Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: Δέσμη διαπιστώσεων


Η διατήρηση της ηγεμονίας μιας παγκόσμιας υπερδύναμης είναι απίθανο να βασιστεί στην αδικία ή/και την έλλειψη γνώσης για περίπλοκα διεθνή ζητήματα.

Οι ΗΠΑ δεν είναι μπαμπούλας. Είναι ο ισχυρότερος παίκτης στο διεθνές σύστημα του δυτικού κόσμου. Συνεπώς, μεγάλες και μικρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, θα αμφισβητούν τη βούληση της ισχυρότερης χώρας του κόσμου και θα κερδίζουν τις διπλωματικές και πολιτικές μάχες που δικαιούνται να κερδίσουν.

Η πολιτική του «hit-and-run-come-back-quickly-and-repair», δεν έχει καμία αξία στο σύνθετο ιστορικό-ανθρωπολογικό-ψυχαναλυτικό παζλ των Βαλκανίων.

Έτσι, η απλοϊκή ακολουθία του «στέιτ ντιπάρτμεντ» του «αναγνωρίζω το Κοσσυφοπέδιο (επομένως αναζωπυρώνω τον αλβανικό αλυτρωτισμό προς πάσα κατεύθυνση) και σπεύδω μετά να θωρακίσω την ΠΓΔΜ για να μην τα κάνουν μπάχαλο οι Αλβανοί και τη διαλύσουν, τσιτώνοντας πέρα από τις αντοχές της την Ελλάδα», ήταν μοιραίο να καταρρεύσει και μάλιστα παταγωδώς.

Το μέλλον είναι πάντοτε άδηλο. Η λογική εξέλιξη θα είναι να προσέλθει η ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, να βρεθεί σύντομα λύση και εφεξής να είμαστε δύο έθνη-κράτη δεμένα με στενότατη φιλία.

Η κακή εξέλιξη θα είναι ο αυτο-απομονωτισμός της ΠΓΔΜ από την Ελλάδα και η προσπάθειά της να αναγνωρισθεί ως «Μακεδονία» στον ΟΗΕ, οξύνοντας και πολώνοντας τα πράγματα.

Το καλό σενάριο θα εξυπηρετήσει την εθνική αξιοπρέπεια της γειτονικής χώρας, το κακό θα φουσκώσει τον εθνικ(ιστικ)ό εγωισμό.

Η επιλογή είναι δική τους.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]