Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραολυμπιακοί Αγώνες - Οι Έλληνες αθλητές





Αθλητές από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στο Πεκίνο για να λάβουν μέρος στους 13ους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν στην κινεζική πρωτεύουσα το διάστημα 6-17 Σεπτεμβρίου 2008. Αυτοί οι άνθρωποι θα αγωνιστούν στην κορυφαία διοργάνωση με «όπλο» τη δύναμη της ψυχής τους, η οποία υπερκαλύπτει τα όποια προβλήματά τους.
Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έλαβαν χώρα στον κήπο του νοσοκομείου του Στόουκ Μάντεβιλ στην Αγγλία το καλοκαίρι του 1948. Με τη συμμετοχή βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι είχαν υποστεί σοβαρό πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, διεξήχθη η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο. Την ίδια χρονική στιγμή γινόταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 1948.
Το 1952 οι αγώνες διοργανώθηκαν ξανά. Βετεράνοι στρατιώτες από την Ολλανδία συμμετείχαν στους αγώνες και έτσι ξεκίνησε το διεθνές κίνημα, το οποίο είναι γνωστό ως Παραολυμπιακό Κίνημα.
Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται οι αγώνες που οργανώθηκαν το 1960 στη Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για αθλητές με αναπηρία. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε οκτώ αθλήματα, έξι εκ των οποίων εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος). Από τότε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα το ίδιο έτος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι σήμερα έχουν τελεστεί 12 διοργανώσεις Θερινών και εννέα Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων.
Στο Τορόντο, το 1976, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έλαβαν χώρα και οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Χειμερινοί Αγώνες στην Σουηδία (Ορνσκόλντσβικ, 1976).
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι φιλοξενήθηκαν στις ίδιες εγκαταστάσεις που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί. Από τότε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στις ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλωστε, οι Παραολυμπιακοί εξελίχθηκαν ως το δεύτερο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχαν 400 αθλητές από 23 χώρες, ενώ στη διοργάνωση της Αθήνας έλαβαν μέρος 3.969 αθλητές και αθλήτριες από 144 χώρες, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 19 αθλήματα (162 αγωνίσματα). Η μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών -μέχρι σήμερα- σημειώθηκε το 1984 στο Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας, αφού 4.080 αθλητές από 42 χώρες έδωσαν το «παρών» στους Αγώνες. Στο Πεκίνο αναμένεται να βρεθούν τις ημέρες των Παραολυμπιακών 4.000 αθλητές από 150 και πλέον χώρες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
Στους 13ους Παραολυμπιακούς θα δώσουν το «παρών» και 69 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι θα μετάσχουν σε 11 αθλήματα έχοντας ως παρακαταθήκη την εξαιρετική παρουσία της «γαλανόλευκης» ομάδας στους Αγώνες του 2004. Τότε οι «οικοδεσπότες» της διοργάνωσης πανηγύρισαν την κατάκτηση 20 μεταλλίων σε κολύμβηση και στίβο, ενώ ο ελληνικός ύμνος ακούστηκε τρεις φορές.
Στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου θα διεξαχθούν 20 αθλήματα, αφού στο πρόγραμμα των Αγώνων συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά η κωπηλασία.

Η Ελληνική αποστολή στο Πεκίνο

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των 13ων Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, οι οποίοι θα διεξαχθούν 6-17 Σεπτεμβρίου, πλησιάζει προς το τέλος της. Η Φλόγα της διοργάνωσης άναψε στις 28 Αυγούστου στην κινεζική πρωτεύουσα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διάρκειας εννέα ημερών Λαμπαδηδρομία, που θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν θα λάβει χώρα η Τελετή Έναρξης, με την οποία θα ανοίξει η «αυλαία» των Παραολυμπιακών.
Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 4.000 αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι θα διεκδικήσουν συνολικά 471 χρυσά μετάλλια σε 20 αθλήματα. Μεταξύ των αθλητών που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση θα βρίσκονται και 69 Έλληνες (53 άνδρες και 16 γυναίκες), οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε 11 αθλήματα.
Αυτοί είναι οι εξής: Άννα Τζίκα, Ρωμαίος Ρουμελιώτης (Τοξοβολία), Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Μαρία Σταυροπούλου, Δημήτριος Μίχος (Μπότσια), Μαρία Κεραμιδά, Θεόκλητος Παπαχρήστος (Τζούντο), Παύλος Μάμαλος, Δημήτριος Ανατολίτης, Γκρέμισλαβ Μωυσιάδης, Νικόλαος Γκουντάνης, Αναστασία Καζαντζίδου (Άρση Βαρών σε πάγκο), Βασίλειος Χριστοφόρου, Θεόδωρος Αλεξάς, Νικόλαος Πατεράκης, Γεώργιος Δελικούρας (Ιστιοπλοϊα), Ευάγγελος Κοκοσαίος, Παναγιώτης Γιαννούκαρης, Ελένη Ζάμπουρα (Σκοποβολή), Εμμανουήλ Μπόγδος, Γεράσιμος Πυλαρινός, Γεώργιος Αλεξάκης (Ξιφασκία με αμαξίδιο), Αθανάσιος Μπαράκας, Ευθύμιος Καλαράς, Ιωάννης Πρώτος, Γεράσιμος Βρυώνης, Πασχάλης Σταθελάκος, Αναστάσιος Τσίου, Δημήτριος Ζησίδης, Σεζόν Φερνάντες, Παντελής Καλόγερος, Ιωάννης Λέτκας, Γιώργος Παππάς, Δαμιανός Δακτυλίδης, Μαρίνος Φυλαχτός, Ηλίας Ναλμπάντης, Αριστοτέλης Μαρίνος, Δημήτριος Αξιώτης, Μηνάς Χαρακόπουλος, Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Κάπελλας, Αθανάσιος Δεληγιώργης, Ευθύμιος Κλειτσογιάννης, Γιώργος Καραμηνάς, Ανθή Καραγιάννη, Αλεξάνδρα Δημόγλου, Μαρία Σταματουλά, Παρασκευή Κάντζα, Αναστασία Τριανταφυλλίδου, Νικολέτα Παυλίδου, Κατερίνα Μίχου, Κωνσταντίνα Αραμπατζή, Μαρία Γαρέφα (Στίβος), Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Ιωάννης Κωστάκης, Χρήστος Ταμπαξής, Γιώργος Καπελάκης, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Κωνσταντίνος Φύκας, Βασίλης Τσαγκάρης, Ανδρέας Κατσαρός, Κωνσταντίνος Καραούζας, Νικόλαος Τσότρας, Στυλιανός Τσάκωνας, Μαρία Λιάσκου, Μαρία Καλπακίδου (Κολύμβηση), Σταμάτης Κοτζιάς, Ιωάννης Καλαϊτζάκης (Ποδηλασία), Γιώργος Λαζαρίδης (Αντισφαίριση με αμαξίδιο).

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]