Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τούρκοι και Βρετανοί μας βάζουν τρικλοποδιά στο ζήτημα της ΑΟΖ


Η βρετανική πολιτική αποδεικνύει ακόμη μία φορά πόσο αλληλένδετα είναι τα συμφέροντα Βρετανίας-Τουρκίας και πόσο ανθελληνική είναι η πολιτική τους

Δύο τουρκικά δημοσιεύματα -με αναδημοσίευση στον κυπριακό Τύπο- έρχονται να αλλάξουν ριζικά το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μας. Φυσικώ τω λόγω, αφού εμείς αδιαφορούμε -πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω;- επί σειρά ετών, η Τουρκία προχωρεί σε συγκεκριμένες ενέργειες(όταν ο σύζυγος κοιμάται, ο γείτονας αγρυπνεί, λέγει ο θυμόσοφος λαός μας).

Σύμφωνα λοιπόν με την τουρκική "Χαμπέρ Τουρκ", η Τουρκία ετοιμάζει συμφωνία με την Λιβύη για ΑΟΖ. Υπενθυμίζω απλώς, ότι η κυβέρνηση στην Λιβύη, που επέβαλαν Ομπάμα-Κλίντον, είναι της επιρροής της τζιχαντιστικής "Μουσουλμανικής Αδελφότητας", της οποίας εκ των ηγετών είναι ο Ερντογάν. Μάλιστα προ ολίγου χρόνου, ο Ακάρ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, είχε δημοσιοποιήσει χάρτες σύμφωνα με τους οποίους οι ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης εφάπτονται, με την Ελλάδα να "κλέβει" τμήμα της λιβυκής ΑΟΖ.

Η "Χαμπέρ Τουρκ", αφού εγκωμιάζει την απόφαση να ενταχθεί στα Κατεχόμενα η περίκλειση Αμμόχωστος, κίνηση που σύμφωνα με αρθρογράφο της, «αυτό δείχνει ότι η Τουρκία αποφάσισε να ξαναμοιράσει την τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει: «Ενώ από τη μία πλευρά το δεύτερο γεωτρύπανο ετοιμάζεται να κατέβει στη Μεσόγειο, από την άλλη η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ΑΟΖ της ή να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Αυτό τουλάχιστον λέει η πολιτική ρητορική».


Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «οι δύο χώρες έχουν καταρχάς συμφωνήσει στο ότι το επιθυμούν και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη είναι συνεχείς». Και επειδή στο ελλαδικό ΥΠΕΞ ασχολούνται περί όνου σκιάς, η μόνη μας ελπίδα είναι να καταστούν ταχέως επιτυχείς οι προσπάθειες του Χαλίφα Χαφτάρ, για ανατροπή της τζιχαντιστικής φιλότουρκης κυβέρνησης της Λιβύης.

Δεν αρκούσε αυτό, αλλά έρχεται και άλλη είδηση από την φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ, με τίτλο "Το Λονδίνο ζητά μερίδιο από τους ενεργειακούς πόρους" στην κυπριακή ΑΟΖ. Οφείλω να σημειώσω ότι επί χρόνια αυτό το ζήτημα το έχει αναδείξει μόνον η voria.gr, μέσα από αυτήν την στήλη, με όλον τον πανελλήνιο Τύπο, πάσης μορφής, να μη έχει αντιληφθεί τι μπορεί να συμβεί.

Η αποκάλυψη στην ιστοσελίδα μας, έγινε με αφορμή την απορία μου σχετικά με τις βρετανικές Βάσεις, ότι προ ετών απορρίφθηκε το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα και απευθύνθηκα στον Βάσω Λυσσαρίδη, στην Λευκωσία, και μου επιβεβαίωσε, ότι οι Βρετανοί, με το Ευρωσύνταγμα επεδίωκαν την οριοθέτηση βρετανικής ΑΟΖ στις Βάσεις τους.

Προσέξτε: Αυτό το αίτημα το υπερψήφισαν οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι καθ’ ομολογίαν, ούτε που είχαν διαβάσει τις 100 σελίδες, σε χρονικό διάστημα ολίγων ωρών που το είχαν στην διάθεσή τους. Το υπερψήφισαν και οι Κύπριοι, και όπως μου είχε πει ο Βάσος Λυσσαρίδης, που είχε αντιληφθεί το πονηρόν του πράγματος, έσπευδε στην Βουλή για να επισυνάψει ακυρωτική υποσημείωση. Έτσι παίρνονται, δυστυχώς, πολλές αποφάσεις.

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Κιϋμέτ Σεζέρ, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της στην ερντογανική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, επισημαίνει ότι «οι βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια θεωρείται ότι είναι εδάφη του και ότι οι βάσεις 180 τετραγωνικών χιλιόμετρων έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα».

Ο χάρτης, βρετανικής έμπνευσης, που δημοσιοποίησε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ, δείχνει την Κύπρο να "απέκτησε" αγγλική ΑΟΖ. Όπως έχει γράψει ο Κ. Μαυρίδης, «με αφετηρία τις δύο αγγλικές βάσεις, εμφανίζονται δύο περιοχές στη θάλασσα ως ΑΟΖ των αγγλικών βάσεων και περιλαμβάνουν το κοίτασμα "Αφροδίτη"!

Η βρετανική πολιτική αποδεικνύει ακόμη μία φορά πόσο αλληλένδετα είναι τα συμφέροντα Βρετανίας-Τουρκίας και πόσο ανθελληνική είναι η πολιτική και των δύο. Αυτά, για τους ρομαντικούς της φιλίας των λαών.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]