Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Έτοιμη για νέες συνομιλίες η Αθήνα


ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΦΡΙΝΤ ΣΕ ΝΤΟΡΑ

Με στόχο το επόμενο δεκαήμερο να υπάρξει νέα συνάντηση Νίμιτς, άρχισε να δραστηριοποιείται και πάλι ο αμερικανικός παράγοντας μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Ντ. Φριντ, ο οποίος δεν το βάζει κάτω, παρά το φιάσκο στο οποίο οδήγησε η τελευταία προσπάθειά του να αναδείξει την Ουάσιγκτον ως άτυπο διαμεσολαβητή.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίσθηκε χθες να αποδέχεται και πάλι την προσπάθεια εμπλοκής στη διαδικασία των Αμερικανών, ενώ ήταν απογοητευτικό το γεγονός ότι η μόνη απάντηση που δόθηκε στους ισχυρισμούς του κ. Φριντ περί «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας» ήταν από... κύκλους του ΥΠΕΞ.Την Κυριακή ο Αμερικανός υφυπουργός Ν. Φριντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Μπακογιάννη για να ενημερωθεί για το πώς σκοπεύει να κινηθεί από δω και πέρα η ελληνική κυβέρνηση στο Σκοπιανό.Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε στον Αμερικανό υφυπουργό την ετοιμότητα της Ελλάδας να ξεκινήσει άμεσα τις συνομιλίες εντός του πλαισίου του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.Συγχρόνως η ελληνική πλευρά δείχνει στην κατεύθυνση των Σκοπίων, καθώς, με την κατάσταση που υπάρχει στη γειτονική χώρα και με τον κίνδυνο το ελληνικό βέτο και η διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς να εμπλακούν στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, θα καθίστατο αδύνατη η άμεση επανέναρξη της διαδικασίας.
«Οι δηλώσεις αυτές δεν βοηθούν. Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι συγκεκριμένο, η επίλυση της διαφοράς του ονόματος με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο», ανέφεραν οι... κύκλοι, αποφεύγοντας βεβαίως να δώσουν την απάντηση που έπρεπε στον Αμερικανό υφυπουργό, ο οποίος υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις των Σκοπίων, επιχειρεί να αναδειχθεί και σε... επιδιαιτητή.
Η Ελλάδα «θέλει λύση του προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ούτε επίσπευση ούτε πάγωμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά δείχνει να επιμένει σε ρόλο διαμεσολαβητή στην υπόθεση των Σκοπίων (και με την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση της Αθήνας), όταν η εμπειρία από την τελευταία παρέμβαση Φριντ ήταν απολύτως αρνητική και δυσάρεστη.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέρκχαρντ σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ελληνικό βέτο δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις: «Δεν βλέπω αυτό να έχει καμία πραγματικά αρνητική επίπτωση. Εχουμε έναν κοινό στρατηγικό στόχο, και ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών σας έχουν δηλώσει πως θέλουν να δουν τη γείτονά σας στον Βορρά ως μέλος της Συμμαχίας.
Υπήρξε ομοφωνία γι αυτό το θέμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και όλοι προσμένουμε να συμβεί σύντομα, όταν μία αμοιβαία αποδεκτή ονομασία μπορεί να εξευρεθεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής, προαναγγέλλοντας, όμως, συνέχιση από τις ΗΠΑ του ίδιου... ρόλου που είχαν μέχρι τώρα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Mετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας Τόμας Κάντριμαν, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα που θα μιλήσει την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist θα συναντηθεί την Παρασκευή το πρωί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη, ο οποίος και το προηγούμενο βράδυ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού αξιωματούχου.
HellenicRevenge

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]