Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιαϊτζί: Αν συζητήσουμε με την Ελλάδα για την Αν. Μεσόγειο, χάνουμε το τουρκολιβυκό Σύμφωνο


Την ανησυχία του ότι τίθεται σε κίνδυνο η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο αν η Τουρκία συζητήσει με Ελλάδα θέματα Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε ο θεωρούμενος «πατέρας» του συμφώνου και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο Γιαϊτζί θεωρεί ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συζητήσει θέματα Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα και υποστηρίζει πως η χώρα μας δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως έκανε σαφές με δηλώσεις του.

Ο Γιατζί έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. «Μόλις καθίσετε για διαπραγματεύσεις και δώσετε ΑΟΖ στα νησιά της Ελλάδας, η γραμμή σας Τουρκίας-Λιβύης καταργείται. Τι σημαίνει κατάργηση; Σημαίνει πως η συμφωνία αυτή έχει λήξει. Και η λήξη της συμφωνίας με την Λιβύη, σημαίνει κατάρρευση της πολιτικής μας σε Λιβύη και Αν. Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιατζί επανέλαβε ότι το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» εκφράζει τη δικαιοδοσία σε θαλάσσιες περιοχές (ΑΟΖ), είτε τις έχει ανακηρύξει η Τουρκία, είτε όχι. «Δεν υπάρχει απόλυτη κυριαρχία εκεί, διότι αυτή ισχύει μόνο στα χωρικά ύδατα μιας χώρας», τόνισε.

Ο Γιαϊτζί θεωρεί ότι το Καστελλόριζο και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας, και ότι το μόνο δικαίωμά τους είναι στα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ. Υποστηρίζει επίσης ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς,και θέτει θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, που κατ' αυτόν απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]