Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα χωρίζει το Αιγαίο στη μέση


"Τα όρια είναι στον 25ο μεσημβρινό"


Με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας πέρα από τον 25ο μεσημβρινό, τη νοητή γραμμή η οποία -κατά την αντίληψη της τουρκικής διπλωματίας- τέμνει το Αιγαίο στη μέση, απαντά η Αγκυρα στα ελληνικά διαβήματα για την προώθηση λαθρομεταναστών από τουρκικές ακταιωρούς έξω από τη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι διαμαρτυρίες της ελληνικής διπλωματίας (για το περιστατικό που αποκάλυψε το «ΕΘΝΟΣ») προχθές αργά το απόγευμα απορρίφθηκαν σχεδόν ως ανυπόστατες με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για ελληνικά χωρικά ύδατα (παρόλο που το συμβάν έγινε ακριβώς στον 39ο παράλληλο).

Χθες στις 7.30 εντοπίστηκε και δεύτερη τουρκική ακταιωρός να μεταφέρει λαθρομετανάστες περίπου στην ίδια περιοχή και μετά από παρέμβαση του Λιμενικού αποφεύχθηκε δυσάρεστη συνέχεια. Η ελληνική διπλωματία επρόκειτο να προχωρήσει και σε δεύτερο διάβημα χθες, γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να λάβει απολογητική απάντηση από την τουρκική πλευρά. Στον τουρκικό Τύπο χθες δεν υπήρχαν αναφορές στην ένταση που δημιουργήθηκε γύρω από το συγκεκριμένο θέμα κυρίως γιατί, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, «αυτά είναι πια περιστατικά ρουτίνας». Κατά τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μπαράζ καταγγελιών από την Αγκυρα για κακομεταχείριση λαθρομεταναστών από τις ελληνικές αρχές.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε διακοπεί η συστηματική προσπάθεια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να εγκαλεί την ελληνική πλευρά για τη διαχείριση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα στην εφαρμογή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών δεν σταμάτησαν ποτέ. Για το θέμα αυτό ενημέρωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τους εκπροσώπους των κομμάτων κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Αναλυτική συζήτηση έγινε επίσης για την κρίση στον Καύκασο και η υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη Γεωργία. Συναίνεση υπήρξε στο Κυπριακό, ως προς το οποίο εκφράστηκε ομόφωνο και ισχυρό μήνυμα στήριξης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Αναλυτικά συζητήθηκε και το Σκοπιανό, με φόντο την κυοφορούμενη πρωτοβουλία Νίμιτς (την επόμενη Πέμπτη θα μεταβούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι διαπραγματευτές των δύο χωρών). Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι συμφώνησαν «στην ανάγκη επανεξέτασης σε νέα βάση ορισμένων πτυχών της πρακτικής, που αφορά την πολιτική μας απέναντι στα Σκόπια».

Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε στους εκπροσώπους των κομμάτων το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]