γονιμότητας
Για να καταλάβουμε τί πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, θα αναφέρουμε ότι για να μπορεί ένας πληθυσμός να ανανεώνεται ομαλά, θα πρέπει κάθε γυναίκα να φέρνει στη ζωή κατά μέσο όρο 2,1 παιδιά. Το όριο αυτό τίθεται από τους δημογράφους, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε γυναίκα θα γεννήσει μια κόρη που θα την αντικαταστήσει. Στην Ελλάδα μετά το 1981 ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα έπεσε κάτω από το όριο αυτό και σήμερα βρίσκεται στη χαμηλή τιμή των 1,3 παιδιών ανά γυναίκα. Με αυτά τα επίπεδα γονιμότητας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο ελληνικός πληθυσμός εισέρχεται (έχει εισέλθει ήδη!) σε μια διαρκή και ασταμάτητη συρρίκνωση. Ο μηχανισμός αυτού του καθοδικού δημογραφικού σπιράλ είναι απλός: κάθε γενιά γυναικών θα είναι μικρότερη από την προηγούμενη, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να μειώνεται συνεχώς. Αυτή είναι η λεγόμενη «παγίδα χαμηλής γονιμότητας».

Η οικονομική κρίση εντείνει το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα
Στα παραπάνω θα πρέπει κανείς να προσθέσει τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης για να έχει την πλήρη εικόνα. Την ώρα που ο ελληνικός πληθυσμός ξεκινά τη δημογραφική του κάθοδο, δέχεται ένα διπλό πλήγμα: οι Ελληνίδες τα επόμενα χρόνια θα γεννήσουν ακόμη λιγότερα παιδιά λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, ενώ παράλληλα ένα σημαντικό τμήμα του νεανικού πληθυσμού από το οποίο περιμένουμε να παραχθούν αυτές οι γεννήσεις θα διαρρεύσει μέσω της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Έχουμε λοιπόν έναν εξαιρετικά δυσμενή συνδυασμό γεγόνοτων, ο οποίος θυμίζει πάρα πολύ αυτό που συνέβη μετά το 1990 στη Βουλγαρία. Τί όμως συνέβη στη Βουλγαρία, για να αντιληφθούμε τί επίκειται και στην Ελλάδα;

Βουλγαρία: μια δραματική προειδοποίηση για την Ελλάδα
Η Βουλγαρία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πληθυσμιακής καθίζησης που μπορεί να υποστεί μια χώρα, όταν αδύναμα δημογραφικά δεδομένα συνδυαστούν με τη βύθιση των γεννήσεων και τη μεταναστευτική εκροή που γεννά η οικονομική δυσπραγία: Από τα 9 εκατομμύρια πληθυσμού που είχε το 1989, σήμερα έχει μόλις 7,2 εκατομμύρια. Συνολικά δηλαδή έχασε το 20% του πληθυσμού της μέσα σε μια εικοσιπενταετία και σήμερα έχει λιγότερους κατοίκους από όσους είχε το 1950! Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο στην περίοδο 2000-2013 η Βουλγαρία έχει χάσει από τη διαφορά γεννήσεων – θανάτων 545 χιλιάδες κατοίκους! Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Βουλγαρία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 συμβάδιζε πληθυσμιακά με την Ελλάδα, αφού οι δύο χώρες έχουν σχεδόν τους ίδιους δημογραφικούς δείκτες (ίδια επίπεδα γονιμότητας). Η μόνη ίσως διαφορά είναι ότι η Βουλγαρία δεν είχε την μεταναστευτική εισροή από τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη που γνώρισε η Ελλάδα, και η οποία εν πολλοίς έχει «μασκάρει» έως σήμερα το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα. Ενδέχεται λοιπόν στο μέλλον ο συνολικός ελλαδικός πληθυσμός να μην γνωρίσει τόσο ραγδαία μείωση, αυτή τη φορά λόγω των μεταναστευτικών εισροών από την Ασία και την Αφρική που πλέον δέχεται, αλλά τότε θα έχουμε άλλης κλίμακας ζητήματα, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο μιας άλλης ανάλυσης.

