Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φόβοι για «ροές» ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμικών ομάδων στην Ευρώπη


Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Είναι μεγάλο πρόβλημα η επιστροφή των μαχητών του Ισλαμικού κράτους. Δεν είναι τζιχαντιστές αυτοί. Είναι πολίτες ευρωπαϊκών χωρών. Βέλγοι, Γερμανοί και άλλοι. Είναι μεγάλη όμως απειλή γιατί αυτοί επιστρέφοντας στις χώρες τους με δεδομένο ότι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί εκεί δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν όταν γυρίσουν», τόνισε και έκρουσε καμπανάκια σχετικά με τις νέες ροές που μπορεί να κατακλύσουν τη χώρα μας. «Η πίεση που ασκείται στους πληθυσμούς στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας μπορεί να εξωθήσει πολλές χιλιάδες Σύριους και άλλους να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα της Τουρκίας. Τι γίνεται; Στο Ιντλίμπ διαμένουν 3,5 εκατ. άνθρωποι. Οι μισοί να φύγουν προς την Ευρώπη θα ασκούσαν μεγάλη πίεση προς την Τουρκία και πρώτο θύμα θα ήταν η Ελλάδα γιατί τα πρώτα hot spot που έχουν στηθεί μπορούν να αντέξουν μια πίεση αλλά όχι τόσους πληθυσμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έφτασε δύο φορές στο γραφείο του πρόταση για αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να φυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Δύο φορές ήρθε στο γραφείο μου πρόταση για επαναφορά συνοριακών ελέγχων με την Ελλάδα. Περάσαμε δύσκολες στιγμές. Η συνεργασία με τις κυβερνήσεις ήταν πολύ σημαντική», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέδωσε ευθύνες στις ελληνικές αρχές και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε, καταλόγισε για τη διαχείριση του προσφυγικού. Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν θα έπρεπε κανένας μετανάστης στα ελληνικά νησιά, προσθέτοντας ότι για την κατάσταση ευθύνεται το ελληνικό σύστημα. «Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάνεις στα νησιά.


Η συμφωνία προβλέπει να υποβάλλονται οι αιτήσεις γρήγορα, όσοι εγκρίνονται μετεγκατάσταση και οι άλλοι επιστροφή στην Τουρκία», είπε αρχικά και συμπλήρωσε ότι ενώ θα έπρεπε οι επιστροφές να έχουν φτάσει τις 35.000 έχουν γίνει μόνο 1.300! «Η διεκπεραίωση εδώ χρειάζεται 1 χρόνο ενώ αλλού παίρνει 15 μέρες», εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, καταλογίζοντας ευθύνες στις ανεπάρκειες και παθογένειες του ελληνικού κράτους. Τα hot spots αλλού στήθηκαν σε 15 μέρες, εδώ χρειάστηκες 1 χρόνο. Το ίδιο και με την διαχειριστική Αρχή, εδώ χρειάστηκε 1 χρόνο και στην Γερμανία χρειάστηκε 15 μέρες», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν και η Ελλάδα έχει λάβει 2,2 δις ευρώ και για ανθρωπιστική βοήθεια, βοήθεια μεγαλύτερη από όσο την αναλογούσε υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην δήλωση που έχει υπάρξει μεταξύ Ευρώπης Τουρκίας. «Δεν πρόκειται για συμφωνία καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχει κυρωθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια» τόνισε.

Κουμουτσάκος: Στο Ιντλίμπ υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αν η Τουρκία ακουμπήσει «το Ιντλίμπ δεν θα μιλάμε μόνο για ποσοτικό πρόβλημα καθώς εκεί υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές». «Παρακολουθούμε με ανησυχία και αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην Συρία και αν αυτές θα δημιουργήσουν νέο προσφυγικό μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και ανέλυσε τα στοιχεία που καταδεικνύουν την αύξηση των ροών. «Από τον Μάιο ξεκίνησε αύξηση ροών που ανεβαίνει κατακόρυφα. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση είναι 241%», σημείωσε εξηγώντας ότι πρόσφατα η Τουρκία εκτόπισε περι τους 500.000 μετανάστες προς τα παράλια.

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει υπερπληθυσμός στα νησιά, στη Μόρια είναι στο 100% το hotspot και στη Σάμο στο 500%, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνηση να καταθέσει νέο νομοσχέδιο που θα αυστηροποιεί την παροχή ασύλου αλλά παράλληλα θα επιταχύνεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, ζήτημα που τόνισε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Διευκρίνισε, τέλος, ότι η χώρα μας είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο, ακόμα και αν αυτό είναι να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου για έκτακτη βοήθεια λόγω επείγουσας ανάγκης.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]