Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ομολογία Μέρκελ για τους μετανάστες


Όλα όσα εκμυστηρεύτηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ για το γερμανικό αίτημα προς τις ΗΠΑ, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση

H καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, είτε επειδή πίστευε ότι τα λόγια της δεν θα διαρρεύσουν είτε επειδή αδιαφορεί για τη «μικρή» Ελλάδα, προέβη προ ημερών σε μια συγκλονιστική ομολογία για την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί στη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση.

Η εφημερίδα «The New York Times», στις εσωτερικές σελίδες του φύλλου του Σαββάτου, αναφέρθηκε σε μια συνομιλία που είχε η καγκελάριος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ κατά τη διάσκεψη του G20 στο Μπουένος Αϊρες την επομένη του θανάτου του πρώην προέδρου Τζ. Μπους, δηλαδή την 1η Δεκεμβρίου. Θέλοντας να πλέξει το εγκώμιο του θανόντος, η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 1991 ήταν παρούσα σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του Μπους και του τότε καγκελαρίου Χ. Κολ, τον οποίο συνόδευε ως νεαρή σύμβουλός του.

Οι Μπους και Κολ προσπαθούσαν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και, κυρίως, της φτώχειας και του μαζικού κύματος μετανάστευσης προς την κεντρική Ευρώπη, που είχε ήδη αρχίσει μήνες νωρίτερα από τις άλλες χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Όπως εξομολογήθηκε η κυρία Μέρκελ στον πρόεδρο Τραμπ, το γερμανικό αίτημα προς τις ΗΠΑ ήταν να δώσουν (όπως και συνέβη τελικά) γενναία οικονομική βοήθεια στη νέα Ρωσική Ομοσπονδία, ώστε οι πολίτες της να μείνουν στα σπίτια τους και να μη μεταναστεύσουν στη Γερμανία, η οποία προσπαθούσε να σταθεροποιηθεί μετά την ενοποίησή της και το τεράστιο κόστος απορρόφησης της τέως Ανατολικής Γερμανίας.


Η καγκελάριος τόνισε στον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ ότι ο Κολ μπορούσε να στηριχθεί σε αυτόν τον φίλο της Γερμανίας στον Λευκό Οίκο και ότι, αν ο Μπους τότε δεν είχε αντιμετωπίσει ορθώς την κρίση, «σίγουρα δεν θα βρισκόμουν (σήμερα) εδώ»!

Με απλά λόγια, τι παραδέχεται η κυρία Μέρκελ;

Πρώτον, ότι η Γερμανία μπορεί και να είχε διαλυθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αν έφταναν εκατομμύρια Ρώσοι μετανάστες, οπότε το ενοποιημένο κράτος δεν θα στεκόταν στα πόδια του και οι εξελίξεις θα ήταν ανεξέλεγκτες στο εσωτερικό. Όπως, δηλαδή, μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα το 2015 -και ακόμη μπορεί να συμβεί- με τις αυξημένες αφίξεις μεταναστών.

Δεύτερον, ότι ο συνδυασμός των οικονομικών προβλημάτων, της κοινωνικής κρίσης και του Μεταναστευτικού μπορεί να διαλύσει ακόμη και μια μεγάλη χώρα - πόσο μάλλον μια μικρή.

Τρίτον, ότι χρειάζεται μεγάλη οικονομική βοήθεια προς όποιον αντιμετωπίζει μεταναστευτική κρίση και όχι ψίχουλα, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα για τα hot spots ή και με τις επιχειρήσεις του NATO και της Frontex στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, που δεν αποδίδουν επαρκώς. Και τέταρτον, ότι δεν έπρεπε να είχε αιφνιδιαστεί από την «πρωτόγνωρη», όπως δικαιολογήθηκε, μεταναστευτική κρίση του 2015. Γιατί γνώριζε σχετικώς από το 1991.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]