Οι πρωτόγνωρες απειλές της Ρωσίας: Η επόμενη σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα γίνει στη Μεσόγειο…
Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η «βίαιη» φραστική αντίδραση της Μόσχας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκάλεσε σοκ στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα, που δεν ανέμεναν τέτοια απροκάλυπτη επέμβαση στις υποθέσεις της Κύπρου, μίας χώρας μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.
Η Ρωσία παρενέβη με τρόπο που θύμισε άλλες καταδικασμένες εποχές, όταν οι δύο υπερδυνάμεις αποφάσιζαν και διέταζαν και αν δεν συμμορφώνονταν οι μικρές χώρες, βρίσκονταν απέναντι σε πραξικοπηματικές ενέργειες.
Η ρωσική ανακοίνωση περιείχε απειλές πρωτόγνωρες για τη διεθνή πρακτική, και ένας αξιωματούχος το τοποθέτησε ως εξής: Η αντίδραση της Μόσχας θύμισε την πολεμική εναντίον της Ουκρανίας. Η κουβέντα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είπε την τελευταία λέξη στο Κίεβο. Οι Αμερικανοί εκφράζουν φόβους ότι θα επιχειρηθεί η ανατροπή της παρούσας κατάστασης μέσω των εκλογών του Μαρτίου και αν αποτύχει η «επιχείρηση», δεν θα υπάρξει υποχώρηση.
Σε ότι αφορά την Κύπρο, αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη, είναι ότι αμφισβητείται το δικαίωμα της εκλεγμένης κυβέρνησης, μίας χώρας που ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη, να συμμαχήσει με όποια χώρα επιθυμεί -στη συγκεκριμένη περίπτωση τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και η Ρωσία απειλεί ότι θα παρέμβει, ότι και να σημαίνει αυτό.
Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε το βράδυ της Πέμπτης, απαντώντας σε ερώτηση του «ΕτΚ», λέγοντας ότι είναι παράλογοι οι ισχυρισμοί της Μόσχας, διότι η Ουάσιγκτον και η Λευκωσία «υπέγραψαν τον Νοέμβριο μη δεσμευτική «δήλωση προθέσεων», εκφράζοντας την επιθυμία των δύο χωρών να διερευνήσουν ευκαιρίες για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνει την αντιτρομοκρατία, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
Τα παραπάνω η Ρωσία τα θεώρησε μία «περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο», και τα συνέδεσε με την αντιμετώπιση “της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία”. Με βάση τα παραπάνω ανακοίνωσε ότι «θα λάβει μέτρα αντίδρασης».
Η Κύπρος αναδεικνύεται ως το επόμενο σημείο σύγκρουσης της Ρωσίας και της Αμερικής, μετά τα Βαλκάνια. Η Μόσχα την χρησιμοποιεί ως «οικονομική βάση» και δεν είναι μυστικό ότι έχουν ξεπλυθεί δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του τραπεζικού συστήματος. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, θεωρεί την Κύπρο ως ένα καλό στρατηγικό σημείο για στρατιωτικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή.
Το τελευταίο διάστημα, και με βάση τη «δήλωση προθέσεων», που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουες Μίτσελ, οι Αμερικανοί έστειλαν μονάδες των αρχών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών, που έκαναν έλεγχο στα αεροδρόμια και τα λιμάνια του νησιού. Η κίνηση αυτή μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Και είναι γι’ αυτή την αναβαθμισμένη επίσκεψη που αντέδρασαν οι Ρώσοι, οι οποίοι δηλώνουν την παρουσία τους και μάλιστα ως το νησί να είναι «ιδιοκτησία τους.
Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να το λάβουν υπόψη τους η Λευκωσία και η Αθήνα, είναι ότι η Ρωσία εμφανίζεται να έχει συμφέροντα και στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Και στην ουσία η προειδοποίηση περιέχει και στρατιωτική απειλή.
Οπότε, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνουν μία έντιμη κουβέντα με τους Αμερικανούς και να υπογραμμίσουν και το στοιχείο της απειλής. Οι στρατηγικές συμμαχίες πρέπει πάντα να περιέχουν και πρόβλεψη για (στρατιωτική) κάλυψη…
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...