Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητά ο Μητσοτάκης


Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην ΕΕ να εισαγάγει πιστοποιητικό εμβολιασμού για «τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19», όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Politico, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή του.

«Είναι επείγον να υιοθετήσουμε μία κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι η «διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελευθερίας στην κυκλοφορία είναι θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προαπαιτούμενο για ταξίδια, οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει ότι «αυτό θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό».

Ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι «ίσως ακούγεται απλό, αλλά η μεγάλη εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη κοινού PLF (Passenger Locator Form - Eγγραφο Εισερχόμενων Επιβατών) έδειξε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να προχωρήσουν τα πράγματα».

Οπως σημειώνει το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει να συζητήσει το θέμα στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου της ΕΕ στις 21 Ιανουαρίου.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «προσβλέπει στην απαραίτητη ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση». Προσθέτει ότι ελπίζει «να υπάρξει γρήγορα μία κοινή αντίληψη μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το έντυπο πιστοποίησης εμβολιασμού και τις χρήσεις του» καθώς και να προωθήσει το ζήτημα διεθνώς, κάτι που θα σήμαινε τη «συμβολή στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα προ κρίσης».

Η επιστολή του πρωθυπουργού στην επικεφαλής της Κομισιόν

Την επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου. Οπως αναφέρει:

Προς Αυτού Εξοχότητα
Ursula Von der Leyen
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αγαπητή Ούρσουλα,

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μάχη για τον περιορισμό του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της πανδημίας του Covid. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τον δείκτη των κρουσμάτων και θέτοντας τη βάση για επιστροφή σε μια κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα το 2021.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών - Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας.

Για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτω ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά.

Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα.

Βάσει των προαναφερθέντων, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ανυπομονώ να δώσω από την πλευρά μου την αναγκαία ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό αντίγραφο της παρούσας επιστολής αποστέλλεται σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου.

Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών - μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε προ κρίσης επίπεδα. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μου για το 2021 και τη βαθιά μου εκτίμηση για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλετε στη μάχη ενάντια στην πανδημία και την στήριξη των Κρατών Μελών σε αυτή την, δίχως προηγούμενο, κρίση.Κυριάκος Μητσοτάκης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μπορεί να κάνει κάποιος έναν υπολογισμό πόσα εκατομμύρια πήρε ο Κούλης μίζα από τις φαρμακευτικές που φυσικά κατατέθηκαν σε οφσόρ παραδείσους μαζί με τίς άλλες γνωστές χοντρές μίζες της οικογενειακής συμμορίας Μητσοτάκη, για να κάνει αυτήν την τερατώδη πρόταση, καταλύοντας άλλη μία φορά την ελεύθερη βούληση και ατομική ευθύνη επιλογής των πολιτών;;; Συνεχίζει να μας θεωρεί ιθαγενείς, αμετανόητος οπαδός του δόγματος "πολίτης μηδέν" που επιβάλλουν τα αφεντικά του της ΝΤΠ. Οι ψηφοφόροι του είναι ήδη πολύ αγανακτισμένοι για την ασυνέπεια των προεκλογικών του υποσχέσεων και τις πράξεις του μετεκλογικά, παρά τα ψευδή στοιχεία που δίνουν οι επί παραγγελία του καλοπληρωμένες ΔΗΘΕΝ δημοσκοπήσεις πως προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου σε ενδεχόμενες εκλογές. Ας έχει υπ' όψιν του ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει από καιρό για τους υγειώς σκεπτόμενους πολίτες από τα όσα παρανοικά επιβάλλει στην Ελλάδα και έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα διεθνώς για την επιβολή του παράλογου φασισμού του με πρόσχημα τον κορονοιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]