Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παλινωδίες Τραμπ (και) στη Συρία


Γράφει ο Φίλης Κωνσταντίνος

Ο πρόεδρος Τραμπ για τρίτη φορά τους τελευταίους δέκα μήνες παρεξέκλινε της επίσημης γραμμής στο συριακό ζήτημα. Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον τούρκο πρόεδρο, ενέκρινε την επέμβαση της Αγκυρας στα ανατολικά του Ευφράτη με ταυτόχρονη αποχώρηση μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων. Πέραν των παλινωδιών ενός προέδρου που προσεγγίζει την εξωτερική πολιτική με οικονομικά κριτήρια και χαρακτηριστική ελαφρότητα, πρέπει να του πιστωθεί η συνέπεια στην απροθυμία του για περαιτέρω ανάμειξη των ΗΠΑ σε πολεμικά μέτωπα στον πλανήτη. Εξίσου, ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να μην παρατείνει επί μακρόν την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, το «άδειασμα» των Κούρδων της Συρίας συνιστά δραματική αλλαγή της εδώ και σχεδόν μία δεκαετία αμερικανικής πολιτικής στη Συρία. Οι ενστάσεις συνίστανται στα εξής: οι Κούρδοι υποχρεωτικά θα πρέπει να στραφούν προς κάποια άλλη δύναμη για να προστατευθούν από το μένος της Τουρκίας. Η αυτονόητη για την ώρα (ασφαλώς όχι ευχάριστη) επιλογή είναι ο Άσαντ και η Ρωσία. Επίσης, ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να στραγγαλίσει οικονομικά την Τεχεράνη ώστε να την υποχρεώσει σε αναδίπλωση (και) από τη Συρία, πλέον αφήνει το πεδίο ελεύθερο, καθώς η Άγκυρα έχει βρει κοινούς παρονομαστές τόσο με τη δεύτερη όσο και με τη Μόσχα. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μένουν χωρίς ερείσματα στη Συρία και ενώ φουντώνουν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα. Έτσι, η Ουάσιγκτον θα εξαρτάται από τις επιθυμίες τρίτων δυνάμεων, ενώ η πολυδιάστατη στήριξη στους Κούρδους της Συρίας πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων.


Ακόμη και στο ακραίο σενάριο ο Τραμπ να έχει προβεί σε μυστική συμφωνία με τη Ρωσία, κερδίζοντας ανταλλάγματα σε κάποιο μέτωπο μεγαλύτερου αμερικανικού ενδιαφέροντος, η απόσυρση γίνεται με τρόπο χοντροκομμένο, που επιβεβαιώνει στα μάτια αρκετών αφενός ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται πλέον τις ΗΠΑ ως σύμμαχο (αντιθέτως με τον Πούτιν, που στηρίζει τις επιλογές του, βλ. Ασαντ, Μαδούρο), αφετέρου πως λόγω τάσεων αναχωρητισμού από διάφορα σημεία του πλανήτη η αναζήτηση εναλλακτικών έναντι των ΗΠΑ καθίσταται αναγκαστική επιλογή.

Ενα ακόμη σοβαρό ζήτημα αφορά τους τζιχαντιστές. Αρκετοί από αυτούς σήμερα βρίσκονται υπό κράτηση ή σε στρατόπεδα μαζί με τις οικογένειές τους, φυλασσόμενοι από τις κουρδικές πολιτοφυλακές. Εφόσον οι τελευταίες προκειμένου να υπερασπιστούν τα εδάφη τους στρέψουν το βλέμμα τους στην ανάσχεση των Τούρκων, το κενό που θα δημιουργηθεί ίσως αποδειχθεί πολύτιμο για τα εξτρεμιστικά στοιχεία, γεγονός που εκτός από αποσταθεροποιητικό θα αναιρούσε στην πράξη τη διαβεβαίωση Τραμπ ότι έχουν εξουδετερωθεί η τζιχαντιστική τρομοκρατία και οι πυρήνες της.

Ο αμερικανός πρόεδρος εν όψει των εκλογών σε 13 μήνες δεν θέλει να προσθέσει και άλλα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη ατζέντα του. Όμως, παρότι επενδύει στην πόλωση, από την οποία συνήθως επωφελείται, με την πολιτική του στη Συρία κατάφερε να ενώσει Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, να κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της γραφειοκρατίας των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών και να επιβεβαιώσει όσους τον κατηγορούν για ανεπάρκεια, ιδίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τα δε μπρος-πίσω (μέσω των αγαπημένων του tweets), κατόπιν της επικοινωνίας του με τον Ερντογάν, ακυρώνουν τυχόν σκέψεις ότι ο Τραμπ κάνει ένα μεγάλο διπλωματικό παιχνίδι στη Μέση Ανατολή, προσβλέποντας στην κατατριβή όσων εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στο Συριακό μέσω των συνεχών εντάσεων, από τις οποίες οι ΗΠΑ σταδιακά απεγκλωβίζονται. Άλλωστε, οι συνέπειες μιας πρόχειρα προετοιμασμένης απόσυρσης από τα περιφερειακά τεκταινόμενα, χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση και σχεδιασμό, που ικανοποιεί πρωτίστως εγχώριες σκοπιμότητες, δεν συνηγορεί μόνο στην υποχώρηση των αμερικανικών θέσεων αλλά επιδρά και στους περιφερειακούς συσχετισμούς υπέρ των πιο αποφασισμένων και ισχυρών.

* Ο δρ Κωνσταντίνος Φίλης είναι εκτελεστικός διευθυντής του ΙΔΙΣ. Η 3η έκδοση του βιβλίου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.
Το Βήμα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]