Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: «Στάχτη στα μάτια» του Κογκρέσου οι κυρώσεις Τραμπ σε Τουρκία


Ως μια προσπάθεια προκειμένου να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η απόφασή του να απομακρύνει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στον Ερντογάν να ξεκινήσει την εισβολή χαρακτηρίζει το Bloomberg τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικοί σε θέματα κυρώσεων επισημαίνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε -αν ήθελε- να τις επιβάλει από την περασμένη εβδομάδα κι ότι όσα λέει ο Τραμπ για μελλοντικές κυρώσεις είναι περισσότερο ένα μήνυμα που αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει απογοητευμένα μέλη του κογκρέσου, τα οποία ίσως συγκεντρώνουν ικανή πλειοψηφία για να περάσουν μέτρα παρακάμπτοντας ένα προεδρικό βέτο.

Σύμφωνα με το Bloomberg πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν πείστηκαν από τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ εις βάρος της Τουρκίας, τις οποίες δεν θεωρούν αρκετά ισχυρές. «Εκτιμούμε τις προγραμματισμένες κυρώσεις της κυβέρνησης, αλλά δεν προχωρούν αρκετά για να τιμωρήσουν την Τουρκία για τα ανήκουστα αδικήματά της στη Συρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού βουλευτή και εξέχον μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακ Κολ, επισημαίνοντας ότι θα επιδιωχθεί η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.


«Καμπάνα» για τρεις Τούρκους υπουργούς

Τρεις Τούρκοι υπουργοί -της Ενέργειας, της Άμυνας και των Εσωτερικών- είναι τα πρώτα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά το διάταγμα Τραμπ με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ποια τιμωρητικά μέτρα σχεδιάζει για την Τουρκία μετά την συνεχιζόμενη εισβολή στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αφενός δεσμεύονται οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία και αφετέρου θα εμποδίζονται στο εξής οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις Τούρκους υπουργούς.

Ο Τραμπ, μάλιστα, επέλεξε και να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν μετά την υπογραφή του διατάγματος που ανήρτησε στο Twitter προκειμένου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, να απαιτήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός».

Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», σύμφωνα με τον Πενς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει στην Τουρκία με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ

«Ο πρόεδρος [Τραμπ] ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία» πρόσθεσε ο Πενς.

Η μάχη της Μανμπίτζ

Οι Κούρδοι πολεμούν γενναία, αλλά βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Μετά από έξι ημέρες σφυροκοπήματος από την τουρκική αεροπορία και το πυροβολικό, καθώς και από τις χερσαίες δυνάμεις, είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούν την επιβίωσή τους. Υφίστανται ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω της μαζικής προσφυγιάς από τις περιοχές των μαχών, αλλά και από τους μαζικούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν νοσοκομεία και σπίτια, προκαλώντας τον θάνατο σε αμάχους, μεταξύ των οποίων είναι και δημοσιογράφοι.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων διευκρίνισε ότι η συνεργασία με τη Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επεκτείνει την επιχείρηση εισβολής ξεκινώντας τις στρατιωτικές ενέργειες στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται και οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Eίναι η πρώτη φορά από το 2012 που στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, εισχωρούν σε αυτά τα εδάφη της βορειας Συρίας.

«Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας περαιτέρω το θερμόμετρο της διεθνούς ανησυχίας.

Η στάση της ΕΕ

Από την πλευρά τους, σε κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσαν πως η Ένωση προετοιμάζει «περιοριστικά μέτρα» έναντι ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η Ευρώπη παραμένει ανήμπορη. Τέλοσπάντων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Η δε Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να αποσύρει τα στρατεύματά του απ' τα συριακά εδάφη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]