Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Υγιής» Δικτατορία ή «Ασθενής» Δημοκρατία;


Εισαγωγικό Σχόλιο: Η χώρα στην οποία γεννήθηκαν οι έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, προτείνει οι ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ και οι ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ κάποιων να λειτουργήσουν ως «κίνητρο» για τον εμβολιασμό κάποιων άλλων.

Δυστυχώς ίδια επιχειρήματα με αυτά του Πρωθυπουργού μας λέγονται και από άλλες χώρες:
Επιχείρημα Ισραηλινής Κυβέρνησης: "Το πράσινο διαβατήριο είναι επίσης ο τρόπος μας να ενθαρρύνουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να εμβολιάζονται και επίσης να ισχύει στην ουσία του» (The green passport is also our way of encouraging more and more people to get vaccinated and also true in its essence https://id-ont.org/articles/e-government/knesset-law-committee-discusses-details-of-green-passport-plan)
Επιχείρημα κυρίου Μητσοτάκη: "Αυτό θα παράσχει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό" (this will also provide a positive incentive for ensuring that citizens are encouraged to undergo vaccination. https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/politico-brussels-playbook-welcome-to-the-brexit-fashion-police-eppo-plectic/)

Ω της διαστροφής! ΚΙΝΗΤΡΟ είναι κάτι θετικό για κάποιον, χωρίς ταυτόχρονα να είναι αρνητικό για τον διπλανό του!!! Με το κίνητρο κάποιος ωθείται να βελτιώσει τη θέση του σε κάποιον τομέα, χωρίς ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, να χειροτερεύει η θέση του διπλανού του!!!

Για παράδειγμα : κίνητρο μεγαλύτερης προσπάθειας ενός μαθητή στο σχολείο είναι ο καλύτερος βαθμός στο Απολυτήριο. Δεν αποτελεί κίνητρο δικό μου να αυξηθεί ο βαθμός μου και ταυτόχρονα να χειροτερεύσει ο βαθμός του συμμαθητή μου, αλλά να αυξηθεί ΜΟΝΟ ο δικός μου βαθμός!!!

Τι θα γίνει με αυτό που προτείνει ο κος Πρωθυπουργός μας, το Ισραήλ και πιθανώς και άλλοι: Η ελεύθερη διέλευση κάποιου θα συνοδευτεί με την απαγόρευση κάποιου άλλου; Εάν ψάχνουν για κίνητρα, ας ψάξουν σε άλλους τομείς (ας δώσουν κάποιο επίδομα, κάποια φοροελάφρυνση ή κάτι άλλο) και όχι στις ελευθερίες και τον περιορισμό τους!

Εάν ο ολισθηρός δρόμος που προτείνεται ακολουθηθεί, τότε δεν θα φάνταζε παράλογο να ενστερνιστούν όλο και περισσότεροι πολίτες τα λόγια του Γάλλου Φιλοσόφου André Comte-Sponville: «Προτιμώ να μολυνθώ από το Covid-19 σε μια ελεύθερη χώρα παρά να τη γλιτώσω σ’ ένα ολοκληρωτικό κράτος!» (https://www.polismedia.gr/gallos-filosofos-andre-comte-sponville-tha-protimoysa-na-molyntho-me-koronoio-se-mia-dimokratia-para-na-diatiritho-ygiis-se-mia-diktatoria/)

Ποια είναι η ενδεδειγμένη άραγε αντίδραση των εγχώριων και λοιπών «δημοκρατικών» συνειδήσεων σε αυτά τα εφιαλτικά σενάρια;

_____________


Στο αεροπλάνο με «διαβατήριο» το εμβόλιο: Η πρόταση Μητσοτάκη στην Ε.Ε., γράφει το Politico 


Την θέσπιση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού με σκοπό την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας όσων έχουν εμβολιαστεί» κατά του κορωναϊού, έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ιστότοπος Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Είναι επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δημιουργηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη – μέλη».

Ο Πρωθυπουργός, βάσει του δημοσιεύματος, επισημαίνει στην ίδια επιστολή που έχει περιέλθει σε γνώση του Politico ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας συνιστά, αναγκαστικώς, θεμελιώδη προτεραιότητα για όλους μας».

Και προσθέτει: «Παρότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για τα ταξίδια τον εμβολιασμό, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν». Και προσθέτει ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προσφέρει επίσης ένα κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό».

Το Politico σχολιάζει μάλλον θετικά την εν λόγω πρωτοβουλία, δεδομένης και της πρόσφατης εμπειρίας από τον συντονισμό της Ευρώπης κάτι άλλωστε που με νόημα επισημαίνει και ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.

«Αυτό (το πιστοποιητικό εμβολιασμού) μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού Εντύπου Αφικνούμενων Επιβατών (PLF) καθιστά σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα».

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 21 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα ώστε το ζήτημα να προωθηθεί διεθνώς, γεγονός που θα «συνέβαλε στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που αποτελεί θεμέλιο και για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε προ πανδημίας επίπεδα».

