Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζουν τα Σκόπια

Η ΠΓΔΜ φέρεται να «έκλεισε» την αγορά πυρηνικού αντιδραστήρα από τον Καναδά

Πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζουν τα Σκόπια

Και Τούρκοι στο κόλπο μέσω κονσόρτσιουμ επενδυτών

Τη δημιουργία εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας σχεδιάζουν τα Σκόπια! Σοκ προκαλούν οι πληροφορίες ότι στην εμπορική συμφωνία της ΠΓΔΜ με τον Καναδά, περιλαμβάνεται η αγορά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Αν και επισήμως η γειτονική χώρα τηρεί σιγή ιχθύος για το σχέδιο δημιουργίας εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, η διαρροή των πληροφοριών για την αγορά αντιδραστήρα καταδεικνύει ότι οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες και θέτουν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σε συναγερμό ανησυχίας…

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα, κρατήθηκαν μυστικές παρότι ήταν σε εξέλιξη τον τελευταίο χρόνο και πως, την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στο τελικό τους στάδιο. Οι Σκοπιανοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν κάνει συζητήσεις και για το κονσόρτιουμ επενδυτών που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του εργοστασίου και έχουν άτυπους αρωγούς τους Τούρκους, «καημός» των οποίων είναι ένα τέτοιο εργοστάσιο. Η Τουρκία, είχε πολλές φορές προσπαθήσει να χτίσει ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερε, λόγω των θυελλωδών αντιδράσεων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Άραγε, η ΠΓΔΜ είναι η «κερκόπορτα»;

Γιατί καναδέζικο αντιδραστήρα;

Ο Καναδάς είναι η χώρα την οποία προτιμούν όλοι οι «φτωχοί» για να αγοράσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες. Εκεί κατέληξε η Τουρκία για το Ακούγιου, η Ρουμανία για το Τσερναβόντα, αυτή ήταν η πρώτη σκέψη για το Μπέλενε, είναι και για τα Σκόπια. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, χρησιμοποιεί ουράνιο το οποίο είναι «παραπλήσιο» του φυσικού και έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, χωρίς απαραίτητα να «χάνει» πολύ από την αναμενόμενη απόδοση.

Τι σημαίνει αυτό για τα Σκόπια; Αν τελικά συμφωνήσουν οι επενδυτές και προχωρήσει το χτίσιμο του εργοστασίου, θα καταφέρουν να φτιάξουν μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας χαμηλού κόστους, αλλά μεγάλης απόδοσης. Οι Σκοπιανοί γνωρίζουν το ενεργειακό έλλειμμα, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια που είναι η γειτονιά τους, καθώς και τα οφέλη. Εκτός του ότι θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτοδυναμία, θα λάβουν μια ισχυρότατη ώθηση στην οικονομία τους, πουλώντας ενέργεια και στις γειτονικές χώρες, όπως (για παράδειγμα) και η Ελλάδα. Αυτό θα σημάνει τεράστια κέρδη…

Ετοιμάζεται «καταιγίδα» αντιδράσεων

Πάντως, όσο και αν προχωρούν τα σχέδια της ΠΓΔΜ, είναι σίγουρο πως όταν (ή, καλύτερα αν) ευοδωθούν και φτάσουν σε σημείο επίσημων ανακοινώσεων, θα ξεσηκώσουν ένα παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων και θα βρουν μπροστά τους πολλά εμπόδια. Ένας από τους πλέον έγκριτους Έλληνες επιστήμονες, ο διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός, εξηγεί το γιατί:

«Το ότι χρησιμοποιεί ουράνιο σαν το φυσικό, δε σημαίνει ότι δεν έχει και απόβλητα. Ξέρετε, η χώρα αυτή, έχει χαμηλό επίπεδο στην πυρηνική τεχνολογία και θα της είναι δύσκολη η αυτοματοποίηση των συστημάτων ασφαλείας. Έτσι, δεν ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για χώρα με ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα. Αυτό, αποτελεί ένα σοβαρό κίνδυνο για όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, αφού συνορεύουμε. Σκεφτείτε ότι πληρώσαμε την τραγωδία του Τσέρνομπιλ, παρότι ήταν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά».

Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να τον καταλάβει κανείς αν αναλογιστεί τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης που είχε γίνει για ενδεχόμενο ατύχημα στο Ακούγιου της Τουρκίας. Τότε θα κινδύνευαν οι ζωές 138 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα επηρρεάζονταν επτά χώρες, από τη Συρία, το Λίβανο, την Κύπρο, μέχρι την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ιταλία. Κάτι ανάλογο, ισχύει και για την περίπτωση των Σκοπίων.