Υπαρξιακά ερωτήματα
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με έναν απλό αλλά ξεκάθαρο τρόπο το τεράστιο πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη στις επόμενες δεκαετίες η ελληνική κοινωνία. Σε όσους πιστεύουν ότι ακόμη έχουμε χρόνο για να ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα, θα πούμε ότι οι δημογραφικές εξελίξεις μπορεί να είναι σχετικά αργές, αλλά τα αποτελέσματά τους είναι μη αναστρέψιμα. Αν πάλι κάποιοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ζητήματα που δεν τους αφορούν άμεσα, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι ήδη αφήνουμε στα παιδιά μας μια πολύ βαριά οικονομική κληρονομιά. Έχουμε άραγε το δικαίωμα να τους δώσουμε μια κοινωνία που δεν θα είναι βιώσιμη; Μια κοινωνία που δεν θα μπορεί να τους δώσει σύνταξη ή περίθαλψη και που κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί εκατομμύρια αλλοδαπών, χωρίς να μπορεί να τους ενσωματώσει λειτουργικά και πολιτισμικά; Ποιό είναι άραγε το μέλλον αυτής της χώρας, η Βουλγαροποίηση ή η Λιβανοποίηση; Και ποιά θα είναι η τύχη της ελληνικής ταυτότητας; Μήπως λοιπόν εκτός από την οικονομική του χρεοκοπία, ο ελληνισμός βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύπλευρο τέλος; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα με τα οποία οφείλουμε να ασχοληθούμε άμεσα. Προτού οδηγηθούμε σε μια άλλη, κολοσσιαίων διαστάσεων και πολύ πιο μόνιμου χαρακτήρα χρεοκοπία...



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

13 σχόλια :

