Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καραμανλής: Με το βέτο κλείνει τα εσωτερικά μέτωπα

Να εξαργυρώσει στο έπακρο την επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής στο Σκοπιανό, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, επιχειρεί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Ετσι, η εβδομάδα που άρχισε από χθες είναι εβδομάδα εκμετάλλευσης του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η αρχή έγινε χθες με την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάνοντας το πρώτο επικοινωνιακό «φόλοου απ». Αύριο συνεδριάζει το ξεχασμένο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, όπου φυσικά θα γίνει απολογισμός της πολιτικής του βέτο. Για την Πέμπτη έχει οριστεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Τέλος, και αυτό είναι επίσης χαρακτηριστικό των προθέσεων, το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. με θέμα «Διαμορφώνοντας την διεθνή ατζέντα έως το 2020», όπου φυσικά θα κυριαρχήσει «η εθνική επιτυχία του βέτο».

Ο κ. Καραμανλής χρησιμοποιεί την αναμφισβήτητη επιτυχία του για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει από την αρχή του χρόνου, αρχικά με τη «Ζαχοπουλιάδα» και εν συνεχεία με την άσχημη τροπή που πήρε για την κυβέρνηση το Ασφαλιστικό. Ο πρώτος στόχος είναι να αποκατασταθεί η κλονισμένη από την υπόθεση Ζαχόπουλου ηγετική εικόνα του κ. Καραμανλή και να ενισχυθεί το πρωθυπουργικό του κύρος. Γι’ αυτό άλλωστε, παρά τις προσπάθειες της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, από τον κυβερνητικό μηχανισμό το βέτο προβάλλεται ως αποκλειστική επιτυχία του κ. Καραμανλή. Ο δεύτερος στόχος είναι να αυξηθεί η συσπείρωση της κομματικής βάσης της δεξιάς παράταξης και παράλληλα να περιορισθούν οι διαρροές του υπερευαίσθητου σε εθνικά θέματα άκρου προς το κόμμα ΛΑΟΣ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη. Ενας επιπλέον στόχος της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι να περιορίσει τις γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι θυμήθηκε τα δύο κομματικά όργανα, το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή τώρα, και ενώ έχουν να συνεδριάσουν μήνες. Εκτός του ότι θα βρει ευκαιρία να επαναλάβει την προβολή της επιτυχίας του, θα κατευνάσει και τους δυσαρεστημένους που είναι πολλοί. «Μέσα στο κλίμα της εθνικής επιτυχίας θα φαίνεται μεμψίμοιρο να διαμαρτυρόμαστε για το Ασφαλιστικό ή για τα κακώς κείμενα στον κυβερνητικό μηχανισμό», έλεγε κομματικό στέλεχος και πρόσθετε: «ακόμη και εκείνοι που σκέπτονταν να κάνουν κριτική τώρα το ξέχασαν. Θα συγκεντρωθούμε μία ακόμη φορά για να ακούσουμε τον αρχηγό και να χειροκροτήσουμε».

Ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει πολιτικό κεφάλαιο που θα του χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η αντιλαϊκή του πολιτική. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, το Ασφαλιστικό και οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΤΑ, Ολυμπιακή και ό,τι άλλο έχει απομείνει ακόμη στο δημόσιο τομέα, όπως και η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, είναι στην ατζέντα. Παρά την προπαγάνδα περί «μεταρρυθμίσεων», η οποία πλέον δεν πείθει, γιατί χάθηκε το τάιμινγκ, στο κυβερνητικό επιτελείο ξέρουν ότι οι πολιτικές αυτές θα προκαλέσουν αντιδράσεις και θα έχουν πολιτικό κόστος.

Στο εσωκομματικό επίπεδο η εξέλιξη που είχε το Σκοπιανό αναζωπυρώνει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αυξηθεί οι παρασκηνιακές τριβές ανάμεσα στην κυρία Μπακογιάννη και τον επικοινωνιακό μηχανισμό του Μαξίμου, για το ποιος θα πιστωθεί τη επιτυχία. Επειδή όμως σε κάθε περίπτωση η κυρία Μπακογιάννη, αφενός, ξεπερνά τον κάβο του Σκοπιανού και, αφετέρου, έστω και περιορισμένα παίρνει μέρος της δόξας, έχουν αρχίσει και προετοιμάζουν κινήσεις οι εσωκομματικοί της ανταγωνιστές.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]