Βέβαια, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από ατυχήματα (τα οποία μπορεί να είναι και μικρότερου μεγέθους από αυτό του Τσέρνομπιλ, όμως αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τη χώρα μας), αλλά ακόμα και από τα πυρηνικά απόβλητα. «Η χώρα αυτή», επισημαίνει ο κ. Κατσαρός, μιλώντας στην “Press Time”, «δεν έχει τρόπους διεξόδου των πυρηνικών αποβλήτων μέσω θαλάσσης, άρα η μεταφορά τους θα γίνεται με τρένα και φορτηγά. Εδώ, υπάρχει κίνδυνος διαρροής τους, ενώ υπάρχει θέμα και για το πού θα αποθηκεύονται. Εκτός του θέματος μεταφοράς και αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων, το οποίο εγείρει ερωτηματικά για τους κινδύνους μολύνσεων, όμως, υπάρχει και το θέμα της ασφάλειας». Αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες –και όχι μόνο- είναι και η ασφαλής διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, τα οποία είναι «δημοφιλή» στις τρομοκρατικές ομάδες, αφού χρησιμοποιούνται για την κατασκευή «βρώμικων βομβών». Θα μπορέσει η ΠΓΔΜ να εγγυηθεί την ασφάλεια από τους τρομοκράτες;

Το κλίμα αντιδράσεων που ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στα Σκόπια, διαφαίνεται και από τη δήλωση του κ. Κατσαρού, ο οποίος τονίζει ότι σε τέτοια περίπτωση, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θα αντιδράσει: «Η Ελλάδα», τονίζει ο κ. Κατσαρός, «ως χώρα που συνορεύει και επηρρεάζεται άμεσα, πρέπει να ζητήσει εγγυήσεις για την τήρηση των όρων ασφαλείας και να αντιδράσει άμεσα με διάβημα στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας»…

Κοντά αλλά... μακριά η λύση
Την ίδια ώρα πάντως, η λύση στο θέμα των Σκοπίων, είναι πολύ κοντά και πολύ μακριά. Οι Σκοπιανοί πιέζουν ώστε να δοθεί λύση του ονόματος μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και θα κριθεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Πάντως, η Ελληνική πλευρά καθιστά σαφές ότι είναι έτοιμη για βέτο, ακόμα και για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Τα Σκόπια, μετά και την προσφόνηση του Μ. Τσερβενκόφσκι ως «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στον ΟΗΕ, αναμένεται να καταφύγουν στο Μάθιου Νίμιτς για επίλυση, ή να αναλάβει ο ΟΗΕ αιφνιδιαστική πρωτοβουλία για διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το όνομα. Το άλλο «σενάριο» προβλέπει τη μονομερή προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις αλυτρωτικές πολιτικές της ΠΓΔΜ.

«ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ

Οργιάζει η προπαγάνδα για το όνομα

Την ώρα που το Μακεδονικό έχει εξελιχθεί σε «αγκάθι» ολκής, που η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει τις επαφές της στο εξωτερικό και η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται από τη μία χώρα μετά την άλλη, ο κίνδυνος φαίνεται ότι ξεπροβάλλει από… άλλη μεριά. Τα Σκόπια, μετακινούν το βάρος τους από το διπλωματικό τομέα στην προπαγάνδα, αυτοδιαφημιζόμενα με πληρωμένες καταχωρήσεις στον παγκόσμιο Τύπο ως ο «νέος παράδεισος των business στην Ευρώπη» και πλασάροντας έξυπνα (ομολογουμένως) το όνομα «Μακεδονία»…

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι Σκοπιανοί, αυτή τη φορά έπιασαν στον «ύπνο» την Ελλάδα, η οποία δεν υποστηρίζει και με άλλους τρόπους την υπεροχή της στο διπλωματικό τομέα. Έτσι, ό,τι πετυχαίνεται με πολύ κόπο σε διπλωματικό επίπεδο, το «γκρεμίζει» η τεραστίου μεγέθους προπαγάνδα με διαφημίσεις σε εφημερίδες όλου του κόσμου και στο Ίντερνετ. Το επόμενο «χαρτί» των Σκοπίων, ήταν τελικά το online marketing

Επενδύστε στη «Μακεδονία»

Με την προπαγάνδα τους, οι Σκοπιανοί πάντως προσπαθούν να πετύχουν μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, αφού κάνουν γνωστή στο ευρύ κοινό τη χώρα τους ως «Μακεδονία» και προσελκύουν ξένους επενδυτές. Με καταχωρήσεις σε Μέσα Ενημέρωσης «κολοσσούς», όπως ο Economist ή το Business Week, σε όλο τον κόσμο, παραινούν: «Επενδύστε στη Μακεδονία, το νέο παράδεισο των business στην Ευρώπη» και παραπέμπουν σε site με τίτλο “invest in Macedonia”.

