Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεβάζει τους τόνους πριν τις διερευνητικές η Τουρκία


Ερντογάν: Να σταματήσει την ένταση η Ελλάδα

Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών, με τον Τ. Ερντογάν να κατηγορεί εκ νέου την Ελλάδα ως υπεύθυνη για την πρόκληση έντασης στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για «παράνομες δραστηριότητες στα νησιά τα τελευταία χρόνια» και παραβιάσεις από ελληνικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρα της γείτονας, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να σταματήσουν ώστε να ξεκινήσει «μια νέα εποχή με τις διερευνητικές επαφές, στις 25 Ιανουαρίου».

Σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα, ο Τ. Ερντογάν κάλεσε την Αθήνα «να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα «δύσκολο 2020» στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και αναφέρθηκε σε εμπόδια που έβαλαν «μονομερείς ενέργειες κρατών μελών» στον διάδρομο εισόδου της Τουρκίας στην Ένωση.

Ο Τ. Ερντογάν είπε πως η ΕΕ επέδειξε «στρατηγική τύφλωση» στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού, εκεί που η χώρα του «αδικήθηκε», όπως είπε, καθώς «επιχείρησαν να τη φυλακίσουν στα παράλιά της».

Για το Κυπριακό, ο Τ. Ερντογάν σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της».

«Φαίνεται», συνέχισε, «πως ξέχασε τη δέσμευσή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το δημοψήφισμα και επιβράβευσε την ελληνοκυπριακή, που είπε "όχι σε μια λύση για την Κύπρο" το 2004, η οποία θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους».

«Αντί να μιλάμε διαρκώς για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να βρούμε νέες εναλλακτικές», πρόσθεσε ο Τ. Ερντογάν.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «είναι μέσα στις δυνατότητές μας να κάνουμε το 2021 μια χρονιά επιτυχίας για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Μπορούμε να το καταφέρουμε αν εργασθούμε με ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μακριά από προκαταλήψεις και φόβους».

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους ευρωπαίους διπλωμάτες τη «στήριξή» τους για να «ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Λίγο νωρίτερα, ο Μ. Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ, προειδοποίησε πως σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας πως «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην ΕΕ. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Eνώ η ΕΕ δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης».






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]