Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το φαινόμενο Τραμπ: Η υφήλιος γελάει, οι «χωριάτες» τον θέλουν


Όταν κλείνουν οι κάµερες, η ειρωνική διάθεση από τους ηγέτες των άλλων χωρών ξεχειλίζει. Ο Μπάιντεν τον χαρακτηρίζει ανεπαρκή και οι ∆ηµοκρατικοί προωθούν στη Βουλή το αίτηµα για την αποποµπή του από την προεδρία. Ωστόσο οι πολίτες του αµερικανικού Νότου συνεχίζουν να ενθουσιάζονται µε τον Ντόναλντ Τραμπ

Γράφει ο Γιώργος Σκαφιδάς

Οι «χωριάτες» («rednecks») του αµερικανικού Νότου µπορεί να ενθουσιάζονται βλέποντας «επιτέλους» έναν πρόεδρο να µιλάει τη γλώσσα τους, την απαλλαγµένη από κάθε ίχνος πολιτικής ορθότητας, καθώς εκείνος παζαρεύει τις σχέσεις των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή ωσάν παλαιάς κοπής τζογαδόρος ή νεόπλουτος επιχειρηµατίας. Οι ηγέτες των άλλων χωρών, ωστόσο, δεν έχουν την ίδια άποψη. Κάθε άλλο µάλιστα. Και όταν οι κάµερες αποσυρθούν και τα φώτα στραφούν αλλού, τότε η ειρωνική διάθεση των ηγετών ξεχειλίζει απέναντι σε έναν πρόεδρο όπως είναι ο Αµερικανός Ντόναλντ Τραµπ που µε τους τρόπους του εγείρει... πάθη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έναν πρόεδρο τον οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον προσπαθεί στην πραγµατικότητα να αποπέµψει ως «επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο το διήµερο 3 και 4 ∆εκεµβρίου, µια Σύνοδος επετειακή δεδοµένου ότι στο πλαίσιό της εορτάστηκαν και τα 70 χρόνια της Συµµαχίας, έµελλε να λάβει «επεισοδιακή» τροπή για τον ίδιο τον 73χρονο Τραµπ. Και αυτό στη σκιά όσων εκτυλίχθηκαν κυρίως πίσω και µακριά από τις επίσηµες κάµερες.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν αλλά και ο (υποτίθεται «φίλος» του Τραµπ) Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «συνελήφθησαν» από βιντεοσκοπικό φακό σε ανεπίσηµο «πηγαδάκι» στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου µέσα στο παλάτι του Μπάκιγχαµ να «καλαµπουρίζουν» σε βάρος του Τραµπ, ειρωνευόµενοι τον Αµερικανό πρόεδρο (για τις «ατελείωτες» συνεντεύξεις Τύπου που εκείνος παραχωρεί, τις αντιδράσεις που προκαλεί στους συνεργάτες του κ.ά.), παρουσία του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και της πριγκίπισσας Αννας του Ηνωµένου Βασιλείου.
Το βίντεο ήρθε στη δηµοσιότητα πριν από το πέρας της Συνόδου, µε αποτέλεσµα ο Τραµπ να διακόψει ενοχληµένος τη συµµετοχή του και να αποχωρήσει πρόωρα, ακυρώνοντας µάλιστα και προγραµµατισµένη συνέντευξη Τύπου.
Προτού αποχωρήσει, ωστόσο, ο Αµερικανός ηγέτης πρόλαβε να επιτεθεί στον Καναδό πρωθυπουργό, τον οποίο και χαρακτήρισε «διπρόσωπο». Νωρίτερα είχε συγκρουστεί µπροστά στις κάµερες και µε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για µια σειρά από θέµατα, όπως είναι το µέλλον των τζιχαντιστών στη Συρία (µε τον Μακρόν να εγκαλεί τον Τραµπ ότι «άδειασε» τους Κούρδους, επιτρέποντας έτσι τη διαιώνιση της τζιχαντιστικής απειλής) αλλά και το ενδεχόµενο επιβολής πρόσθετων αµερικανικών δασµών στις γαλλικές εισαγωγές.


