Ο Ερντογάν κάνει πολιτική χορεύοντας με τους "λύκους"
του Σάββα Καλεντερίδη
Ενώ η δικαστική πορεία της υπόθεσης που αφορά στην παρακρατική-παραστρατιωτική τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, που είχε οργανωτική δομή με βάση τα ναζιστικά πρότυπα, βρίσκεται σε εξέλιξη, με ένα σημαντικό μέρος των στελεχών της να είναι προφυλακισμένο, εν αναμονή εκδίκασης της δίκης, μια αιφνιδιαστική κίνηση του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ, για τον οποίο υπάρχουν κατηγορίες ότι τέλεσε εγκλήματα πολέμου, έρχεται να ανατρέψει το σκηνικό.Χθες και ενώ είναι σε ισχύ εισαγγελική εντολή που απαγορεύει τις επισκέψεις (εκτός από δικηγόρους και συγγενείς) στους προφυλακισμένους αντιστρατήγους ε.α. Χουρσίτ Τολόν και Σενέρ Έρουιγκουρ, επισκέφθηκε τους κατηγορουμένους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση στρατηγούς ο αντιστράτηγος Γκαλίπ Μεντί (Galip Mendi), διοικητής του 15ου Σώματος Στρατού, εν ονόματι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Η επίσκεψη προκάλεσε σάλο στην Τουρκία, αφού θεωρείται ευθεία ανάμειξη του στρατού στη δικαστική διαδικασία.
Αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι σχολιαστές είναι το ποιόν και το παρελθόν του επισκέπτη αντιστρατήγου Γκαλίπ Μεντί. Ο Μεντί υπηρέτησε επί σειρά ετών στην αμαρτωλή διοίκηση ειδικών δυνάεμων, που θεωρείται το κεντρικό επιτελείο του βαθέος κράτους, από το συντονίζεται η δράση των παράνομων μηχανισμών, της μαφίας, των πληρωμένων δολοφόνων κλπ.
Τοποθετήθηκε για πρώτη φορά το 1992 στη διοίκηση ειδικών δυνάεμων, το 1997 διετέλεσε διοικητής συντάγματος ειδικών δυνάμεων και το 1998 προήχθη στο βαθμό του ταξιάρχου. Το 1996 και ενώ υπηρετούσε στη διοίκηση πολιτικής άμυνας της ΤΔΒΚ, που θεωρείται το άντρο της γκλάντιο στα Κατεχόμενα, στις 14 Μαρτίου απείλησε τηλεφωνικά τον δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί ότι θα τον σκοτώσει. Μετά από τέσσερις μήνες, στις 6 Ιουλίου 1996, ο Ανταλί βρέθηκε δολοφονημένος μπροστά στο σπίτι του. Ο Μεντί, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς, το 2003 ανακρίθηκε από ανακριτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θάνατο του Ανταλί. Το ΕΔΑΔ εξέδωσε απόφαση με βάση την οποία θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο του Ανταλί το τουρκικό κράτος.
Την ίδια ημέρα της επίσκεψης του Μεντί στους φυλακισμένους στρατηγούς, στη φυλακή του Καντίρα, ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκεπτόταν τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν. Μετά τη συνάντησή τους ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δηλωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα της επίσκεψης στους έγκλειστους στρατηγούς και ότι αυτό πρέπει να εκληφθεί απλά ως μια ανθρωπιστική κίνηση.
Πάντως, με βάση τα ισχύοντα στην Τουρκία, οι δηλώσεις και οι επισκέψεις στήριξης επισήμων σε άτομα που κατηγορούνται για κατευθυνόμενη από το κράτος παράνομη και τρομοκρατική δράση, εκλαμβάνονται από τις διωκτικές και τις δικαστικές αρχές ως παρέμβαση του κράτους υπέρ των κατηγορουμένων. Ήδη κορυφαίοι νομικοί στην Τουρκία έχουν κάνει δηλώσεις, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του συγκεκριμένου αντιστρατήγου αποτελεί ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί ότι ο αντιστράτηγος Μεντί συμμετείχε με πολιτική περιβολή πέρισι, στις 30 Αυγούστου, σε μαζική "πατριωτική" εκδήλωση στη Σμύρνη, που είχε διοργανώσει η τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων της γιορτής της "Νίκης".
Μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι παρατηρητές που σημείωσαν ότι είναι πιθανόν ο Ερντογάν να έχει κάνει ενός είδους συμβιβασμό με τους στρατηγούς, ούτως ώστε από τη μια πλευρά να διασωθεί ο ίδιος και το κόμματου πολιτικά και από την άλλη να μην θιγούν ορισμένα καίρια συμφέροντα των στρατηγών και του βαθέος κράτους. Ο συμβιβασμός αυτός και οι πρόσφατες εξελίξεις με την προσπάθεια στήριξης των στελεχών της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ από το ΓΕΕΘΑ, μοιάζουν με έναν ιδιότυπο χορό του Ερντογάν με τους "λύκους", εξ ου και η επικεφαλίδα του άρθου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...