Έξαλλος ο «Σουλτάνος» μετά τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας
Η μία χώρα μετά την άλλη έχουν αρχίσει να υψώνουν «ασπίδα προστασίας» υπέρ της Ελλάδας μιλώντας για μία προκλητική συμφωνία η οποία είναι επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου
Με σπασμωδικές κινήσεις και πατριωτικές «κορώνες» που δυναμιτίζουν επικίνδυνα το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απαντά η Άγκυρα μπροστά στη διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της «πειρατικής» συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη.
Η μία χώρα μετά την άλλη έχουν αρχίσει να υψώνουν «ασπίδα προστασίας» υπέρ της Ελλάδας μιλώντας για μία προκλητική συμφωνία η οποία είναι επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
Μετά τη σαφέστατη στήριξη που εισέπραξε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ από χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Κύπρος όπου ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας έθεσε επί τάπητος όλη τη «βεντάλια των τουρκικών προκλήσεων» που έχει ανοίξει η γειτονική χώρα , ήρθε σήμερα και η Αίγυπτος να καταδικάσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα συνεχίζει να ξεδιπλώνει τη διπλωματική της στρατηγική στέλνοντας δύο επιστολές στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας καταγγέλλοντας το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα αλλά και να απευθυνθεί στο… εσωτερικό του ακροατήριο, «απασφάλισε» απειλώντας την Ελλάδα ενώ προανήγγειλε – αγνοώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας – γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης.
Αφού χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την απέλαση του λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα, προειδοποίησε ότι η χώρα μας θα πληρώσει διεθνές τίμημα.
«Θα κάνουμε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης»
Ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων εξήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο για νέες γεωτρήσεις βάζοντας επισήμως στο «κάδρο» και την Κρήτη.
Ο Τούρκος ηγέτης, μιλώντας στο TRT με φόντο την τουρκολιβυκή συμφωνία εξήγησε με ειδικούς χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει, γεγονός το οποίο – όπως είπε – την έχει τρελάνει.
«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη.Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.
Καταδικάζει το μνημόνιο η Αίγυπτος
Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος καταδίκασαν τα δύο μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολης Φάγεζ αλ Σάρατζ.
Ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής προειδοποιεί την Άγκυρα ότι δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα – όπως λέει – θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη.
«Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν» είπε σε αυστηρό τόνο σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά.
«Η Τουρκία διέπραξε πραγματικό πραξικόπημα»
Την ώρα που η Άγκυρα πορεύεται μόνη της στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, πλήρως απομονωμένη από συμμάχους, η γειτονική χώρα δέχεται επικρίσεις για την απόφασή της να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ΤΑΖ η οποία αναφέρει πως «η Τουρκία τώρα διέπραξε ένα πραγματικό πραξικόπημα και διαπραγματεύθηκε με την αδύναμη, αλλά αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Τρίπολης μια κοινή αποκλειστική οικονομική ζώνη που απλώνεται στη Μεσόγειο».
Το δημοσίευμα προσθέτει πως ο Ερντογάν θέλει να σπάσει την απομόνωση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και κυρίως να σταματήσει τα ελληνικά σχέδια, τα οποία διεκδικούν την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Μπαράζ διπλωματικών κινήσεων από την Αθήνα
Η Αθήνα, μέσω της διπλωματικής οδού, συνεχίζει να καταγγέλλει το τουρκολιβυκό σύμφωνο ενώ χθες, το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι.
Η συνομιλία, όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ με τον αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο.
Την ίδια στιγμή Αθήνα έστειλε στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας δύο επιστολές καταγγέλλοντας τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Οι δύο επιστολές αναμένεται να δοθούν σε λίγη ώρα στη δημοσιότητα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Πάιατ
Το απόγευμα της Τρίτης ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Επισήμως η συνάντηση διεξάγεται προκειμένου να συζητηθούν λεπτομέρειες ενόψει του τετ α τετ που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόλαντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο θα τεθεί με βεβαιότητα το μπαράζ τον τουρκικών προκλήσεων που έχει διαταράξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει, επίσης, την Πέμπτη ενώπιον των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής όλες τις τουρκικές προκλήσεις θέλοντας να εξασφαλίσει την καταγραφή μιας ευρωπαϊκής καταδίκης κατά των ενεργειών της γειτονικής χώρας.
Μιχάλης Νιβολιανίτης
ΙΝ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...