  1. Περιμένουμε απάντηση απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με τι μέτρα θα αντιμετωπίσουν το δημογραφικό. Κάποιος Βουλευτής να κάνει την σχετική επερώτηση. Εν αναμονή λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έστειλα μήνυμα στον βουλευτή Νικολόπουλο των ΑΝΕΛ να καταθέσει επερώτηση για το τι σκέπτεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το δημογραφικό της Ελλάδας. Εν αναμονή. Του έστειλα και την σχετική παραπομπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλοι σχολιαστες και αρθρογραφε, τα ερωτηματα ευλογα, ανησυχητικο το δημογραφικο θεμα στην Ελλαδα μας και οι προσεγγισεις σας να γινει ερωτηση στην βουλη ειναι σωστες. Δεν θυμαμαι ομως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις προεκλογικες εξαγγελιες τους να αγγιξαν αυτο το καυτο θεμα, ουτε σε τυπο αεριτζιδικου πυροτεχνηματος οπως εκαναν με ολα τα αλλα θεματα που αποδειχθηκαν απατη. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ εχει ως κυριαρχη ιδεολογια τον εθνομηδενισμο και την αρνησιπατρια, οταν μολις πηραν την καρεκλα της εξουσιας ορισαν υπουργο για τους λαθρομεταναστες η οποια βγαζει κονδυλια και προγραμματα υπερ τους ωστε να ριζωσουν για τα καλα επι Ελληνικου εδαφους, αλλα δεν βγαζουν αχνα για το δημογραφικο θεμα της Ελλαδας, ουτε δημιουργουν σχεδια και πολιτικες να αντιμετωπισθει, μηπως εμεις που νοιαζομαστε τρεφουμε αυταπατες οτι μπορει να ασχοληθουν με αυτο το θεμα Η αισθηση μου ειναι οτι υπαρχει σχεδιασμος μειωσης και ισως εξοντωσης του Ελληνισμου, αφου και οι προηγουμενες πρασινες και γαλαζιες σαπιες πολιτικες ηγεσιες με τα δυσβασταχτα αρνητικα μετρα που λαμβαναν για τους πολυτεκνους, αποδεικνυαν οτι στοχευαν στην μειωση του πληθυσμου. Χρειαζεται πολιτκη βουληση, εθνικη πολιτικη και δρασεις ουσιας για να αρχισει η αυξηση του Ελληνικου πληθυσμου, ιδιαιτερα τωρα με τις πολυ δυσκολες οικονομικες συγκυριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περιμένετε και οι δυο και σε λιγο βάζουν την τάφοπετρα στον λάκο που άνοιξαν οι προηγούμενοι συμμορίτες ΣΑΣ .
    ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ;
    Ξυπνάτε ρε και δέστε οτι ενα κεφαλι κόβεται δυο φυτρώνουν....
    Φωτια και τσεκουρι , οπως ο Ηρακλής , ο Κολοκοτρωνης και οι αλλοι αφυπνισμενοι ΕΛΛΗΝΕΣ , ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί συνομιλητές .Ακόμη καί σέ αυτό τό κορυφαίο πρόβλημα ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΣΑΝ ΦΥΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΑ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ! Άς είμαστε περισσότερο νουνεχής καί απόμακροι από τόν κομματισμό. Άλλα τά πράγματα άς τά πάρουμε εξαρχής χρονολογικά: Η πορεία αυτή κατά τή γνώμη μου δρομολογήθηκε αμέσως μετά τόν εμφύλιο καί τήν αστυφιλία ,τήν εγκατάλειψη τής επαρχίας καί τό στοίβαγμα τού μισού Ελλαδικού πληθυσμού στήν Αττική. Τά τότε πολιτικά κόμματα προωθούσαν αυτή τήν κίνηση μέ κομματικά κριτήρια καί οφέλη καί κανείς από τούς ''εθνάρχες'' ''εθνικά'' κεφάλαια πολιτικούς -γκεσέμια . Δέν ήθελαν νά αντιληφθούν πού θά οδηγούνταν ή πατρίδα μας. Ή πιό απλά πού ήθελαν νά οδηγηθούν τά πράγματα οί υπερεθνικοί σχεδιαστές . Πού προγραμμάτιζαν ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. Καί μεγάλο εμπόδιο στά σχέδια τους ήταν ό δυσκολοβέρνητος ό ανυπότακτος λαός. Καί έπρεπε νά απαλλαγουν απ' αυτόν [ γνωρίζετε τή δήλωση Κίσσιγκερ]. Καί τό σχέδιο εντατικοποίηθηκε από τό 1985 ακόμη. Θά θυμάστε τά ''κοινωνικά '' ''σοσιαλιστικά '' προγράμματα υγείας τού ''οικογενειακού προγραμματισμου-αντισύλληψη'' . Όπου τά ασφαλιστικά τάμεία καλύπτουν τίς εκτρώσεις! Μέτρα δηλαδή δημογραφικού περιορισμού τού πληθυσμού! Κάποιοι πατριώτες πολιτικοί [Μ Δρεττάκης άν θυμάστε] έκρουαν μέ επίσημη έκθεση τους τόν κίνδυνο ,αλλά φωνή βοώντος έν τή ερήμω! Καί θά αναρρωτηθεί τί σκοπό είχαν οί εμπνευστές αυτού τού σχεδίου ; Μάς τό αποκάλυψε απόρρητη έκθεση ξένης υπήρεσιας όπου έλεγε ότι τό 2020 ό πληθυσμός τής Ελλάδας θά είναι 30.000000! Καί θά ομιλείται μεταξύ τών άλλων καί ή Ελληνική γλώσσα! Γι αυτό καί από τό 1990 ακόμη άνοιξαν τά σύνορα μέ Αλβανία, γι αυτό καί σήμερα συνεχίζεται μέ αμείωτη ένταση ό μουσουλμανικός εποικισμός [ τούς δίδεται καί ιθαγένεια]. Ποιός ό στόχος τους: Μιά πολυεθνική πολυθρησκευτική κατ' όνομα Ελλάδα. Στήν όποία ό γηγενής καί εθνοφυλετικά ομοιόρφος πληθυσμός ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ! ΘΆ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΙΆ ΓΗΡΑΣΜΈΝΗ ΜΕΙΟΝΌΤΗΤΑ! Πού θά απορροφηθεί από τούς εισαγόμενους αλλογενεις αλλοεθνείς ''Έλληνες''. Καί έτσι θά γίνει ή αντικατάσταση πληθυσμού! Καί θά αναρρωτηθεί κανείς γιατί αυτό ; Γιατί μόνο έτσι κάποια υπερεθνικά κέντρα αποκτούν τήν ιδιοκτησία τής ευλογίας τού θεού στήν Ελλάδασ τού ορυκτού μας! Υστερογραφο : Αγαπητε Κωνσταντίνε καί συνομιλητές μακρυγόρησα. Συγχωρήστε με. Φώτισα πιστεύω έναν τεράστιο εθνικό κίνδυνο ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλλοίμονο σε όσους έχουν παιδιά.....
    Οι κάτοικοι της ελλάδος αντικαθίστανται οργανωμένα και ταχύτατα ελέω "πολυπολιτισμού", από ισλαμικές (το 99% των "φτωχών μεταναστών είναι μουσουλμάνοι) ορδές αφρικανο-ασιατών, απολίτιστων, μισαλλόδοξων, ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ και ΜΗ "ΑΦΟΜΟΙΩΣΙΜΩΝ" στην υπάρχουσα ελληνική κοινωνία . Σε λίγες δεκαετίες θα αποτελούμε θλιβερή μειοψηφία στον τόπο μας, όπου και θα έχει καταντήσει κάτι μεταξύ μπαγκλαντές και σομαλίας....

    Και το τραγικότερο όλων είναι, ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από την συντριπτική πλειοψηφία των "ελλήνων πολιτών" απέναντι στην ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΑΣ, αντιθέτως, μέρα νύχτα, η μόνη μας έγνοια είναι τα λεφτά και ο.... "αντιρατσισμός".
    Πολύ φοβάμαι ότι μόνον σε κάποια Θεία επέμβαση μπορούμε να ελπίζουμε ποια, διαφορετικά , το "ψευτορωμέϊκο" φτάνει στο τέλος του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ απαισιόδοξος μεγάλε. Κοίτα το ποτήρι μισογεμάτο. Κάθε νέα γέννηση και μία σταγόνα και θα γεμίσει. Ας προτρέψουμε τα παιδιά μας να κάνουν οικογένειες να παντρεύονται όσο πιο νέα γίνονται να νιώσουν υπεύθυνα και ευλογημένα και μετά πολλά θα λυθούν δια μαγείας.

