Εγκαταλελειμμένα (λεηλατημένα) στρατόπεδα
Γράφει ο Παναγιώτης Γ. Γεωργόπουλος
Ταξίαρχος Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.
Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια αναδιάρθρωσης και μείωσης λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκαταλείπονται ανά την Ελλάδα στρατόπεδα τα οποία τις περισσότερες φορές παρότι είναι περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων χαρίζονται στους τοπικούς Δήμους ώστε να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τις ανάγκες των Δημοτών.
Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο εισβολής Δημοτών ενός Δήμου σε υπό εγκατάλειψη στρατόπεδα ώστε να προλάβουν να καταλάβουν το χώρο πριν από τους άλλους όμορους Δήμους (αυτό βέβαια δείχνει αναρχοκρατούμενη χώρα) και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια φοβούμενες το πολιτικό κόστος των πολιτικών τους προϊσταμένων. Έχουμε πολλά παραδείγματα ας μην τα αναφέρουμε καλύτερα τώρα και δεν είναι και σκοπός του άρθρου μου.
Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο είναι ότι, σε ταξίδι μου στην Σκύδρα Πέλλης (17-07-12) διαπίστωσα και κατέγραψα φωτογραφικά (με το κινητό μου τηλέφωνο) την κατάντια του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου «ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» φωτογραφίες παρατίθενται κατωτέρω.
Στις φωτογραφίες όπως θα διαπιστώσετε λείπει ότι μεταλλικό υπήρχε στα κτίρια, παράθυρα, πόρτες, στέγες, ακόμα βρύσες, νεροχύτες κλπ. τα πάντα, τα κτίρια έχουν καταστραφεί και αχρηστευθεί. Φανταστείτε ότι μέσα στα κτίρια υπάρχουν ακαθαρσίες από κατσίκες.
Είναι τέτοιου επιπέδου η «εργασία» που ήταν αδύνατον να έχει συντελεσθεί σε μια ημέρα, είναι πάρα πολλά τα αποψιλωμένα κτίρια και τόσα πολλά τα μεταλλικά μέρη που λείπουν που σημαίνει, ότι πολλοί άνθρωποι ασχολήθηκαν αρκετές μέρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας (αυτή η δουλειά δε μπορεί να γίνει στα κρυφά), για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Κανένας δε από τους κατοίκους που μένουν πλησίον του στρατοπέδου και από αυτούς που επισκέπτονταν το Κέντρο Υγείας Σκύδρας που υπάρχει δίπλα, φαίνεται ότι δεν θεώρησε περίεργο, δεν ενοχλήθηκε, που στο χώρο του στρατοπέδου υπήρχαν άτομα τα οποία αποψίλωναν κτίρια, που αν θυμάμαι καλά είχαν προσφάτως ανακαινισθεί. Θα μπορούσε ας πούμε αν ειδοποιείτο η Αστυνομία, να μαθαίναμε αν αυτή η αποψίλωση γινόταν νόμιμα ή όχι.
Σε επανειλημμένα e-mail μου (όπως παρακάτω) στη Διεύθυνση Υποδομών (ΔΥΠΟ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) να μου απαντήσουν στο ερώτημα, σε ποιον ανήκει το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο για να ρωτήσω τον αρμόδιο φορέα για ποιο λόγο έγινε η αχρήστευση των κτιρίων, δυστυχώς δεν πήρα ποτέ απάντηση.
Από: Παναγιώτης Γεωργοπουλος [mailto:georgopan@yahoo.gr]
Αποστολή: Τετ 8/8/2012 12:27
Προς: dypoges@army.gr
Κοιν.: ΓΕΣ,/ ΔΕΝΔΗΣ
Θέμα: Fw: RE: ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ.
ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΑ ΜΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
--- Στις Τρίτ., 31/07/12, ο/η Παναγιώτης Γεωργοπουλοςέγραψε:
Από: Παναγιώτης Γεωργοπουλος
Θέμα: Fw: RE: ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
Προς: dypoges@army.gr
Κοιν.: gesdendhs@army.gr
Ημερομηνία: Τρίτη, 31 Ιούλιος 2012, 11:00
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΠΑΝ. Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ Π.Α. ε.α.
Τελειώνοντας αναρωτιέμαι αυτή θα είναι η μοίρα των στρατοπέδων που εγκαταλείπει ο Στρατός; Αν τα στρατόπεδα, η δημόσια περιουσία δηλαδή εγκαταλείπονται και αφήνονται στο έλεος κάθε πλιατσικολόγου;, να καταστρέφονται και να απαξιώνονται, αντί να φυλάσσονται και να περιφρουρούνται, πως περιμένουμε να ανακάμψει από την οικονομική κρίση η Πατρίδα μας όταν, δεν ξέρω πόσα χρήματα θα απαιτηθούν (από αυτά που δεν υπάρχουν) για να έρθουν πάλι σε λειτουργική κατάσταση αυτά τα κτίρια όταν κάποιος σκεφθεί!!!!, ότι μπορούν να καλύψουν ανάγκες κάποιου φορέα.
Αν οι παραπάνω πράξεις έγιναν παράνομα, θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες των προϊσταμένων του φορέα που ανήκει το υπόψη στρατόπεδο (απάντηση το που ανήκει δεν πήρα και δεν ξέρω).
Eγκατταλελειμμὲνα,λεηλατημὲνα στρατὸπεδα,σε μὶα εγκαταλελελειμμὲνη,λεηλατημὲνη Πατρὶδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπροστὰ στα μὰτια ενὸς παραιτημὲνου,αδιὰφορου λαοὺ.
Απὸ αυτὴν την παραὶτηση και αδιαφορὶα ξεκινοὺν ὸλα.