Ε.Ε : «Διαβατήριο εμβολιασμού» με το βλέμμα σε τουρισμό και οικονομία 


Η πρωτοβουλία, στην οποία δίνει συνέχεια η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, έχει ξεκινήσει από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες «καίγονται» για ανοιχτά σύνορα και επαναλειτουργία του κλάδου του τουρισμού.

Η συζήτηση για την καθιέρωση ενός «πιστοποιητικού (ή διαβατηρίου) εμβολιασμού», στην οποία έδωσε συνέχεια με την επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει ανοίξει με πρωτοβουλία χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό δεν είναι τυχαίο, μιας και είναι η οικονομική επιβίωση αυτών ακριβώς των χωρών εξαρτάται σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τον Βορρά από την επαναλειτουργία του τουρισμού – ο οποίος, όπως είναι γνωστό, εξαρτάται απόλυτα από τη δυνατότητα ελεύθερης (ή, έστω, με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια) μετακίνησης των ανθρώπων.

«Η Ευρώπη συζητά την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός <διαβατηρίου εμβολιασμού> για τους ταξιδιώτες», ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας el Pais στις 30 Δεκεμβρίου, το οποίο περιλάμβανε και σχετική δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν: «Η χρήση των πιστοποιητικών που θα αποδεικνύουν τα δεδομένα αναφορικά με τον εμβολιασμό στις τάξεις των πολιτών είναι ένα εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την υγεία του πληθυσμού κατά τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα».

«Σφαγή» στον Νότο της ΕΕ

Προφανώς, το ρεπορτάζ αποτυπώνει και την αγωνία που υπήρχε από τότε (ενδεχομένως και από πολύ νωρίτερα) στις τάξεις της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο. Η Ισπανία, άλλωστε, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, καθώς η άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της υπολογίζεται κοντά στο 15%, ενώ πέρυσι οι απώλειες εσόδων εξαιτίας του lockdown και των κλειστών ουσιαστικά συνόρων εκτιμάται ότι πλησίασαν τα 80 δισ. ευρώ.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ευήκοοον ους στην πρωτοβουλία για την καθιέρωση τείνουν και άλλες χώρες της περιοχής – όπως η Ιταλία (13% του ΑΕΠ της οφείλεται στον τουρισμό), η Γαλλία (8,5%), η Πορτογαλία και, φυσικά, η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2019 (προ της πανδημίας, δηλαδή) ανήλθε στο 20,8%, ενώ στον κλάδο απασχολούνται σχεδόν 950.000 εργαζόμενοι. Μάλιστα, η μερίδα του λέοντος των τουριστικών εσόδων (17,7 δισ. ευρώ) οφείλονταν στις αφίξεις από το εξωτερικό, οι οποίες για το συγκεκριμένο έτος – χωρίς να συνυπολογίζονται οι κρουαζιέρες – ανήλθαν σε 31,3 εκατομμύρια.

Εύλογα, λοιπόν, κυβερνήσεις και παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι ο συνδυασμός του εμβολιασμού δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων και της έκδοσης ενός εγγράφου («διαβατηρίου») που θα τον πιστοποιεί θα οδηγήσουν σταδιακά – και πάντως σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι – στην έξοδο από το τούνελ και την αποκατάσταση μιας σχετικής «κανονικότητας» στον κλάδο. Κι αυτό, με τη σειρά του, ελπίζουν πως θα δώσει τις αναγκαίες ανάσες στις οικονομίες, πολλές από τις οποίες κινούνται κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής.

Τα τρία εμπόδια

Ωστόσο, όπως σημειώνει και ο Κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος – για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η στάση των κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά, που συχνά-πυκνά έχουν αποδείξει μια μοναδική ικανότητα να… σφυρίζουν αδιάφορα σε ζητήματα που «καίνε» τους εταίρους τους από τον Νότο.

Ένας άλλος αφορά το ζήτημα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθώς είναι γνωστό ότι ο εμβολιασμός γίνεται σε εθελοντική βάση. Σημειώνεται δε ότι η πλευρά αυτή τίθεται μετ’ επιτάσεως από τη Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει και έντονο πρόβλημα στο εσωτερικό της με τους «αρνητές» του εμβολιασμού – ή, για την ακρίβεια, με το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που εμφανίζονται καχύποπτοι απέναντι τόσο στην κυβέρνηση όσο και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τέλος, ουδείς μπορεί και δικαιούται να παραγνωρίσει την μνημειώδη γραφειοκρατία σε επίπεδο ΕΕ, που πολλές φορές αποτελεί ανασχετικό παράγοντα σε κάθε νέα πρωτοβουλία.

Εάν όλα τα παραπάνω ξεπεραστούν, τότε είναι πιθανό να δούμε ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» τους επόμενους μήνες (αν και όχι άμεσα). Καταρχήν, όμως, ας αναμένουμε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιανουαρίου, όπου όλα δείχνουν πως στο τραπέζι των «27» θα βρίσκεται και αυτό το θέμα. 

IDONT


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]