Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τσάμπερλεϊν και η «Πολιτική του Κατευνασμού»


Η εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τσάμπερλεϊν τη δεκαετία του 1930 έμεινε στην ιστορία ως Appeasement Policy (Πολιτική Κατευνασμού).

Ο όρος αυτός σημαίνει την προσπάθεια των Βρετανών να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη ναζιστική Γερμανία.

Έτσι, πίστευε ο Τσάμπερλεϊν, ότι θα ανέκοπτε την Ναζιστική προκλητικότητα και θα ενσωμάτωνε τη Γερμανία στο ευρωπαϊκό status.

Στο πλαίσιο αυτό, το 1938 υπέγραψε τη Συμφωνία του Μονάχου μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, με την οποία η Τσεχοσλοβακία θα έδινε τα ανατολικά εδάφη της Σουδητίας στη Γερμανία, υπό τη λογική να μη γίνει εισβολή στην υπόλοιπη χώρα.


Ο Τσάμπερλεϊν συνέχισε την προσπάθεια να συμβιβαστεί με τον Χίτλερ όπου του ήταν δυνατό, προκειμένου να αποτρέψει κάθε κίνδυνο πολέμου.

Ιστορική έχει μείνει η φράση με την οποία ανακοίνωσε την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου, "Peace for our time" («Ειρήνη στην εποχή μας»), η οποία διαψεύσθηκε τραγικά λίγο αργότερα με την έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Αυτή η ιστορική αναδρομή δεν έχει... σχέση με τον Ερντογάν και την εισβολή στη Συρία.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης
AntiNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μετά την νίλα των Ιμίων (31/1/1996), έστειλα επιστολή σε εφημερίδα, στην οποία έκανα αναφορά στην λανθασμένη πολιτική κατευνασμού τού Τσάμπερλεϊν, γράφοντας ότι την ίδια ακριβώς τύχη θα έχει και η ψοφοδεής στάση τού Σημίτη. Την επομένη αμέσως, κι ενώ η εφημερίδα συμφώνησε με το περιεχόμενο τής επιστολής μου, άρχισε να πέφτει βροχή επιστολών, οι οποίες με αποκαλούσαν πολεμοκάπηλο, ουτοπικό (sic), πατριδοκάπηλο (ας μην συνεχίσω...) και επιβράβευαν την ψύχραιμη και σοβαρή πολιτική τού ορθολογιστή (λογιστής ήταν, αλλά όχι ορθός, όπως αποδείχτηκε αργότερα) πρωθυπουργού Σημίτη. Μάλιστα, οκτώ μήνες αργότερα, ο "κυρίαρχος" ελληνικός λαός τον ψήφισε για πρωθυπουργό, δίνοντάς του την δυνατότητα να συνεχίσει το ... εθνικό του έργο στην Μαδρίτη το 1997 (ανεγνώρισε ζωτικά συμφέροντα των Τούρκων στο Αιγαίο) και στο Ελσίνκι 1999, όπου ανεγνώρισε, συν τοις άλλοις, και ενδεχόμενες συνοριακές διαφορές. Λεπτομέρειες εδώ.

    Σήμερα, δεν ξέρω τι φρονούν αυτοί που τότε με πετροβόλησαν, όμως οι "Βίοι Παράλληλοι" Τσάμπερλεϊν-Σημίτη και διαδόχων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον πόλεμο, όπως είχα τότε γράψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]