Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς να κυβερνηθεί μια κατακερματισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση


Των Susi Dennison, Mark Leonard, Pawel Zerka

Τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν τους ηγέτες της ΕΕ αντιμέτωπους με μια σημαντική πρόκληση: την πλοήγηση σε ένα νέο, πιο κατακερματισμένο και πολωμένο πολιτικό περιβάλλον.

Αυτές οι εκλογές ήταν διπλής όψεως: οι ψηφοφόροι σπανίως χρησιμοποιούν την ψήφο τους για να επιδοκιμάσουν το status quo, αλλά ζήτησαν διαφορετικά πράγματα. Ορισμένοι θέλουν να δουν ότι αντιμετωπίζεται η κλιματική αλλαγή και ο εθνικισμός. Άλλοι θέλουν να ανακτήσουν την εθνική κυριαρχία και να καταπολεμηθεί ο ισλαμικός ριζοσπαστικισμός.

Αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει μια Ευρώπη "διπλής όψης”: η λαχτάρα για αλλαγή είναι πραγματική παντού, και τα νέα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα χρειαστεί να παράσχουν απαντήσεις για τους ψηφοφόρους σε αυτά τα ζητήματα.


Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, οι μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες πρέπει να προετοιμαστούν για να εργαστούν με τα μη συστημικά κόμματα, ορισμένα εκ των οποίων έγιναν πιο ισχυρά στην εγχώρια πολιτική σκηνή εξαιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πρέπει να το κάνουν αυτό διατηρώντας παράλληλα τις κόκκινες γραμμές αναφορικά με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η υψηλή προσέλευση στις εκλογές δίνει στην ΕΕ μια εντολή για να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ψηφοφόρων της. Αλλά αυτή η εντολή δεν είναι "ανοιχτή”: η μεταβλητότητα στο εκλογικό σώματα θα μπορούσε να ωφελήσει τα αντισυστημικά κόμματα πολύ περισσότερο την επόμενη φορά που η Ευρώπη θα πάει στις κάλπες.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]