Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια καλούν διανοούμενους για νέα σχέδια

Διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων στην ΠΓΔΜ, αλλά και εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων, με στόχο τον επανακαθορισμό της στάσης στο θέμα της ονομασίας ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στην ΠΓΔΜ, μετά και την τελευταία συνάντηση των Σκοπιανών αξιωματούχων με τον πρόεδρο Μπους στην Κροατία.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρθηκε στην ανάγκη επανακαθορισμού της τακτικής, επιμένοντας, στο μεταξύ, ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό της ΠΓΔΜ για την πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Επέμεινε, όμως, ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, χωρίς όμως να επαναφέρει τη σκέψη για προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Προχθές, ο κ. Μπους παρακάθησε σε γεύμα εργασίας, στην κροατική πρωτεύουσα, με τις ηγεσίες των τριών χωρών που υπέγραψαν, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, τη «Χάρτα της Αδριατικής» (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ).

Οι κ. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ισχυροί υποστηρικτές για την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσαν ότι ενημέρωσαν αναλυτικά τον κ. Μπους και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ακόμη ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε την επόμενη εβδομάδα να πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, καθώς και συνεδρίαση της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας. Ανέφερε ακόμη ότι θα αναζητηθεί τρόπος, στις διαβουλεύσεις αυτές να συμπεριληφθούν και διανοούμενοι, έτσι ώστε να καθοριστεί η στρατηγική για τη συνέχιση της διαδικασίας της επίλυσης του προβλήματος του ονόματος.

Ο κ. Γκρούεφσκι συμφώνησε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για εντατικές διαβουλεύσεις για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. «Σίγουρα η Μακεδονία έχει τη δύναμη και θα πετύχει. Μερικές φορές ο χρόνος είναι σημαντικός. Οι επόμενες ημέρες δεν είναι οι κατάλληλες να λάβουμε αποφάσεις. Πρέπει να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα μετά το σοκ στο Βουκουρέστι. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε βήματα, ευρύτατες διαβουλεύσεις με ειδικούς στην πολιτική, αλλά και παράγοντες της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

* Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μπράιζα, θα συζητήσει εκ νέου τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων κατά την παραμονή του στην Αθήνα, προσκεκλημένος του συνεδρίου του «Εκόνομιστ».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]