      Διαγραφή
    2. Φοβάμαι ότι μάλλον εσύ είσαι πολύ αισιόδοξος φίλε μου. Γιατί όσες "σταγόνες αισιοδοξίας" και να πέρνεις από τα ελληνόπουλα που γεννιούνται, όταν από την άλλη έχεις αφήσει ανοιχτό τον "οχετό" εισβολής και εποικισμού, το μόνο που καταφέρνουν οι "σταγόνες" είναι να καθυστερήσουν την αναποφευκτη "βοθροποίηση" της ελλάδος.
      Ήδη σε πάρα πολλές γειτονιές, ειδικά των μεγάλων πόλεων, η κατάσταση είναι εντελώς 3κοσμική....
      Από την στιγμή που γίναμε "προοδευτικοί πολίτες του κόσμου" θεωρόντας την εθνική συνείδηση και την πίστη στο χριστό "αναχρονιστικά" και... "ρατσιστικά" πράματα, υπογράψαμε τον εθελούσιο ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ!
      ΔΥΣΤΗΧΩΣ,ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!

      Διαγραφή
  7. Εξαιρετικό σχόλοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στις επόμενες εκλογές ας προτιμήσουμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας βάσει των θέσεων των κομμάτων σχετικά με την θέση τους για το δημογραφικό πρόβλημά της Πατρίδος μας. Αλλά θα πρέπει να πιέσουμε τους Βουλευτές μας (όλοι μας κάποιους ψηφίσαμε) να φέρουν το δημογραφικό θέμα στη Βουλή. Υπάρχει η ώρα του Πρωθυπουργού. Να ρωτηθεί και να τοποθετηθεί. Έχουμε δικαίωμα να πιέζουμε για απαντήσεις. Οι πολίτες είμαστε εμείς. Εμείς έχουμε την δύναμη έστω ακόμα και σ' αυτό το κατ' επίφαση πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που είναι ολιγαρχία κατά την άποψή μου. Πιέζουμε λοιπόν τους Βουλευτές στέλνουμε μηνύματα επιστολές και άλλα.
    Και ας μην ξεχνάμε την ρήση "Γαμάτε γιατί χανόμαστε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εκλογες ραγια ειναι για ελεύθερους πολιτες - οπλίτες .
      Εσυ ( εσεις) είστε πεσμένοι στα τεςςερα και τουρλωμενοι και τρέχετε να πληρώστε τα κατοχικα χατρατσια ....
      ΟΥΣΤ .

      Διαγραφή
  9. το κακό ξεκίνησε όταν οι επαρχιώτες εγκατέλειψαν τα χωριά τους λόγω της φτώχειας , παράδειγμα ο πατερας μου όλη μέρα στα χωράφια και εισόδημα μηδεν , αυτά την δεκαετία του 70 στην χούντα ,κάποιοι να μην λένε βλακείες ότι περνάγαμε καλά. Υπήρχαν δουλειές σε εργοστάσια αλλά στην Αθήνα όχι στην επαρχία. Με τον Ανδρέα έκλεισαν τα εργοστάσια , η χώρα ζούσε με δανεικά και ο απατεώνασ αυτός διόριζε στο δημόσιο και πλήρωνε με δανεικά. Τώρα αυτά πληρώνουμε. Τώρα δεν υπάρχουν δουλειές και δανεικά . Η μόνη λύση να επιστρέψουμε στα χωριά να ξεκινήσουμε απο την αρχή με πολύ καλύτερες προυποθέσεις , είμαστε στην ευρωπαική ένωση , καλύτερη μόρφωση . Ετσι
    μόνο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους νέους που δεν τεκνοποιούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστος. Σημερα η επαρχια ζει ακομα καλα κι ας γκρινιαζει για οσα της φορτωνουν να πληρωσει. Το να χανεις οσα ειχες το εχουμε βιωσει στις πολεις με το παραπανω κι εμεις, αλλα εχουν αλλα προνομια και η ζωη ειναι πιο ανετη χωρις στρες, μεγαλες αποστασεις και χωρις να πρεπει συνεχεια για το καθε τι να βαζεις το χερι στη τσεπη οπως συμβαινει πχ στην Αθηνα. Αλλωστε οι περισσοτεροι στην επαρχια ασχολουνται εκτος απο τις καλλιεργειες και με ενα σωρο αλλα πραγματα.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]