Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκλέγουν καθηγήτρια πανεπιστημίου την Μπέτυ Μπαζιάνα


Μια εντυπωσιακή πρόοδος για τη σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα, η πρώτη οργανική θέση της οποίας στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα ήταν αυτή της δασκάλας πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο

Θα είναι Παρασκευή και 13 αλλά δεν θα είναι γρουσούζικη για την Μπέτυ Μπαζιάνα: αυτή την ημέρα η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να μπει στη μεγάλη οικογένεια των ελλήνων πανεπιστημιακών, ως επίκουρη καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Είναι μια εντυπωσιακή πρόοδος για την κυρία Μπαζιάνα, η πρώτη οργανική θέση της οποίας στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα ήταν αυτή της δασκάλας πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο.

Όπως αποκαλύπτει στο ρεπορτάζ της στα «Νέα» η Μάρνυ Παπαματθαίου, η κυρία Μπαζιάνα, αφού εργάστηκε τα τελευταία χρόνια ως συμβασιούχος καθηγήτρια, αποφάσισε να καταθέσει την υποψηφιότητά της για θέση επίκουρης καθηγήτριας, δηλαδή μέλος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το τελευταίο είναι ένα από τα πρώτα ανώτατα ιδρύματα που υιοθέτησαν το σχέδιο της εποχής Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας και προχώρησαν σε «πανεπιστημιοποιήσεις» τμημάτων ΤΕΙ. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενσωμάτωσε μέσα σε έξι (!) μήνες το ανώτατο Τεχνολογικό Ιδρυμα της περιοχής, με συνέπεια να υπάρξουν 17 νέα τμήματα και να απλωθεί σε πέντε πόλεις, με αποτέλεσμα να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας με οκτώ σχολές και 37 τμήμα.


Η κυρία Μπαζιάνα σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Επειτα πήγε στο ΕΜΠ, όπου και εργάστηκε ως ερευνήτρια, συνεχίζοντας παράλληλα και τη διδακτορική της διατριβή.

Αρχικά η κυρία Μπαζιάνα είχε κάνει τα χαρτιά της για να διοριστεί ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ομως οι μνημονιακές περικοπές την υποχρέωσαν να αιτηθεί τη μετάταξη της στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2014 αποσπάστηκε ως ερευνήτρια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Μετά ακολούθησε η Κοζάνη, μια θέση στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Αυτός ο διορισμός ήταν μια «θέση 407», όπως λέγεται στην αργκό των πανεπιστημιακών: η Σχολή έκανε χρήση του Προεδρικού Διατάγματος 407 που επιτρέπει σε κάθε πανεπιστήμιο να κάνει έκτακτες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού.  
«Η κυρία Μπαζιάνα έχει κάνει αίτηση να διδάξει στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και, πλέον, της κάνουμε εμείς την προσφορά να διδάξει, καθώς, πράγματι, διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα», 
είχε δηλώσει τότε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Οσο η κυρία Μπαζιάνα δίδασκε στην Κοζάνη, στο υπουργείο Παιδείας προετοίμαζαν μία ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του ’16, επί υπουργίας Νίκου Φίλη. Τότε ο Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής του Ποταμιού και σήμερα γενικός γραμματέας Αθλητισμού, είχε κατήγγειλε ότι επρόκειτο για μία ρύθμιση σχεδόν «φωτογραφική» για τη σύντροφο του κ. Τσίπρα. Η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα σε μόνιμους εκπαιδευτικούς «ιδιαίτερα αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων» να μεταταγούν σε θέση κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) στα Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Κυρίως όμως ήρε τον περιορισμό στις μετατάξεις –με το προηγούμενο καθεστώς έπρεπε να μεσολαβούν πέντε χρόνια ανάμεσα στις μετατάξεις ενός εκπαιδευτικού.
Κάνοντας χρήση αυτού του νόμου, η κυρία Μπαζιάνα έλαβε θέση διδάσκουσας στα εργαστήρια των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Τον Απρίλιο του 2018 με ΦΕΚ (εδώ) επισφραγίστηκε ο διορισμός της στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα της κυρίας Μπαζιάνα είναι όπως φαίνεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το ρεπορτάζ των «Νέων» αναφέρει ότι έτσι όπως έγινε η «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ θα στηθεί ένα νέο αυτόνομο Τμήμα Πληροφορικής, με τέσσερις καθηγητές που θα «μεταφερθούν» και άλλους τέσσερις επίκουρους (για μια θέση από τις τέσσερις έχει θέσει υποψηφιότητα η σύντροφος του κ. Τσίπρα. Οπως παρατηρεί η εφημερίδα, η κυρία Μπαζιάνα εφόσον εκλεγεί θα πρωτοστατήσει στο στήσιμο ενός τμήματος από την αρχή.

Οι πιθανότητες εκλογής της κυρίας Μπαζιάνα περιγράφονται ως συντρπτικά υπερ της, καθώς υπάρχει η θετική εισήγηση της επιτροπής που ανέλαβε να μελετήσει τις υποψηφιότητες. Η θέση βέβαια του νεοεκλεγέντος επίκουρου καθηγητή είναι μη μόνιμη σε πρώτη φάση, αλλά οδηγεί σε μονιμοποίηση μετά την πάροδο τριετίας. Μπορεί να αποτραπεί μόνο με απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Το εκλεκτορικό τμήμα που θα κρίνει στις 13 του μήνα ποιος θα εκλεγεί τελικά στη θέση που διεκδικεί η κυρία Μπαζιάνα αποτελείται από 11 πανεπιστημιακούς που προέρχονται από όλη τη χώρα, ενώ στο επιστημονικό της αντικείμενο, δηλαδή την Πληροφορική, θεωρείται ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις της τριμελούς επιτροπής που ανέλαβε να μελετήσει τις υποψηφιότητες και να προτείνει μία εξ αυτών. Οπως σημειώνουν «Τα Νέα» στην επιτροπή αυτή συμμετέχει πανεπιστημιακός από το Πανεπιστήμιο Πειραιά που συμμετείχε προ τριετίας στην επιτροπή που έκρινε τις τηλεοπτικές άδειες επί υπουργίας του Νίκου Παππά, ένας καθηγητής από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μία καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]