Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΝΥΤ: Ο Τραμπ έδωσε εντολή για επιθέσεις στο Ιράν αλλά την ακύρωσε


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε σήμερα Παρασκευή την έναρξη στρατιωτικών επιθέσεων κατά στόχων στο Ιράν, ως αντίποινα για την κατάρριψη του drone, ωστόσο τελικά έκανε πίσω και δεν εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αρχικά εγκρίνει επιθέσεις σε λίγους στόχους, όπως ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων, σύμφωνα με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είτε συμμετείχαν είτε ενημερώθηκαν για τις σχετικές διαβουλεύσεις, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα.

Οι επιθέσεις θα πραγματοποιούνταν λίγο πριν τα ξημερώματα σήμερα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον ιρανικό στρατό και τους πολίτες, σύμφωνα με τους NY Times.

Τα αεροπλάνα ήταν ήδη στον αέρα και τα πλοία είχαν πάρει θέση, όμως δεν είχαν εκτοξευθεί πύραυλοι, και ήρθε η εντολή να αποσυρθούν, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν οι επιθέσεις κατά του Ιράν θα πραγματοποιηθούν τελικά ή όχι, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως δεν είναι γνωστό αν η ακύρωση των επιθέσεων οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή σε ζητήματα που αφορούσαν τα logistics ή τη στρατηγική.


Μήνυμα μέσω Ομάν για συνομιλίες

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, η Τεχεράνη έλαβε μήνυμα από τον Αμερικανό πρόεδρο μήνυμα, μέσω Ομάν, το βράδυ, με το οποίο ο Τραμπ προειδοποιούσε για επικείμενη επίθεση στο Ιράν.

«Σε αυτό το μήνυμα, ο Τραμπ έλεγε πως ήταν ενάντια σε οποιονδήποτε πόλεμο με το Ιράν και πως ήθελε να μιλήσει με την Τεχεράνη για διάφορα ζητήματα… έδωσε μικρό χρονικό περιθώριο για να πάρει την απάντησή μας όμως η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν πως για αυτό το θέμα πρέπει να αποφασίσει ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ», δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

Άλλος Ιρανός αξιωματούχος είπε πως «ξεκαθαρίσαμε πως ο ηγέτης τάσσεται κατά οποιονδήποτε συνομιλιών, όμως το μήνυμα θα του μεταφερθεί προκειμένου να λάβει απόφαση… Ωστόσο, είπαμε στον αξιωματούχο του Ομάν πως όποια επίθεση εναντίον του Ιράν θα έχει περιφερειακές και διεθνείς επιπτώσεις.»

Ρωσία: Οι ΗΠΑ φέρνουν το Ιράν στο χείλος του πολέμου

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εσκεμμένα προκαλούν επικίνδυνες εντάσεις γύρω από το Ιράν και ωθούν την κατάσταση στο χείλος του πολέμου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, κάλεσε την Ουάσινγκτον να ζυγίσει τις πιθανές συνέπειες μιας σύγκρουσης με το Ιράν και δήλωσε πως οι New York Times έδειξαν πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Απαγόρευση πτήσεων πάνω από τα Στενά του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε χθες Πέμπτη κατεπείγουσα ειδοποίηση, με την οποία απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις που περνούν από τμήματα μιας περιοχής πάνω από τη θάλασσα στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, που ελέγχεται από τις ιρανικές αρχές, εν μέσω της ανόδου της έντασης μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και αυτής του Ιράν.

Σε χωριστή ενημέρωσή της προς τις αμερικανικές εταιρείες αερομεταφορών, η FAA ανέφερε ότι το κοντινότερο πολιτικό αεροσκάφος απείχε 45 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου καταρρίφθηκε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από ιρανικό πύραυλο επιφανείας-αέρος χθες Πέμπτη.

«Υπήρχαν πολυάριθμα πολιτικά αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή τη στιγμή της αναχαίτισης» και της κατάρριψης, υπογράμμισε η FAA.

Η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας τόνισε ότι την ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο η κλιμάκωση της έντασης και της στρατιωτικής δραστηριότητας σε μια περιοχή κοντά σε εναέριες οδούς μεγάλης κυκλοφορίας, όσο και ότι φάνηκε πως το Ιράν είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε «διεθνή εναέριο χώρο» απροειδοποίητα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]