Μπάιντεν εναντίον Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, ως υποψήφιος για το χρίσµα των ∆ηµοκρατικών στον δρόµο προς τις αµερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, δεν έχασε την ευκαιρία να στηλιτεύσει τον Ρεπουµπλικάνο Τραµπ για όσα συνέβησαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Η υφήλιος γελάει µε τον πρόεδρο Τραµπ. Τον αντιµετωπίζουν ως αυτό που πραγµατικά είναι: επικίνδυνα ανεπαρκής και ανίκανος να ηγηθεί παγκοσµίως... Χρειαζόµαστε έναν ηγέτη που η υφήλιος θα σέβεται» διακηρύσσει µέσα από βίντεο που έδωσε στη δηµοσιότητα ο Μπάιντεν, καλώντας ουσιαστικά τους Αµερικανούς να καταψηφίσουν τον Τραµπ στις επερχόµενες προεδρικές εκλογές (Νοέµβριος του 2020).
«Εάν δώσουµε στον Ντόναλντ Τραµπ άλλα τέσσερα χρόνια, θα δυσκολευτούµε πολύ να αποκαταστήσουµε τη θέση της Αµερικής στον κόσµο» σηµειώνει χαρακτηριστικά ο 77χρονος Μπάιντεν, άλλοτε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό του Οµπάµα, χρησιµοποιώντας ωστόσο ένα επιχείρηµα το οποίο ίσως να µην έχει και ιδιαίτερη αξία για µερίδα ψηφοφόρων του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος.
Στην Ουάσιγκτον πάντως οι ∆ηµοκρατικοί, που έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (αλλά µόνο στη Βουλή, όχι και στη Γερουσία), εµφανίζονται πλέον να προωθούν µε ταχείς ρυθµούς το αίτηµα για την αποποµπή του Ντόναλντ Τραµπ από την προεδρία.

Προωθούν την αποπομπή του αλλά...

Μιλώντας την περασµένη Πέµπτη, 5 ∆εκεµβρίου, από το βήµα συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, κατηγόρησε τον Τραµπ ότι «καταχράστηκε την εξουσία για προσωπικό του πολιτικό όφελος σε βάρος της εθνικής ασφάλειας», επικαλούµενη µάλιστα ως αποδεικτικά στοιχεία σειρά από «γεγονότα» που είναι «αδιαµφησβήτητα» («γεγονότα» σύµφωνα µε τα οποία ο Τραµπ επιχείρησε να εκβιάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας µε στόχο να υπονοµεύσει τον πολιτικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν). Στο ίδιο πλαίσιο, η 79χρονη Πελόζι υποστήριξε ότι πλέον η Βουλή των Αντιπροσώπων «δεν έχει άλλη επιλογή από το να δράσει», προωθώντας το αίτηµα για την αποποµπή του Ντόναλντ Τραµπ από την προεδρία, ένα αίτηµα το οποίο όµως, για να οδηγήσει όντως σε αποποµπή, θα πρέπει προηγουµένως να εγκριθεί και από τα 2/3 της Γερουσίας, στην οποία ωστόσο έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουµπλικάνοι.

Σύµφωνα µε το αµερικανικό Σύνταγµα (άρθρο 2, παράγραφος 4), ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και αξιωµατούχοι του ∆ηµοσίου δύνανται να αποπεµφθούν εάν κριθούν ένοχοι για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήµατα. Η Βουλή είναι εκείνη που έχει την εξουσία να τους απαγγέλλει κατηγορίες και η Γερουσία εκείνη που θα πρέπει να επικυρώσει τις εν λόγω κατηγορίες. Η σχετική ψηφοφορία στην αµερικανική Βουλή για τον Τραµπ αναµένεται πριν από τις 20 ∆εκεµβρίου.

Για την ιστορία, η τελευταία φορά που η αµερικανική Βουλή ψήφισε υπέρ της αποποµπής προέδρου ήταν το 1998 κατά του ∆ηµοκρατικού Μπιλ Κλίντον, ο οποίος κατηγορούνταν τότε για ψευδορκία και παρακώλυση του έργου της ∆ικαιοσύνης (επειδή είχε πει στις Αρχές ψέµατα για την ερωτική σχέση που είχε µε την πρώην µαθητευόµενη στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι). Τον Κλίντον, ωστόσο, τον είχε «σώσει» τότε η Γερουσία, όπως αναµένεται άλλωστε να γίνει και στην περίπτωση του Τραµπ, εάν βέβαια στην πορεία δεν προκύψει και κάτι άλλο...

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]