Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ε.Ε. - Τουρκία, ίδια ιστορία


Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

«Eάν η Ε.Ε. δεν δείξει τώρα ότι δεν εκβιάζεται, πότε θα το κάνει;» διερωτάται η Handelsblatt. «Είναι καιρός να εναντιωθεί στον Ερντογάν χωρίς φόβο. Και θα πρέπει να το κάνει αυτήν την εβδομάδα, με αποφασιστικότητα».

Η Ευρώπη δεν μπορεί να παρέμβει στρατιωτικά, τα διπλωματικά μέσα σε απασφαλισμένους είναι αναποτελεσματικά και τα οικονομικά ποιον φοβερίζουν τελικά;

Η Τουρκία παίζει με τα συμφέροντα ενός εκάστου κράτους - μέλους της Ε.Ε., υποδεικνύοντας το κόστος, που είναι δυνατόν να πληρώσουν, εάν επιβληθούν μέτρα κατά της Άγκυρας και απαντηθούν από αντίμετρα. Επιπλέον «η Τουρκία είναι μέλος της Συμμαχίας, είναι στην περιοχή αυτήν -κατά κάποιον τρόπο- μία περιφερειακή δύναμη σημαντική και κανείς δεν θέλει να υποστεί ζημίες τέτοιες που θα την εξαγριώσουν».

Ακούω από το βάθος ότι μόνο αν κοπούν ευρώ προενταξιακά, θα πονέσει η Άγκυρα ουσιαστικά. Είναι, όμως, έτσι;
Για την περίοδο 2014-2020 αρχικά είχε κατανεμηθεί στην Τουρκία ένα συνολικό ποσό 4,4 δισ. ευρώ, υπό το Εργαλείο Προενταξιακής Βοήθειας (Instrument of Preaccession Assistance - IPA).

Κατόπιν, το ποσό που κατανεμήθηκε τα έτη 2018-2020 μειώθηκε -λόγω πραξικοπήματος- από 1,95 δισ. ευρώ, σε 1,18 δισ. ευρώ.


Στα τέλη του 2018, εγκρίνονται προενταξιακών κονδυλίων περικοπές -αν θυμάμαι καλά, 70 εκατ.- γιατί το κράτος δικαίου συνεχίζει τις διακοπές. Ήταν τότε που κυκλοφορούσε στους διαδρόμους των Βρυξελλών ότι η Τουρκία εκταμίευε κονδύλια από προενταξιακές δράσεις για την αγορά τεθωρακισμένων.

Τον περασμένο Ιούλιο, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητά της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αποφασίζεται η περικοπή 146 εκατ., κάτι που είχε προβλεφθεί ήδη στη γενική θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2020. Η Άγκυρα δεν σκιάζεται. Άλλωστε, τι είναι 146 εκατ. ευρώ; Δεν πλησιάζουν καν τον προϋπολογισμό της Γαλατάσαραϊ.

Η Άγκυρα δεν σκιάζεται ούτε από τις απειλές για εμπάργκο όπλων. Υπάρχουν κι αλλού πωλητές.

Εντάξει, λαμβάνει κονδύλια για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, αλλά αυτό το όπλο την Ευρώπη θα χτυπήσει, αν το εκπυρσοκροτήσει.

Τόσο δεμένη είναι η Ε.Ε. ή τόσο παραιτημένη; Η αποφασιστική απόκριση περιμένει.

Ναυτεμπορική


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]