Ελληνοτουρκικά: Πότε έγιναν οι πρώτες διερευνητικές επαφές - Από τον 1ο στον 61ο γύρο
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, με τον 61ο γύρο να λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Ο κύκλος των διερευνητικών επαφών στα ελληνοτουρκικά ουσιαστικά ξεκίνησε σχεδόν 20 χρόνια πριν, στις 12 Φεβρουαρίου 2002, μετά από συνάντηση μίας ώρας που είχαν τότε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζεμ, στο περιθώριο του Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης.
Οι δύο πλευρές είχαν επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο του 2002 διερευνητικές επαφές, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει πλαίσιο για έναν ευρύτερο διάλογο. Είχε προηγηθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, κ. Παπανδρέου και Τζεμ στη Νέα Υόρκη στις 2 Φεβρουαρίου του 2002.
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε το διάλογο», είχε δηλώσει εκείνη τη μέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «με δεδομένο ότι διασφαλίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα». Ο κ. Παπανδρέου είχε εκφράσει την ελπίδα για μια κοινή προσέγγιση, ενώ διευκρίνιζε ότι δεν επρόκειτο να συζητηθούν «θέματα κυριαρχίας».
Ως ενδεικτικά ζητήματα συζήτησης ανέφερε τα θέματα του Πατριαρχείου, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη και την τουρκική πρακτική παροχής των λεγόμενων πέντε σημείων. «Το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκικό διμερές θέμα, αλλά είναι πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων μας» δήλωνε ο κ. Παπανδρέου.
Στις 8 Μαρτίου 2002, με ταυτόχρονη δήλωσή τους, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωναν την έναρξη των διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών με στόχο την εκκίνηση ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου.
«Συμφωνήσαμε με την τουρκική πλευρά να ανακοινώσουμε ταυτόχρονα την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών», είπε στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Πάνος Μπεγλίτης.
Διά της υπηρεσιακής οδού, συνέχισε ο εκπρόσωπος, συμφωνήθηκε όπως η πρώτη διερευνητική επαφή λάβει χώρα την Τρίτη 12 Μαρτίου 2002 στην Άγκυρα.
Στις διερευνητικές αυτές επαφές συμμετείχαν εκ μέρους της Ελλάδας ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Αναστάσιος Σκοπελίτης, και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αργύρης Φατούρος.
Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Ουγκούρ Ζιγιάλ, και ο νομικός σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ντενίζ Μπουλούκμπασι.
Ο Έλληνας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ατζέντα των επαφών, είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει ατζέντα. Η απόφαση των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών για να βρεθούν τα σημεία σύγκλισης προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Ο διάλογος, όπως έχει τονίσει η ελληνική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών, συνδέεται με τη μόνη νομική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...