Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμμαχία «επιβίωσης» των Κούρδων με το καθεστώς Ασαντ


Tη διάλυση των SDF και την ένταξή τους στον υπό ρωσική διοίκηση συριακό στρατό προβλέπει η συμφωνία με τη Δαμασκό

Από τη Θεανώ Καρούτα

Στην «αγκαλιά» της Δαμασκού βρίσκονται πλέον και επίσημα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων, μετά τη συμφωνία τους με το καθεστώς Ασαντ που επετεύχθη χάρη στη μεσολάβηση της Μόσχας.

Σύμφωνα με ηγέτες των Κούρδων, η συμφωνία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων, ενώ κατά πληροφορίες Κούρδοι και συριακή κυβέρνηση βρήκαν κοινό τόπο και σε μία σειρά πολιτικών ζητημάτων.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση των SDF και την ένταξή τους στον υπό ρωσικές διαταγές συριακό στρατό, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο νέο Σύνταγμα της χώρας (συμπεριλαμβανομένης της αυτονομίας τους) και την ανάληψη ρόλων στη νέα κυβέρνηση.

Ο κορυφαίος Κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ δήλωσε πως αυτό «το επείγον μέτρο», το οποίο επιβλέπει η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, έχει στόχο να μπλοκάρει τουρκικές επιθέσεις στα σύνορα.

Μετά την προκαταρκτική στρατιωτική συμφωνία άνδρες του συριακού στρατού κινήθηκαν προς τις μεθοριακές περιοχές από τη Μπάνμπιτζ μέχρι την Ντέρικ και εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, περίπου 35 χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση και σε σημείο νευραλγικής σημασίας στον αυτοκινητόδρομο Μ4 που εκτείνεται από την ανατολική ως τη δυτική Συρία.


«Η προτεραιότητα τώρα είναι να προστατευτεί η ασφάλεια των συνόρων από τον τουρκικό κίνδυνο» δήλωσε ο Τζελίλ. Παράλληλα κυβερνητικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Αΐν Ισα και την πόλη Τάμπκα, όπου υπάρχει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα το οποίο οι SDF είχαν ανακαταλάβει από τους τζιχαντιστές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, από το Μπακού όπου βρέθηκε χθες, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην πρωτεύουσα των Αζέρων, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο Κομπάνι μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα, ενώ πρόσθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μια «θετική προσέγγιση» στο ζήτημα. Αναφερόμενος στις τουρκικές απώλειες, έκανε λόγο για 18 άμαχους νεκρούς και σχεδόν 200 τραυματίες στην τουρκική επικράτεια από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, ενώ κατέστησε σαφές πως επόμενος στόχος της Αγκυρας είναι η Μπάνμπιτζ, όπου κι εκεί η Τουρκία «θα εγκαταστήσει Αραβες» - αν και αργά χθες βράδυ υπήρχαν πληροφορίες που ήθελαν τις συριακές δυνάμεις να καταλαμβάνουν την πόλη.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, τόνισε ξανά πως δεν θα υποχωρήσει και άσκησε κριτική στους νατοϊκούς συμμάχους: «Ή είστε μαζί μας ή είστε με τους τρομοκράτες».

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Ρώσος κοινοβουλευτικός δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοιχτή τουρκοσυριακή διαμάχη, ενώ ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε πως η τουρκική επιχείρηση δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Χθες, πάντως, εκτός από τους Αμερικανούς στρατιώτες και μια διπλωματική ομάδα των ΗΠΑ που εργαζόταν σε σχέδια σταθεροποίησης στη βορειοανατολική Συρία εγκατέλειψε τη χώρα.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]