Εκεί, η ΠΓΔΜ περιγράφεται ως η ιδανική χώρα για επενδύσεις και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας. Στο site, το οποίο έχει δημιουργηθεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της χώρας, τονίζεται ότι δίδονται κίνητρα στους ξένους επενδυτές όπως η χαμηλή φορολόγηση, οι απλοποιημένες διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης (αναφέρουν ότι μπορεί να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση μέσα σε τέσσερις ώρες, με λιγότερα από 150 €), φτηνό εργατικό δυναμικό, αφού ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός είναι 370€ και οι ιδιαίτερες διευκολύνσεις για εταιρίες παγκοσμίου βεληνεκούς.

Με τις καταχωρήσεις τους στα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου (και στις δικτυακές εκδόσεις τους), οι Σκοπιανοί δίνουν την εντύπωση μιας χώρας με προχωρημένη αντίληψη της στρατηγικής επικοινωνίας και των νέων τεχνολογιών, ενώ τονίζουν την έλλειψη γραφειοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο site, στη λίστα με τους στρατηγικούς επενδυτές της «Μακεδονίας» αναφέρεται με εκτενές αφιέρωμα και η Cosmofon, εταιρία «του διεθνούς ομίλου ΟΤΕ», ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο τέλος του αφιερώματος είναι (μεταξύ πολλών άλλων) «η μεγαλύτερη εταιρία επικοινωνιών της Ελλάδας». Βέβαια, παραλείπεται να αναφερθεί ότι ο ΟΤΕ δεν έχει επενδύσει στη «Μακεδονία» αλλά στη FYROM

Πώς «εδραιώνουν» το όνομα

Η ΠΓΔΜ, πέρα από τα πολιτικά και διπλωματικά κανάλια, καταφεύγει σε νέες μεθόδους προβολής για να διαδώσει την προπαγάνδα της, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη επικοινωνία. Με αυτό τον φαινομενικά «αθώο» τρόπο, εδραιώνει έμμεσα το όνομά της ως «Μακεδονία», αφού φροντίζει να μην αναφέρεται σε κανένα σημείο FYROM, ενώ μένει στη συνείδηση του ευρέως κοινού ως η χώρα που ονομάζεται «Μακεδονία».

Η προπαγάνδα των Σκοπίων δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στα λόγια, αλλά και στις εικόνες, οι οποίες αποτυπώνονται καθαρά στο νου και λύνουν… παρεξηγήσεις. Έτσι, τις καταχωρήσεις τους στον ξένο Τύπο, οι Σκοπιανοί τις «ντύνουν» με έναν ευμεγέθη χάρτη, στον οποίο τα σύνορα της χώρας είναι τονισμένα και αναγράφεται με μεγάλα, κεφαλαία γράμματα “MACEDONIA”. Στην περιοχή της ΠΓΔΜ, φαίνεται ένα στυλό να σημειώνει με κόκκινο χρώμα ένα «ν». Έτσι, αποτυπώνεται και η εικόνα στο μυαλό του αναγνώστη: Δίπλα από την Ελλάδα, βρίσκεται ένα μικρό, σύγχρονο κράτος, το οποίο ονομάζεται «Μακεδονία».

Το λάθος

Πάντως, όσο έξυπνη και αν είναι η προπαγάνδα των Σκοπίων, φαίνεται ότι κάπου «χωλαίνει». Κι αυτό γιατί αναφέρεται καθαρά στο site ότι πρόκειται για κυβερνητική πρωτοβουλία, όμως πουθενά δεν αναφέρεται το επίσημο όνομα της χώρας. Αυτό, εύκολα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους Έλληνες διπλωμάτες, ιδιαίτερα την ώρα που οι συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη.

Άλλωστε, με τις πληρωμένες καταχωρήσεις στο διεθνή Τύπο, τα Σκόπια δείχνουν πλέον ανοιχτά (και) στην Ελλάδα για το ότι αδιαφορούν για την έκβαση των συζητήσεων σε ότι αφορά την ονομασία τους, αλλά και για τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου με την Ελλάδα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]